TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Παράξενες ειδήσεις

Καλά νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας: Επιστήμονες «έφτιαξαν» μία νέα βιώσιμη, υγιεινή λιχουδιά

Ιούν 18, 2024
in Παράξενες ειδήσεις
Καλά νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας: Επιστήμονες «έφτιαξαν» μία νέα βιώσιμη, υγιεινή λιχουδιά
Share on FacebookShare on Twitter
Χαράς ευαγγέλια για τους λάτρεις της σοκολάτας, καθώς Ελβετοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο για να κάνουν τη λιχουδιά πιο βιώσιμη και υγιεινή και να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής της

Νέα μορφή βιώσιμης σοκολάτας ειναι στα σκαριά
Νέα μορφή βιώσιμης σοκολάτας ειναι στα σκαριά
Associated Press
Οκαρπός του κακάο περιέχει κι άλλα πολύτιμα συστατικά που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα, λένε οι ερευνητές. Επιστήμονες στην Ελβετία ανακάλυψαν έναν τρόπο να κάνουν τη σοκολάτα πιο υγιεινή και βιώσιμη.
Συνήθως, μόνο κόκκοι κακάο και πολτός εξάγονται για να φτιαχτούν λόγου χάρη οι μπάρες σοκολάτας μας. Ωστόσο, ερευνητές στο ομοσπονδιακό τεχνολογικό ινστιτούτο ETH της Ζυρίχης ανακάλυψαν ότι ο φλοιός του κακάο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αντικατάσταση της κρυσταλλικής ζάχαρης.

Η νέα τους συνταγή περιλαμβάνει τη λήψη αυτού που είναι γνωστό ως ενδοκάρπιο, το εσωτερικό στρώμα του κελύφους των φρούτων, και την ανάμειξή του με λίγο από τον πολτό που περιβάλλει τους κόκκους για να φτιαχθεί ένα γλυκό ζελέ κακάο.

«Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες μπορούν όχι μόνο να πουλήσουν τους κόκκους, αλλά και να στεγνώσουν τον χυμό από τον πολτό και το ενδοκάρπιο, να τον αλέσουν σε σκόνη και να τα πουλήσουν επίσης», εξηγεί ο Κιμ Μίσρα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. «Αυτό θα τους επέτρεπε να παράγουν εισόδημα από τρία ρεύματα δημιουργίας αξίας. Και η δημιουργία περισσότερης αξίας από τον καρπό του κακάο τον κάνει πιο βιώσιμο»

Πώς ακριβώς φτιάχνεται η νέα ελβετική σοκολάτα;

Η εύρεση της τέλειας συνταγής περιελάμβανε πολλές δοκιμές και λάθη από τους επιστήμονες στο εργαστήριο, οι οποίοι συνεργάστηκαν με την νεοσύστατη εταιρεία Koa και τον ελβετικό κατασκευαστή σοκολάτας Felchlin.

Ο πολύς χυμός φρούτων από τον πολτό έκανε τη σοκολάτα σβολιασμένη, ενώ ο πολύ λίγος είχε ως αποτέλεσμα μια ανεπαρκώς γλυκιά γεύση. Βρήκαν ότι το προϊόν μπορεί να περιέχει έως και 20% του τζελ κακάο, το οποίο συγκρίνεται με τη γλυκύτητα της συμβατικής σοκολάτας με περίπου 5 έως 10% πρόσθετη ζάχαρη. Η κανονική μαύρη σοκολάτα μπορεί να περιέχει περίπου 40% ζάχαρη άχνη.

Η νέα σοκολάτα από τον πολτό είναι πιο υγιεινή για εμάς, σύμφωνα με τους ερευνητές, αφού έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μειωμένο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών.

Γιατί η νέα συνταγή σοκολάτας είναι πιο βιώσιμη;

«Μια αξιολόγηση του κύκλου ζωής από το δέντρο έως το εργοστάσιο δείχνει ότι η μεγάλης κλίμακας παραγωγή αυτής της σοκολάτας θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση γης και το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σύγκριση με τη μέση ευρωπαϊκή παραγωγή μαύρης σοκολάτας», γράφουν οι ερευνητές.

Η αλλαγή χρήσης γης από τη γεωργία είναι υπεύθυνη για πάνω από το 70% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για όλες τις σοκολάτες, εξηγούν. Έτσι, χρησιμοποιώντας λιγότερους κόκκους κακάο και επομένως λιγότερη γη, η σοκολάτα εργαστηρίου συνδέεται με χαμηλότερες «επιπτώσεις στη φάρμα».

Απαιτεί περισσότερη επεξεργασία, με τη θέρμανση της σκόνης του ενδοκαρπίου να ευθύνεται για τις περισσότερες από αυτές τις «εργοστασιακές επιπτώσεις». Αλλά συνολικά η δημιουργία σοκολάτας από τον καρπό του κακάο έχει ελαφρύτερο αποτύπωμα άνθρακα.

Η νέα σύνθεση βοηθάει το περιβάλλον και με άλλους τρόπους, καθώς χρησιμοποιεί μέρος του λοβού κακάο που διαφορετικά θα πήγαινε χαμένο. Έχει απομείνει μόνο το κέλυφος, το οποίο χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως καύσιμο ή υλικό κομποστοποίησης. Τοποθετώντας το ενδοκάρπιο στην εξίσωση, οι αγρότες μικρής κλίμακας είναι επίσης σε θέση να διαφοροποιήσουν τις προσφορές των προϊόντων τους και να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Πώς μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή του νέου είδους σοκολάτας;

Απομένει ακόμα πολύς δρόμος για να φτάσει αυτή η πιο οικονομική μορφή σοκολάτας στα ράφια μας. Αν και δείξαμε ότι η σοκολάτα μας είναι ελκυστική και έχει συγκρίσιμη αισθητηριακή εμπειρία με την κανονική σοκολάτα, ολόκληρη η αλυσίδα θα πρέπει να προσαρμοστεί, ξεκινώντας από τους καλλιεργητές κακάο, οι οποίοι θα χρειαστούν εγκαταστάσεις ξήρανσης, λένε οι ειδικοί.

«Η σοκολάτα με φρούτα κακάο μπορεί να παραχθεί και να πωληθεί σε μεγάλη κλίμακα από παραγωγούς σοκολάτας μόνο όταν παραχθεί αρκετή σκόνη από εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων». Αλλά ένα σημαντικό πρώτο βήμα έχει γίνει: η ETH κατέθεσε αίτηση για κατοχύρωση πατέντας για τη συνταγή της με σοκολάτα με φρούτα με κακάο.

Είναι ένα σημάδι της εμπιστοσύνης των ερευνητών στο προϊόν τους, με τα ελκυστικά διατροφικά, κοινωνικο-οικονομικά και οικολογικά οφέλη του.

πηγή :https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1559216/kala-nea-gia-tous-latreis-tis-sokolatas-epistimones-eftiaksan-mia-nea-viosimi-ygieini-lixoudia

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Οι φυσικοί κάνουν κολοσσιαία ανακάλυψη: Ο χρόνος μπορεί να κινηθεί προς τα πίσω
Παράξενες ειδήσεις

Οι φυσικοί κάνουν κολοσσιαία ανακάλυψη: Ο χρόνος μπορεί να κινηθεί προς τα πίσω

Απρ 27, 2025
Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες του 2025 θα διαθέτουν κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ
Παράξενες ειδήσεις

Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες του 2025 θα διαθέτουν κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ

Απρ 26, 2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ακόμη και τα δεδομένα στην τιμολόγηση των τατουάζ
Παράξενες ειδήσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ακόμη και τα δεδομένα στην τιμολόγηση των τατουάζ

Απρ 25, 2025
Άτομο με αναπηρία ελέγχει ρομπότ με τη σκέψη του – Τι του επέτρεψε να κάνει
Παράξενες ειδήσεις

Άτομο με αναπηρία ελέγχει ρομπότ με τη σκέψη του – Τι του επέτρεψε να κάνει

Απρ 24, 2025
Αυτό το επάγγελμα θα εξαφανιστεί σε ένα χρόνο από το A.I
Παράξενες ειδήσεις

Αυτό το επάγγελμα θα εξαφανιστεί σε ένα χρόνο από το A.I

Απρ 23, 2025
Οι πρώτοι εξωγήινοι από τον Άλφα Κενταύρου πιθανότατα έχουν ήδη φτάσει στο Ηλιακό Σύστημα
Παράξενες ειδήσεις

Οι πρώτοι εξωγήινοι από τον Άλφα Κενταύρου πιθανότατα έχουν ήδη φτάσει στο Ηλιακό Σύστημα

Απρ 22, 2025
Next Post
Η Κωνσταντίνα Σουλιώτη ταξιδεύει στο όνειρο

Η Κωνσταντίνα Σουλιώτη ταξιδεύει στο όνειρο

Τέλος οι φορτιστές – Πότε θα έρθει ένα καλώδιο για όλα τα κινητά

Τέλος οι φορτιστές - Πότε θα έρθει ένα καλώδιο για όλα τα κινητά

ΕΦΕΤ: Έκτακτη ανακοίνωση – Ανακαλεί τρόφιμο από τα ράφια λόγω σαλμονέλας

ΕΦΕΤ: Έκτακτη ανακοίνωση - Ανακαλεί τρόφιμο από τα ράφια λόγω σαλμονέλας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd