Είμαστε για τα… πανηγύρια-Καλοκαίρι χωρίς πανηγύρι στο χωριό δεν νοείται

 

Τα παραδοσιακά και λαϊκά πανηγύρια αποτελούν αυτή την εποχή ένα διαφορετικό τρόπο διασκέδασης στα χωριά των Τρικάλων. Εκδηλώσεις που συνοδεύουν κατά κύριο λόγω τις θρησκευτικές εορτές του καλοκαιριού και κορυφώνονται κυρίως της Αγίας Παρασκευής και τον Δεκαπενταύγουστο προσφέροντας διασκέδαση με παραδοσιακή ως επί το πλείστον μουσική και τα αντίστοιχα «πανηγυριώτικα» εδέσματα.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Κάθε χωριό του Νομού που «σέβεται» την ύπαρξή του αυτή την περίοδο επιβάλλεται να διοργανώνει το πανηγύρι του. Διότι καλοκαίρι χωρίς πανηγύρι στο χωριό δεν νοείται.

Τα πανηγύρια σίγουρα δεν είναι ο τρόπος διασκέδασης που έχουμε συνηθίσει στην καθημερινότητά μας αλλά αποτελούν ευκαιρία για να ζήσουμε στιγμές από την ύπαιθρο με ήθη κι έθιμα που καθορίζουν την ταυτότητά μας.

Πετρόχτιστα σπίτια σοβατισμένα με ασβέστη, δρόμοι πλακόστρωτοι, βρύσες με δροσερό νερό από πηγές που ρέουν αδιάκοπα, στρωμένα τραπέζια περιμένουν τον κόσμο να ανταμώσει κάτω από τη σκιά ενός πελώριου πλάτανου στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία όπου στήνεται συνήθως το πανηγύρι.

Σουβλάκια κι άλλα ψητά της ώρας σκορπίζουν τσίκνα στο χώρο κι ανοίγουν την όρεξη, τα ποτά ρέουν άφθονα και το κλαρίνο δίνει το ρυθμό στον κόσμο. Γνωστοί κι άγνωστοι σηκώνονται για χορό χωρίς ντροπές. Μία μέρα όπου όλοι ξεχνούν την καθημερινότητά τους και μονιάζουν ακολουθώντας το ρυθμό της μουσικής. Φυσικά, η εμφάνιση των χορευτικών των πολιτιστικών συλλόγων αποτελεί ένα ιδιαίτερο μέρος του πανηγυριού.

Μπορεί η θάλασσα να έχει τη χάρη της κι όλοι να αδημονούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές όμως οι αναμνήσεις που μένουν από τα πανηγύρια στο χωριό χαράσσονται για πάντα στη μνήμη μας… Είναι εκείνες οι ιδιαίτερες στιγμές της ιδιαίτερης πατρίδας που νοσταλγούμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα περιμένοντας πως και πως να ξαναρθεί το καλοκαίρι για να τις ξαναζήσουμε.

Ε, ναι λοιπόν είμαστε για τα πανηγύρια…