Ιδιώνυμη λήθη με αφορμή την ιστορικότητα των παλιών φυλακών των Τρικάλων ως φυλακών πολιτικών κρατουμένων

Έργα ποικίλων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης (σχέδιο, χρώμα, χαρακτική, φωτογραφία, ψηφιακή εκτύπωση, βίντεο, εγκαταστάσεις) παρουσιάζονται στην εικαστικών έργων με τίτλο «Ιδιώνυμη Λήθη» που διοργανώνει η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt» σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων στους χώρους του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού (ισόγειο Μουσείου Τσιτσάνη), στο Παλιό Διοικητήριο των φυλακών και στο Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων ως τις 12 Δεκεμβρίου 2019. Τα έργα έχουν ως αφορμή την ιστορικότητα του χώρου και ειδικότερα τη χρήση του στη διάρκεια του 20ου αιώνα ως φυλακών πολιτικών κρατουμένων.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χαρούλα Αμοιρίδου, Εμπρού Γιουσούφ, Γιώργος Κιτσούκης, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Χρύσα Κοφίνα, Ευπραξία Μπαντάζου, Μαρίνα Σημάδη, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Μάρκος Τραϊτοράκης, Πηγή Φασλά, Νάσος Χαλκίδης.

Ομάδα FireArt

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από καλλιτέχνες που ζουν στη Θεσσαλονίκη και έχουν παρουσία στην Ευρώπη και αλλού, και διευρύνεται διαρκώς με τη συμμετοχή εικαστικών, μουσικών, χορευτών, performers και θεωρητικών της τέχνης.

Στόχος

Στόχος της καλλιτεχνικής ομάδας είναι ο επαναπροσδιορισμός του χρέους μας όχι απλά απέναντι στην τέχνη, αλλά απέναντι στο πρωτότυπό της, τη ζωή. Φιλοδοξεί να αποδώσει στην τέχνη τον πραγματικό κοινωνικό ρόλο της, να επέμβει στην πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα, να δώσει διέξοδο στους δημιουργούς που προβληματίζονται, να επικοινωνήσει με το πλατύ κοινό και να του δείξει το δρόμο για να αλλάξει την πραγματικότητα προς όφελός του. Για να γεννήσουν οι ωδίνες «έναν νέο κόσμο, στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων»· «για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος».

Info

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Χαρούλα Αμοιρίδου: Γεννήθηκε το 1986 στην Τασκένδη, Ουζμπεκιστάν. Εισήχθη το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 στo Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Φοίτησε στο 3o Eργαστήριο Zωγραφικής με διδάσκοντες τους Γιώργο Τσακίρη και Χρήστο Βενέτη. Αποφοίτησε το Νοέμβρη του 2016.Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Κατερίνα Βλαντώνη: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στα Γιάννενα. Διδάσκει σε δομές μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων και αλλού. Ασχολείται με την παιδική ζωγραφική και τις παραδοσιακές φόρμες που φέρνουν κάτι από το παρελθόν και το μπολιάζουν στον παρόν.

Εμπρού Γιουσούφ: Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1995. Ζει και εργάζεται στην Κομοτηνή. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Γιώργος Κιτσούκης: Γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη. Είναι αριστούχος απόφοιτος τoυ Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών της Ελλάδος, νόμιμα αναγνωρισμένος. Έχει πάρει μέρος σε δεκάδες εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργο του υπάρχει στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Ανδριάννα Κουμεντάκου: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και τα τελευταία εφτά χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης και του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τίτλο «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή». Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και σε workshops. Ασχολείται με την ψηφιακή ζωγραφική, τη βίντεο τέχνη και τις εγκαταστάσεις.

Χρύσα Κοφίνα: Γεννήθηκε στα Τρίκαλα και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με ειδίκευση στη ζωγραφική και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Από το 2002 εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Νεφέλη Κυριάκου: Είναι καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της  Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. το 2013. Αυτή τη στιγμή τελειώνει το μεταπτυχιακό της στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. στο τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Το επίκεντρο στη δουλειά της είναι ο άνθρωπος και χρησιμοποιεί διάφορα υλικά όπως λάδια, σπρέυ, παστέλ, χαρακτική-κολάζ κλπ. Έργα της έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό ( Βέλγιο, Ηνωμένες Πολιτείες, Βουλγαρία, Κύπρος).

Ευπραξία Μπαντάζου: Γεννήθηκε το 1993 στις Σέρρες. Είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, όπου φοίτησε παράλληλα στα εργαστήρια ζωγραφικής και χαρακτικής. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις όπως: «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση – Αντίσταση Τώρα», «Πόλεις (Α)όρατες-ακυβέρνητες-ανοχύρωτες», «Πρόσωπα 1946-1949».

Μαρίνα Σημάδη: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992 και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Έχει τελειώσει το τμήμα της Γραφιστικής Εντύπων και Ηλεκτρονικών Μέσων στο ΙΙΕΚ Δέλτα. Ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία. Έχει φωτογραφίσει καλλιτεχνικά events και έχει εργαστεί στην ολοκλήρωση πολύγλωσσου λεξικού με βάση τις εικόνες.

Χαράλαμπος Τουμπέκης: Ζει και εργάζεται στα Ν. Μουδανιά, ως εκπαιδευτικός. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και απόφοιτος του Εικαστικού τμήματος της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μάρκος Τραϊτοράκης: Γεννήθηκε το 1989, ζει στην Κομοτηνή και είναι απόφοιτος του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει με φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις.

Πηγή Φασλά: Σπούδασε ζωγραφική στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είχε την εικαστική επιμέλεια των σκηνικών στην παιδική όπερα “Τρελαντώνης” του Κ.Θ.Β.Ε. καθώς και στην παράσταση “Το ελληνικό μονόπρακτο” σε συνεργασία με την θεατρική ομάδα “Γέφυρα”. Επίσης ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός καλλιτεχνικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Νάσος Χαλκίδης: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Το 1992 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1995 διδάσκει αισθητική αγωγή.  Έχει κάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.