Ηλίας Νταλιάνης: Ο Τρικαλινός «βασιλιάς» των λουλουδιών μας… «συστήνει» τα χριστουγεννιάτικα Αλεξανδρινά…

Aποκτούν το εκτυφλωτικό κόκκινο χρώμα τους από το σκοτάδι (όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό), έχουν πάνω από μία ονομασίες, η παρουσία τους είναι συνυφασμένη με τα Χριστούγεννα αφού τότε είναι η εποχή τους κι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του διάκοσμου σπιτιών και καταστημάτων αυτή την εποχή. Ο λόγος για τα Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινά… Τα λουλούδια των Χριστουγέννων ή άλλως πως «το αστέρι της Βηθλεεμ»… Ο Ηλίας Νταλιάνης είναι Τρικαλινής καταγωγής και δραστηριοποείται εδώ και δεκαετίες στο χώρο της εμπορίας φυτών με έδρα τον Μαραθώνα. Αυτή την εποχή στα θερμοκήπια της εταιρίας του κυριαρχεί το βαθύ κόκκινο χρώμα των χιλιάδων Αλεξανδρινών που έχουν ανθίσει και προορίζονται για να διακοσμήσουν και να δώσουν λάμψη σε σπίτια κι επαγγελματικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Η εικόνα είναι μαγική και μαγνητίζει το βλέμμα. Μπαίνοντας κάποιος στο χώρο είναι αδύνατο να μη νιώσει τη μαγεία των Χριστουγέννων… Εν τω μέσω δεκάδων Αλεξανδρινών του ζήτησα να μας δώσει πληροφορίες για το εξαιρετικά δημοφιλές λουλούδι με καταγωγή από το Μεξικό που αγάπησαν οι Έλληνες και το έβαλαν στα σπίτια και στις καρδιές τους.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινά… Τα λουλούδια των Χριστουγέννων;

-Η Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό είναι το πλέον δημοφιλές φυτό αυτή την εποχή γι’ αυτό και ονομάζεται λουλούδι των Χριστουγέννων. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικής καλλωπιστικής αξίας, κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους, με παχύ φύλλωμα και μεγάλα βράκτια άνθη, κυρίως κόκκινα (υπάρχουν λευκές, ροζ και κιτρινωπές ποικιλίες), της οικογενείας των ευφορβιιδών. Ανθίζει από τα τέλη φθινοπώρου μέχρι μερικές φορές και το Φεβρουάριο.

-Τα συναντάμε με διάφορες ονομασίες;

-ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ. Το συναντάμε και με αυτήν την ονομασία.

-Ένα λουλούδι που αγάπησαν οι Έλληνες με καταγωγή το Μεξικό;

-Το έθιμο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το «κλασσικό» φυτό των Χριστουγέννων.

«Το έθιμο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το «κλασσικό» φυτό των Χριστουγέννων»

Μπορείτε να μας το… συστήσετε;

-Είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές φυτό την περίοδο των Χριστουγέννων. Η παρουσία του είναι απαραίτητη για έναν χριστουγεννιάτικο στολισμό. Φημίζεται για το έντονο κόκκινο χρώμα του σε συνδυασμό με  πράσινα φύλλα και τις ελκυστικές λεπτομέρειές του.

-Είναι ένα ευαίσθητο λουλούδι; Πως μπορούμε να το διατηρήσουμε για καιρό;

-Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα ευαίσθητο φυτό και θέλει ιδιαίτερη φροντίδα μέσα στον χειμώνα με τα πρώτα κρύα. Τοποθετήστε το φυτό κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο, όπου θα έχει τον περισσότερο διαθέσιμο φως του ήλιου και μην αφήσετε οποιοδήποτε μέρος του να αγγίζει το κρύο τζάμι, γιατί αυτό μπορεί να το τραυματίσει. Αποφύγετε την έκθεση του φυτού σε ζεστά ή κρύα ρεύματα, μακριά από καλοριφέρ, τζάκι και γενικά από σώματα θέρμανσης. Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, θα προκαλέσουν πρόωρη πτώση των φύλλων. Η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι γύρω στους 15-25 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να κρατήσουν την ποϊνσέτια για να ανθίσει και επόμενα Χριστούγεννα. Λίγοι όμως το έχουν πετύχει και αυτό γιατί δεν είναι και τόσο εύκολη η όλη διαδικασία. Κρατήστε τη γλάστρα στη βεράντα και σε φωτεινό μέρος (όχι απευθείας ηλιακό φως) και ποτίζετέ τακτικά. Για να ανθίσει και πάλι το φυτό σας, πρέπει να συμπληρώσει κάποιες ώρες στο σκοτάδι, περίπου 14 ώρες καθημερινά για 2 ολόκληρους μήνες.

