Κακοκαιρία: Μήνυμα «112» για Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο – Στη δίνη θα βρεθεί και η Αττική

Προσοχή συνιστά η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Δυτικής, Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου – Βροχές σημειώνονται από τα ξημερώματα του Σαββάτου στη μισή Ελλάδα – Στη δίνη της κακοκαιρίας θα βρεθεί και η Αττική

Δύσκολη αναμένεται η σημερινή ημέρα για σχεδόν όλη την Ελλάδα, μιας και το νέο κύμα της κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και τις χιονοπτώσεις αναμένεται να «χτυπά» σφοδρά καθ΄όλη τη διάρκεια του Σαββάτου. Ήδη ισχυρές βροχές σημειώνονται στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο, ενώ άρχισε να βρέχει νωρίς το πρωί και στην Αττική.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που τροποποιήθηκε χθες σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για σήμερα είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Παράλληλα στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.

Καθώς το κύμα αναμένεται σφοδρό η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με μήνυμα του 112 καλώντας τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, της Ηπείρου, περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Παράλληλα, προσοχή χρειάζεται και στην Αττική.

Καλύτερη εικόνα του καιρού θα δούμε από την Κυριακή.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας:

Κακοκαιρία: Τι αναφέρει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Μεγάλα ύψη βροχής και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένονται σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ.

Στα πελάγη οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.

Διευκρινίζεται ότι αναφορικά με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, θα επηρεάσουν:

Το μοντέλο κυματισμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το σημαντικό ύψος κύματος αναμένεται να φτάσει τα 5 έως 6 μέτρα στον Σαρωνικό και τα 4 έως 5 μέτρα στον Νότιο Ευβοϊκό. Στον Χάρτη 2 φαίνεται ενδεικτικά το αναμενόμενο σημαντικό ύψος κύματος το απόγευμα του Σαββάτου 11/12.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Αν μετακινούνται πεζή :

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ο καιρός την Κυριακή

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης, με σποραδικές βροχές ή όμβρους, αλλά και με διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Τοπικά παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

πηγή :https://www.newsbomb.gr/kairos/story/1262162/kakokairia-minyma-112-gia-dytiki-ellada-kai-peloponniso-sti-dini-tha-vrethei-kai-i-attiki