Είναι σημαντικό να καθαρίζεις το καθισματάκι του αυτοκινήτου! Δες εδώ πώς να το κάνεις

Ψίχουλα, κολλώδη δάχτυλα, χυμένος χυμός και μυρωδιές που δεν ξέρεις τι είναι: Αυτά δεν είναι σίγουρα μερικά από τα αγαπημένα πράγματα οποιουδήποτε γονέα. Και όμως, οι καθημερινές βόλτες και μετακινήσεις με το αυτοκίνητό σας – και το κάθισμα του παιδιού σας – έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση όλων αυτών!

Για να καθαρίσουμε το κάθισμα αυτοκινήτου του παιδιού μας, ρωτήσαμε την Carolyn Forte, διευθύντρια του Lab Good Housekeeping Institute Cleaning Lab, για τις συμβουλές της.

Πώς να καθαρίσουμε το καθισματάκι συτοκινήτου

Θα πρέπει πάντα να ελέγχετε πρώτα τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού του. Ορισμένα μοντέλα απαιτούν πλύσιμο στο χέρι ενώ άλλα τοπικό καθάρισμα (η βύθιση των ιμάντων στο νερό μπορεί να τους αποδυναμώσει), ενώ άλλα καλύμματα καθισμάτων αυτοκινήτων μπορούν να αντέξουν ακόμα και στο πλυντήριο.

Μόλις βρείτε τις οδηγίες και πλένετε το κάλυμμα, σκουπίστε τα πλαστικά και μεταλλικά μέρη με ένα υγρό πανί, αποφεύγοντας να το περάσετε από την ετικέτα προειδοποίησης για να μην φύγει το μελάνι. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε λευκαντικό ή άλλα ισχυρά μέσα καθαρισμού, επειδή μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές στο υλικό (το ήπιο σαπούνι και το νερό είναι τα πιο ασφαλή, αλλά πάλι, διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά). Και όταν βάζετε σκούπα στο αυτοκίνητο σιγουρευτείτε οτι τινάζετε τα πατάκια ώστε να φύγουν τα ψίχουλα και η βρωμιά που κρύβονται από κάτω.

Γιατί είναι σημαντικό

Τα καθισματάκια του αυτοκινήτου είναι πολύ πιο βρώμικα από ό, τι νομίζετε. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2014 αποκάλυψε ότι έχουν διπλάσιο αριθμό μικροβίων από μια μέση τουαλέτα. Μετά από τη λήψη δειγμάτων από 20 αυτοκίνητα και σπίτια, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανακάλυψαν περίπου 100 δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια και μύκητες σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό, σε σύγκριση με μόλις 50 δείγματα που βρέθηκαν στο κάθισμα τουαλέτας.

Η Dr. Anne-Marie Krachler, από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας και Λοίμωξης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε στην Daily Mail ότι «αυτά τα μικρόβια μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν σε αυτοκίνητα που δεν καθαρίζονται συχνά, ειδικά αν τρώτε στο όχημα ή αφήνετε μέσα σκουπίδια και υπολείμματα τροφής.» Δεδομένου ότι το κάθισμα του αυτοκινήτου ενός παιδιού είναι συχνά γεμάτο από ψίχουλα σνακ και άλλα σκουπιδάκια, δεν είναι περίεργο που καταλήγει να είναι τόσο βρώμικο.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

πηγή:http://babyradio.gr/special-tips/ine-simantiko-na-katharizis-kathismataki-tou-aftokinitou-des-edo-pos-na-kanis/