Τη μοναδική ποιότητα και αξία των κρασιών και αποσταγμάτων που παράγονται στη Θεσσαλία από τους κατά τόπους οινοποιούς και αποσταγματοποιούς με γνώση και μεράκι και αξιοποιώντας το μικροκλίμα, την παράδοση αλλά και την τεχνολογία αποτελώντας έναν δυναμικό παραγωγικό κλάδο που μπορεί με τη στήριξη της πολιτείας και των τοπικών φορέων να αναδειχθεί σε μοχλό ανάπτυξης ανέδειξε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή (4/5) το μεσημέρι, στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς στο πλαίσιο το 3ου Φεστιβάλ Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλίας που φιλοξενεί το διήμερο 3-4 Μαΐου η Καρδίτσα.
Είναι το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης των αμπελώνων, είναι το πρόγραμμα της μεταποίησης, είναι το πρόγραμμα το οποίο αφορά στην ταυτοποίηση όλων αυτών των προϊόντων του αμπελουργικού τομέα, είναι το πρόγραμμα που αφορά τις εξαγωγές και τη γνώση των δικού μας προϊόντων σε τρίτες χώρες και φυσικά είναι το LEADER μέσα από τη δική του δράση που υποστηρίζει ειδικά τις απομονωμένες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας μέσα από μια μεγάλη και οργανωμένη προσπάθεια να αναδείξουμε όλα αυτά τα μοναδικά ποιοτικά προϊόντα που παράγονται από τη Θεσσαλική γη και ευρύτερα από την ελληνική γη.
Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι το ΥΠΑΑΤ πρωτοστατεί στην προσπάθεια στη προσπάθεια να στηριχθεί η μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφεια του συγκεκριμένου παραγωγικού κλάδου και διαβεβαίωσε πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και στο μέλλον, τονίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία παραγωγής προϊόντων.
Τη στήριξη της Περιφέρειας και την προτεραιότητα που δίνει στην εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων και ειδικότερα των ποιοτικών κρασιών και αποσταγμάτων που παράγονται σ’ αυτή και ήδη έχουν κερδίσει την προτίμηση μεγάλων αγορών, όπως των ΗΠΑ και προανήγγειλε μια μεγάλη δράση που θα ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδας για το κρασί και το τσίπουρο στοχεύοντας στο να αυξήσουν το μερίδιο τους στην αγορά και την προτίμηση των νέων εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Κουρέτας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών Αποσταγματοποιών Θεσσαλίας κ. Κων. Τσιλιλής έδωσε έμφαση στην ποιότητα των κρασιών και των αποσταγμάτων και την προσπάθεια αρχικά να καθιερωθούν στην τοπική αγορά και να προτιμώνται από τους καταναλωτές της Θεσσαλίας να κάνουν το επόμενο βήμα που είναι η αγορά της χώρας και να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα που είναι οι αγορές του εξωτερικού με συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο την ποιότητα όσο και την ιδιαιτερότητα και την διαφορετικότητά τους που δίνει το μικροκλίμα κάθε περιοχής. Ειδικά για το τσίπουρο ανάφερε ότι στη Θεσσαλία παράγεται το 60% της ελληνικής παραγωγής και αποτελεί στοίχημα εκτός από τη ‘’μάχη’’ της Ελλάδας να ξεκινήσει και τη ‘’μάχη’’ στο εξωτερικό.
Την ημερίδα χαιρέτισαν επίσης οι βουλευτές κ.κ. Γ. Κωτσός, Ασ. Σκόνδρα και Αρ. Σπάνιας, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παν. Νάνος, ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Στεφ. Θεολόγης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ κ. Κων. Λαμπρόπουλος και ο Πρόεδρος της ‘Ενωσης Ελλήνων Οινολόγων, Συνεργάτης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος ΔΣ ΕΝΟΑΘΕ κ. Αθ. Καραθάνος.
Κωστής Κριτσιάνης, ΠΗΓΗ: karditsalive.net