“Kάποτε λέγαμε ότι το εμπόριο αρρωσταίνει, δεν πεθαίνει. Σήμερα αυτοκτονεί”

Σε μία εποχή που έχουν συντελεστεί μεγάλες αλλαγές στην οικονομική ζωή της χώρας και η επιχειρηματικότητα, βρίσκεται σε μία δύσκολη καμπή, εξαιτίας αυτών των αλλαγών, έχει ενδιαφέρον να συζητάμε και να απευθυνόμαστε  σε ανθρώπους που ασχολήθηκαν με το εμπόριο σε άλλες εποχές, πολύ διαφορετικές από αυτές που διανύουμε. Ένας από αυτούς, είναι ο Τρικαλινός κ. Βασίλης Μπαταγιάννης, νυν Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, ο οποίος θεωρεί πολύ δύσκολο να ασχοληθεί κάποιος σήμερα με το εμπόριο, εάν δεν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.

 

Κ. Μπαταγιάννη, υπήρξατε ελεύθερος επαγγελματίας για πάρα πολλά χρόνια. Εάν σας ζητούσαμε να κάνετε μία σύγκριση του σήμερα με το παρελθόν, πότε πιστεύετε ότι ήταν η καλύτερη εποχή για να είναι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας;

-H καλύτερη εποχή ήταν η περίοδος μετά το ’60 που άρχισε η ανάπτυξη και πολύ περισσότερο τη δεκαετία του 1980. Υπήρχαν δουλειές, δεν υπήρχε υπερεπαγγελματισμός και το κυριότερο ήταν ότι υπήρχε ανάπτυξη, ενώ σήμερα, μετά την κρίση που προέκυψε, είναι να λυπάσαι τον ελεύθερο επαγγελματία. Κάποτε λέγαμε το εμπόριο αρρωσταίνει, δεν πεθαίνει. Σήμερα, αυτοκτονεί. Περνάς στις 11 το πρωί από συνάδελφο και σου λέει ότι δεν έχει κάνει σεφτέ… Τι να πληρώσει αυτός;

H παραγωγικότητα έχει σταματήσει, η πίτα έχει μικρύνει. Άραγε με ποια παραγωγή θα βγούμε από την κρίση; Παλαιότερα, θυμάμαι, πουλούσαμε μόνο τη Δευτέρα, 200 με 300 ζευγάρια γάντια που αγόραζαν οι παραγωγοί για να μαζέψουν και να φορτώσουν τις μπάμιες και τα άλλα ζαρζαβατικά. Τώρα, έρχονται όλα τα προϊόντα από άλλες χώρες.

-Σήμερα υπό τις παρούσες συνθήκες, θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με το εμπόριο;

Mε τις συνθήκες τις σημερινές όχι. Σήμερα, επειδή είμαι και από ορεινή κοινότητα, θα ασχολιόμουν με την κτηνοτροφία. Βλέπω φίλους μου που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και έχουν λεφτά. Να ασχολούνται όμως συστηματικά και όχι να κάθονται στα καφενεία. Και την δουλειά που κάνεις πρέπει να την αγαπάς. Αν δεν την αγαπάς, όποια δουλειά και να κάνεις, θα την αφήσεις στη μέση.

Με την εμπειρία που έχετε, τί συμβουλή θα δίνατε σε όποιον θέλει να κάνει μία δική του δουλειά, ως ελεύθερος επαγγελματίας ή να ασχοληθεί με το εμπόριο;

Επιμονή θέλει και να υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες.  Εάν περιμένει να λειτουργήσει μόνο με την Τράπεζα, να μην ξεκινήσει ποτέ. Και αν έχει και την επαγγελματική στέγη, ακόμα καλύτερα.

Εκπροσωπείται τους συνταξιούχους που ανήκουν στον ΟΑΕΕ. Ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ;

-O ΟΑΕΕ σήμερα είναι στα χειρότερά του. 350.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει και δεν πληρώνουν. Ο ΟΑΕΕ είναι καταχρεωμένος. Εκεί που ήταν ο  καλύτερος οργανισμός, είναι μηδέν και η Τρόϊκα λέει όχι χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Εμείς ζητούμε να μην μειωθούν άλλο οι συντάξεις. Να διατηρηθούν οι συντάξεις στα σημερινά επίπεδα και να επανέλθουν τα δώρα. Αυτή ήταν και η απόφαση που είχαμε πάρει στις 23 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη όπου είχαμε σύσκεψη.

Προγραμματίζονται κάποιες δράσεις σε τοπικό επίπεδο από το Σωματείο σας;

Πιθανόν να γίνε τον Ιανουάριο στα Τρίκαλα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.