-Είναι αλήθεια ότι παίρνει το έντονο κοκκινωπό του χρώμα από το σκοτάδι;

-Για να αποκτήσουν ξανά τα φύλλα του αλεξανδρινού το κοκκινωπό χρώμα, θα χρειαστεί να το διατηρήσουμε αρκετές ώρες στο σκοτάδι μέσα στο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, το αλεξανδρινό ως φυτό μικρής φωτοπεριόδου χρειάζεται μικρή έκθεση στον ήλιο, οπότε το καλύπτουμε καθημερινά για 12-14 ώρες με ένα σκούρο ύφασμα την περίοδο του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Με αυτό τον τρόπο, τα φύλλα του αλεξανδρινού θα αποκτήσουν το επιθυμητό πορφυρό χρώμα μέσα στις γιορτές των επόμενων Χριστουγέννων και θα μπορέσουμε να το στολίσουμε ξανά στο σαλόνι μας.

-Αυτή την εποχή πωλούνται κατά χιλιάδες στη χώρα μας;

Η εποχή των Χριστουγέννων είναι η πιο δυναμική για τις πωλήσεις της ποϊνσέτιας. Προσφέρεται από αρκετούς ανθοπαραγωγούς  ανά την Ελλάδα. Η ποσότητα μετριέται σε χιλιάδες φυσικά λόγω της μεγάλης ζήτησης του φυτού.

-Ποια άλλα φυτά θεωρούνται χριστουγεννιάτικα;

-Άλλα είδη φυτών τα οποία είναι και αυτά γνωστά την περίοδο των Χριστουγέννων είναι: Το Γκι, το κυκλάμινο, τα μικρά και διακοσμητικά έλατα κι άλλα.

-Η εταιρεία σας ιδρύθηκε από Τρικαλινούς με έδρα τον Μαραθώνα; Πόσα χρόνια βρίσκεται στο χώρο;

-Η εταιρεία Νταλιάνης Φυτά ιδρύθηκε το 1985 στην περιοχή του Κάτω Σουλίου Μαραθώνα από τα αδέρφια Θανάση και Ηλία Νταλιάνη με καταγωγή από τα Τρίκαλα. Στόχος της εταιρίας ήταν η παραγωγή φίκων, γιούκας και μπέντζαμιν όπου την περίοδο εκείνη είχαν πολύ μεγάλη ζήτηση. Τα επόμενα χρόνια και έχοντας παγιωθεί στην αγορά ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής η Νταλιάνης Φυτά επεκτάθηκε και στην παραγωγή καλλωπιστικών και ανθοφόρων φυτών. Βασικός στόχος από το ξεκίνημα ήταν η βέλτιστη ποιότητα και η συνεχής παρουσία και προσφορά στην αγορά.

«Η αγορά του φυτού είναι μια συνήθεια για όλους μας που δεν θα σταματήσει εύκολα. Ο λόγος ότι  τα φυτά εκτός από το  ότι ομορφαίνουν τον χώρο μας πολύ ευχάριστα και δίνουν έναν άλλο τόνο και ύφος, είναι και μια ψυχική διέξοδος-υγεία για τον κάθε ένα μας ξεχωριστά»

-Τα φυτά είναι ένα ιδιαίτερο «προϊόν» που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα;

-Τα φυτά είναι μια πολύ όμορφη και δημιουργική ενασχόληση πόσο μάλλον να είναι το επάγγελμα σου. Από την άλλη όμως απαιτεί καθημερινή και πολύωρη ενασχόληση μαζί τους γιατί είναι ζωντανοί οργανισμοί και είναι ευπαθή προϊόντα. Ειδικά η θερμοκρασία και οι απότομες αλλαγές του καιρού ανάλογα με την εποχή είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας στο επάγγελμα. Που απαιτεί καθημερινή προσοχή και αφοσίωση στα φυτά για την ομαλή και πετυχημένη ανάπτυξή τους.

-Η κρίση άγγιξε την αγορά φυτών;

-Κατά τη γνώμη μου η κρίση επηρέασε την αγορά των φυτών κατά ένα ποσοστό αλλά όχι τόσο μεγάλο και επικίνδυνο όσο άλλα επαγγέλματα. Η αγορά του φυτού είναι μια συνήθεια για όλους μας που δεν θα σταματήσει εύκολα. Ο λόγος ότι  τα φυτά εκτός από το  ότι ομορφαίνουν τον χώρο μας πολύ ευχάριστα και δίνουν έναν άλλο τόνο και ύφος, είναι και μια ψυχική διέξοδος-υγεία για τον κάθε ένα μας ξεχωριστά. Ίσως η κρίση επηρέασε το επάγγελμα σε διάφορα κομμάτια  του και άλλαξε κάποια πράγματα που πλέον δεν ισχύουν όπως παλαιοτέρα.