Της Βιβής Μαργαρίτη
Το Μαρόκο είναι μια χώρα εκπλήξεων. Εκεί που νομίζεις πως το μόνο που υπάρχει είναι άμμος, βράχια και άπειρος ουρανός, ξαφνικά εμφανίζεται μια σκηνή βγαλμένη από ταινία δρόμου: ένα παλιό αυτοκίνητο μεταμορφωμένο σε υπαίθρια καφετέρια, με μια μπλε ομπρέλα να προσφέρει λίγη σκιά και μια επαγγελματική μηχανή espresso να βράζει αρωματικό καφέ.
Σε απόμερους δρόμους, σε οάσεις και σε σημεία όπου κανείς δεν θα περίμενε να βρει μια στάση για τσάι ή καφέ, αυτοί οι αυτοσχέδιοι baristas του δρόμου στήνουν μικρά καφέ-spot για περαστικούς και ταξιδιώτες. Δεν υπάρχει μενού, ούτε πολυτέλεια. Υπάρχει όμως αυθεντικότητα: ένας δυνατός μαροκινός καφές, ένα ποτήρι τσάι μέντας και μια παύση από την πολύωρη διαδρομή.
Οι πλαστικές καρέκλες στο χαλίκι, το ράδιο που παίζει αραβικές μελωδίες και η σκόνη της ερήμου που γίνεται κομμάτι της εμπειρίας δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που δύσκολα ξεχνιέται. Είναι εκείνες οι μικρές, αυθόρμητες στιγμές που δίνουν χρώμα στα ταξίδια – γιατί ένα road trip δεν είναι μόνο οι προορισμοί, αλλά και οι ιστορίες που μαζεύεις στη διαδρομή.
Έτσι είναι το Μαρόκο: γεμάτο μικρές εκπλήξεις, ζεστή φιλοξενία και στιγμές που σε κάνουν να σταματάς, να αναπνέεις και να απολαμβάνεις το τώρα.
πη΄γ