Αντιμέτωπη με τη στεγαστική κρίση και τις συνέπειες του υπερτουρισμού, η Ισπανία κλιμακώνει τις πιέσεις στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων

Kάτοικοι της Βαρκελώνης διαμαρτύρονται κατά του υπερτουρισμού
Τα νέα μέτρα καταστολής ανακοινώθηκαν μετά από μια μεγάλη διαμαρτυρία κατά του υπερ-τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στα Κανάρια Νησιά το σαββατοκύριακο. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν για μία ακόμη φορά στους δρόμους, κρατώντας πανό που έγραφαν: «Τα Κανάρια Νησιά δεν είναι προς πώληση», με ορισμένους παραθεριστές να σπεύδουν να προφυλαχθούν στα ξενοδοχεία τους. Το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε μεταξύ άλλων συνθήματα όπως «Σταματήστε τον υπερβολικό τουρισμό… αυτό είναι το σπίτι μας», αλλά και «Η δυστυχία μας είναι ο παράδεισός σας».
Ο υπουργός Καταναλωτή, Πάμπλο Μπουστιντούι, δήλωσε ότι στόχος του είναι να τερματίσει τη γενική «έλλειψη ελέγχου» και την «παρανομία» στον κλάδο της ενοικίασης καταλυμάτων διακοπών, να «ευνοήσει την πρόσβαση στη στέγαση και να προστατεύσει τα δικαιώματα των καταναλωτών», όπως αναφέρει το Reuters. Περνώντας στην αντεπίθεση, η Airbnb διεμήνυσε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης καθως το υπουργείο όπως είπε δεν είναι εξουσιοδοτημένο να αποφασίζει για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ενώ χρησιμοποίησε «μια αδιάκριτη μεθοδολογία».
Η χώρα της Ιβηρικής αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή στεγαστική κρίση, η οποία έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει δράση. Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους στέγασης και ενοικίασης, την οποία αποδίδουν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν πολλαπλασιαστεί σε πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη και σε πολλούς άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Ο Δήμος της Βαρκελώνης αποφάσισε πέρυσι να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να προσπαθήσει να δώσει λύση, αποφασίζοντας την ανάκληση 10.000 αδειών για τουριστική αξιοποίηση διαμερισμάτων, με στόχο τη διάθεσή τους στην αγορά για μακροχρόνια ενοικίαση. Ο δήμαρχος Ζάουμε Κολμπόνι, παραδεχόμενος ότι το μέτρο είναι πολύ δραστικό αλλά επιβεβλημένο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, το κόστος ενοικίασης έχει αυξηθεί κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια και της πώλησης σχεδόν κατά 40%.