
Η νέα τους συνταγή περιλαμβάνει τη λήψη αυτού που είναι γνωστό ως ενδοκάρπιο, το εσωτερικό στρώμα του κελύφους των φρούτων, και την ανάμειξή του με λίγο από τον πολτό που περιβάλλει τους κόκκους για να φτιαχθεί ένα γλυκό ζελέ κακάο.
Πώς ακριβώς φτιάχνεται η νέα ελβετική σοκολάτα;
Η εύρεση της τέλειας συνταγής περιελάμβανε πολλές δοκιμές και λάθη από τους επιστήμονες στο εργαστήριο, οι οποίοι συνεργάστηκαν με την νεοσύστατη εταιρεία Koa και τον ελβετικό κατασκευαστή σοκολάτας Felchlin.
Η νέα σοκολάτα από τον πολτό είναι πιο υγιεινή για εμάς, σύμφωνα με τους ερευνητές, αφού έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μειωμένο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών.
Γιατί η νέα συνταγή σοκολάτας είναι πιο βιώσιμη;
«Μια αξιολόγηση του κύκλου ζωής από το δέντρο έως το εργοστάσιο δείχνει ότι η μεγάλης κλίμακας παραγωγή αυτής της σοκολάτας θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση γης και το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σύγκριση με τη μέση ευρωπαϊκή παραγωγή μαύρης σοκολάτας», γράφουν οι ερευνητές.
Απαιτεί περισσότερη επεξεργασία, με τη θέρμανση της σκόνης του ενδοκαρπίου να ευθύνεται για τις περισσότερες από αυτές τις «εργοστασιακές επιπτώσεις». Αλλά συνολικά η δημιουργία σοκολάτας από τον καρπό του κακάο έχει ελαφρύτερο αποτύπωμα άνθρακα.
Η νέα σύνθεση βοηθάει το περιβάλλον και με άλλους τρόπους, καθώς χρησιμοποιεί μέρος του λοβού κακάο που διαφορετικά θα πήγαινε χαμένο. Έχει απομείνει μόνο το κέλυφος, το οποίο χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως καύσιμο ή υλικό κομποστοποίησης. Τοποθετώντας το ενδοκάρπιο στην εξίσωση, οι αγρότες μικρής κλίμακας είναι επίσης σε θέση να διαφοροποιήσουν τις προσφορές των προϊόντων τους και να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Πώς μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή του νέου είδους σοκολάτας;
Απομένει ακόμα πολύς δρόμος για να φτάσει αυτή η πιο οικονομική μορφή σοκολάτας στα ράφια μας. Αν και δείξαμε ότι η σοκολάτα μας είναι ελκυστική και έχει συγκρίσιμη αισθητηριακή εμπειρία με την κανονική σοκολάτα, ολόκληρη η αλυσίδα θα πρέπει να προσαρμοστεί, ξεκινώντας από τους καλλιεργητές κακάο, οι οποίοι θα χρειαστούν εγκαταστάσεις ξήρανσης, λένε οι ειδικοί.
«Η σοκολάτα με φρούτα κακάο μπορεί να παραχθεί και να πωληθεί σε μεγάλη κλίμακα από παραγωγούς σοκολάτας μόνο όταν παραχθεί αρκετή σκόνη από εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων». Αλλά ένα σημαντικό πρώτο βήμα έχει γίνει: η ETH κατέθεσε αίτηση για κατοχύρωση πατέντας για τη συνταγή της με σοκολάτα με φρούτα με κακάο.
Είναι ένα σημάδι της εμπιστοσύνης των ερευνητών στο προϊόν τους, με τα ελκυστικά διατροφικά, κοινωνικο-οικονομικά και οικολογικά οφέλη του.