Ηλίας Ζιντζόβας: Βιώνουμε οδηγικό κανιβαλισμό στους δρόμους της πόλης

Τα Τρίκαλα είναι ποδηλατούπολη. Αυτό πλέον δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε σε κάθε σχετικό δημοσίευμα. Η αγάπη των Τρικαλινών για το ποδήλατο είναι δεδομένη και η χρήση του στις μετακινήσεις ευρέως διαδεδομένη. Ως εκ τούτου στο σημερινό δημοσίευμα δεν θα σταθούμε σε αυτό. Θα σταθούμε όμως σε ανύπαρκτες υποδομές κι έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής σε μία πόλη όπου τα ποδήλατα που κινούνται σε καθημερινή βάση είναι κατά πολύ περισσότερα από τα αυτοκίνητα κι άλλα οχήματα.

Συνένευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Αφορμή για τη σημερινή συνέντευξη στάθηκε ένα δελτίο τύπου που έφτασε κάποια στιγμή στο email μας. «Ο ΚΡΟΝΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ cycling club κάθε Σάββατο παρέχει  δωρεάν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής με ποδήλατα για παιδιά δημοτικού – γυμνασίου» ανέφερε μεταξύ άλλων κι αυτό μας έδωσε το έναυσμα για να έχουμε μία εκτενέστερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της ακαδημίας ποδηλασίας, τον κ. Ηλία Ζιντζόβα ο οποίος είναι κι ένας εκ των υπευθύνων του προπονητικού κι αγωνιστικού σχεδιασμού.

Όπως τονίζει, σκοπός της όλης προσπάθειας είναι αφενός να έρθουν τα μικρά παιδία σε επαφή με τα σήματα του κώδικα  οδικής συμπεριφοράς κι αφετέρου να μάθουν να προφυλάσσουν τον εαυτό τους στις καθημερινές τους μετακινήσεις με το ποδήλατο μέσα στην πόλη.

Ο ίδιος θεωρεί ότι στους δρόμους της πόλης βιώνουμε «οδηγικό  κανιβαλισμό». «Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι από τη σημερινή εικόνα της πόλης μας όσον αφορά την χρήση του ποδηλάτου. Κι αυτό όχι γιατί δεν υπάρχει ένα ικανοποιητικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αλλά γιατί δεν έχουμε την κατάλληλη παιδεία για να σεβαστούμε αυτούς που ήδη έχουμε και να φροντίσουμε να αποκτήσουμε κι άλλους» επισημαίνει.


– Δωρεάν μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής με ποδήλατα για παιδιά… Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα. Πως προέκυψε η ιδέα κ. Ζιντζόβα;

Πράγματι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα και προέκυψε λόγω της διαρκής προσπάθειας μας ως ποδηλατικός σύλλογος να είμαστε κοντά στα παιδιά και να προασπιστούμε μαζί τους το δικαίωμα που έχουν να μετακινούνται με ασφάλεια στην πόλη τους. Έτσι κάπως λοιπόν, σκεφτήκαμε κι αποφασίσαμε να ζητήσουμε την αρωγή του Δήμου Τρικκαίων με την παραχώρηση, του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.

– Ποιος είναι ο σκοπός;

– Σκοπός είναι αφενός να έρθουν τα μικρά παιδία σε επαφή με τα σήματα του κώδικα  οδικής συμπεριφοράς κι αφετέρου να μάθουν να προφυλάσσουν τον εαυτό τους στις καθημερινές τους μετακινήσεις με το ποδήλατο μέσα στην πόλη.

[quote_box_center]

Στοιχεία

Ο Κρόνος ιδρύθηκε το 1998 και δραστηριοποιείται στο χώρο του μπάσκετ από τότε σημειώνοντας ιδιαίτερες επιτυχίες στο ενεργητικό του κυρίως στα τμήματα υποδομής. Στις αρχές του 2014 η ομάδα του Κρόνου ίδρυσε εξ’ αρχής το τμήμα ποδηλασίας. Γίνανε όλες οι απαραίτητες τυπικές διαδικασίες και το σωματείο παίρνοντας την έγκριση από την Ελληνική Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (Ε.Ο.Π) είναι και τυπικά πλέον ένα από τα 80 μέλη της Ε.Ο.Π.

[/quote_box_center]

– Που γίνονται τα μαθήματα;

– Γίνονται κάθε Σάββατο και ώρα 11:30 στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του δήμου, δίπλα από το γήπεδο ποδοσφαίρου της Μπάρας σε συνεργασία με την σχολή οδηγών «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΔΗΓΩΝ Ο.Ε».

– Ποιος μπορεί να συμμετάσχει; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

– Μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου με την προϋπόθεση να ξέρουν ποδήλατο.

– Υπήρξε ανταπόκριση;

– Η συμμετοχή είναι ικανοποιητική κι ευελπιστούμε στη συνεργασία κι άλλων φορέων της πόλης μας π.χ φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να προωθηθεί μια δράση που είναι αρκετά σημαντική για την αντιμετώπιση αυτού του οδηγικού  κανιβαλισμού, που όλοι βιώνουμε στους δρόμους της πόλης μας.

– Τα Τρίκαλα μπορούν να χαρακτηριστούν ως  πόλη του ποδηλάτου… Ωστόσο, θα περίμενε κάποιος να έχει καλύτερη υποδομή (δίκτυο ποδηλατοδρόμων κ.α.). Είσαστε ευχαριστημένοι από τη σημερινή εικόνα;

Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι από τη σημερινή εικόνα της πόλης μας όσον αφορά την χρήση του ποδηλάτου. Κι αυτό όχι γιατί δεν υπάρχει ένα ικανοποιητικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αλλά γιατί δεν έχουμε την κατάλληλη παιδεία για να σεβαστούμε αυτούς που ήδη έχουμε και να φροντίσουμε να αποκτήσουμε κι άλλους. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια στη πόλη τους.

– Τι θα ζητούσατε από τη νέα δημοτική αρχή;

Θα θέλαμε να προασπιστεί και η ίδια η δημοτική αρχή το δικαίωμα που έχουν τα παιδιά μας στην ασφαλή μετακίνηση.

– Ο περιαστικός  ποδηλατόδρομος  που πρόκειται να κατασκευαστεί προς το Διαλεχτό είναι ένα θετικό βήμα…

– Σαφέστατα είναι ένα θετικό βήμα αρκεί να γίνουν μ’ όλες  τις  απαραίτητες προδιαγραφές και τους κανόνες και να ωριμάσουμε όλοι για να τους σεβαστούμε και να μην τους παραβιάζουμε.

– Οι ποδηλάτες δεν ακολουθούν κανόνες στις μετακινήσεις τους εντός της πόλης, αλλά και οι οδηγοί δεν τους σέβονται… Κάντε μου ένα σχόλιο επ’ αυτού.

– Κυρίως αυτό είναι θέμα παιδείας-νοοτροπίας και από τις δύο πλευρές, γι’ αυτό  και με τα μαθήματα οδηγικής συμπεριφοράς θέλουμε να αποκτήσουν τα παιδιά σ’ αυτή την τόσο αθώα ηλικία τους ένα πρότυπο ορθής οδηγικής συμπεριφοράς.

– Τι θα συμβουλεύατε όσους κινούνται με το ποδήλατο;

– Θα συμβουλεύαμε να γίνουν περισσότερο τυπικοί στον κοκ, να συντηρούν το ποδήλατο τους (φρένα, φώτα,) και χρήση κράνους απαραιτήτως στις μικρές ηλικίες όπως γίνεται σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

– Πόσο χρήσιμη είναι η ποδηλασία;

Η ποδηλασία είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη αθλητική δραστηριότητα για τα παιδιά και τους εφήβους. Η ποδηλασία είναι αερόβια άσκηση (τρία είναι τα βασικότερα αερόβια αθλήματα, η κολύμβηση, η ποδηλασία, και το τρέξιμο). Με την ποδηλασία δηλαδή μπορείς να γυμνάσεις  όλο σου το σώμα βελτιώνοντας την καρδιοαγγειακή σου κυκλοφορία, μπορείς να χάσεις βάρος (πολύ σημαντική η χρήση του ποδηλάτου σε παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας), μπορείς επίσης με το ποδήλατο να βελτιώσεις την αναπνευστική σου λειτουργία. Επίσης, ένας πολύ σημαντικός λόγος για να έλθουνε τα παιδία στην ποδηλασία είναι γιατί μέσα σ’ ένα οργανωμένο ομαδικό πλαίσιο λειτουργίας θα μάθουν να κινούνται με απόλυτη ασφάλεια στους δρόμους της πόλης, αλλά και του Νομού κι έτσι οι γονείς θα τα εμπιστεύονται περισσότερο στη μετακίνηση τους με το ποδήλατο. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί στον (Κρόνο) βλέπουμε το ποδήλατο σαν το πρώτο μας τιμόνι και προσπαθούμε να χτίσουμε την ορθή οδηγική  συμπεριφορά των παιδιών, που θα τα συνοδεύει και για όλη τους τη ζωή.


– Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί να ασχολείται;

Από την ηλικία των 8 ετών μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με την ποδηλασία. Οι προπονήσεις γίνονται σε μορφή παιχνιδιού και οι μικροί μας φίλοι σίγουρα τις θεωρούν αρκετά ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές. Εξάλλου το ποδήλατο είναι το πρώτο αγαπημένο παιχνίδι όλων μας.

– Που γίνονται οι προπονήσεις για όσους θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με την ποδηλασία ως άθλημα αλλά και να μάθουν περισσότερα για τον χειρισμό του ποδηλάτου εντός και εκτός πόλης;

– Οι  προπονήσεις γίνονται κάθε Δεύτερα-Τετάρτη-Παρασκευή και ώρα 15:30 με αφετηρία την κεντρική πλατεία της πόλης.

[quote_box_center]

Επικοινωνία

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τα προγράμματα της ακαδημίας ποδηλασίας Κρόνος Τρικάλων Cycling Club στα ακόλουθα τηλέφωνα:

Τηλέφωνα: Ζιντζόβας Ηλίας (6986010785) – Ταμανάκιας Μιχάλης (6989154306). Υπεύθυνοι προπονητικού και αγωνιστικού σχεδιασμού Κρόνος Τρικάλων Cycling Club.

Facebook: Κρόνος Τρικάλων Cycling Club  www.facebook.com/pages/Kρόνος-Τρικάλων-Cycling-Club/575248745886182

Email: kronostrikalonpodilasia@yahoo.gr

[/quote_box_center]