Είναι οι ειδήσεις τρομακτικές για τα παιδιά; Τι λένε οι ειδικοί

Πώς επηρεάζουν οι ειδήσεις τα παιδιά και πότε πρέπει να τις αποφεύγουν;

Είναι οι ειδήσεις τρομακτικές για τα παιδιά; Τι λένε οι ειδικοί
Bigstock

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι παρακολουθούν τα παιδιά σας στην τηλεόραση για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Σε ότι αφορά τις ειδήσεις, είναι μια ξεχωριστή κατηγορία καθώς τα θέματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και αφορούν από ενημερώσεις για τον καιρό μέχρι πιο σοβαρά ζητήματα.

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ειδήσεις είναι «κακές» ειδήσεις – καταστροφές, δολοφονίες, κακοποιήσεις, σεισμοί, λιμοί και …καταποντισμοί – μοιραία γεννάται το ερώτημα αν τα παιδιά πρέπει να τις παρακολουθούν έστω και παθητικά.

koritsaki-vlepei-tileorasi.jpg

Σε ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να παρακολουθούν ειδήσεις;

Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο όταν εξετάζετε αν είναι ασφαλές για το παιδί σας να παρακολουθεί ειδήσεις.

«Η συναισθηματική ετοιμότητα ενός παιδιού είναι πολύ πιο σημαντική για τον καθορισμό του πότε μπορεί να παρακολουθεί ειδήσεις», λέει η Tamara Soles, PhD, παιδοψυχολόγος και διευθύντρια του The Secure Child με έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά.

Επειδή σε ένα δελτίο ειδήσεων, η θεματολογία αλλάζει πολύ γρήγορα, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση καθώς ως γονιός, γνωρίζετε καλά το επίπεδο ευαισθησίας του παιδιού σας. Ανάλογα με το τι μπορεί να διαχειριστεί το παιδί σας, θα πρέπει είτε να αλλάξετε κανάλι είτε να κλείσετε την τηλεόραση.

Πώς επηρεάζουν οι διαφημίσεις σε τηλεόραση και διαδίκτυο την ψυχική υγεία των παιδιών

Συμβουλές για γονείς που τα παιδιά τους θέλουν να βλέπουν ειδήσεις

Αν το παιδί σας θέλει να παρακολουθήσει τις ειδήσεις μαζί σας, η Robyn Isman, ψυχοθεραπεύτρια και ειδική σε θέματα άγχους, συμβουλεύει τα εξής:

«Αν τα παιδιά σας βλέπουν τις ειδήσεις, βεβαιωθείτε ότι δίπλα τους είναι ένας από τους δύο γονείς ή ένας άνθρωπος που εμπιστεύονται. Τα παιδιά απορροφούν τις πληροφορίες οπότε ακόμα κι αν δεν τις παρακολουθούν, μπορεί να ακούνε πράγματα στο σχολείο».

Η Δρ Soles συνιστά να έχετε έναν έλεγχο στις ειδήσεις που παρακολουθείτε στο σπίτι αποτρέποντας το παιδί να είναι έστω και …παθητικός ακροατής.

«Οι καλές ειδήσεις ή αυτές που προβάλλουν ανθρώπους με θετική δράση έχουν ένα νόημα να τις μοιραστείτε με τα παιδιά καθώς μπορεί να δώσουν το έναυσμα για επικοδομητικές συζητήσεις», λέει η παιδοψυχολόγος.

Πώς να μιλήσετε με τα παιδιά για τις ειδήσεις

Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμα για συγκεκριμένες κατηγορίες ειδήσεων που μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν την προκατάληψη ή τον εντυπωσιασμό μιας ιστορίας. Μπορεί επίσης να μην κατανοούν πλήρως γιατί κάτι «συνέβη» σε ένα άλλο άτομο που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ.

«Είναι πάντα καλή ιδέα να αξιολογείτε ποιο περιεχόμενο μπορεί να έχει ήδη δει ή να έχει εκτεθεί το παιδί σας στο διαδίκτυο ή στο σχολείο», λέει η Δρ Soles. Προτείνει λοιπόν να ξεκινήσετε μια συζήτηση με το παιδί σας με φράσεις όπως:

  • «Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για την τρομερή κατάσταση στο Χ, είμαι περίεργη τι μπορεί να έχεις ακούσει ή δει».
  • «Έχεις ερωτήσεις σχετικά με αυτό που συμβαίνει;».

Ξεκινώντας μια τέτοια συζήτηση μπορείτε να αντιληφθείτε τον βαθμό ευαισθητοποίησης του παιδιού σας σχετικά με το τι συμβαίνει στον κόσμο καθώς και τον βαθμό παραπληροφόρησής του.

Και αν το παιδί σας κάνει πολλές ερωτήσεις, προσπαθήστε να του απαντήσετε όσο πιο απλά και κατατοπιστικά μπορείτε.

nipio-vlepei-tileorasi.jpg

«Μαμά, να δω τηλεόραση;» – Τα θετικά και τα αρνητικά της τηλεόρασης

Υπάρχει όφελος για τα παιδιά να παρακολουθούν τις ειδήσεις;

Ακριβώς όπως τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση καθώς αντιλαμβάνονται περίπλοκα θέματα στο σχολείο, έτσι και η παρακολούθηση των ειδήσεων μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση της αίσθησης του εαυτού τους και της επίγνωσης για πιο «μεγάλα» θέματα.

«Τα παιδιά μαθαίνουν για την πολυπλοκότητα του κόσμου και μπορούν να συμμετέχουν σε ουσιαστικές συζητήσεις για τα τρέχοντα γεγονότα. Όταν οι ενήλικες εκτιμούν τις απόψεις των παιδιών, αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την κριτική τους σκέψη», τονίζει η Δρ Soles.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι οδυνηρές ειδήσεις μπορούν να αυξήσουν τα συναισθήματα άγχους, φόβου ή αδυναμίας του παιδιού, ιδιαίτερα εάν είναι συναισθηματικά ευαίσθητο ή δεν γνωρίζει ακόμη πώς να χαράξει όρια μεταξύ μεμονωμένων γεγονότων και της δικής του πραγματικότητας.

πηγή:https://www.mothersblog.gr/paidi/psyxologia/story/154896/einai-oi-eidiseis-poly-tromaktikes-gia-na-tis-vlepoun-ta-paidia

Goodys

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *