“Η ζωή μας είναι προϊόν των πράξεων και των σκέψεων μας” λέει ο συγγραφέας Γεώργιος-Χρυσόστομος Νικολαΐδης

Η παρέα της οδού Δημοκρίτου… Ο συγγραφέας Γεώργιος-Χρυσόστομος Νικολαΐδης υπογράφει ένα νέο συναρπαστικό μυθιστόρημα με φόντο τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Ένα κοινωνικό θρίλερ, με χιουμοριστικές πινελιές, με ίντριγκες κι έντονα ερωτικά πάθη, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία περιήλθαν σε γνώση του συγγραφέα είτε άμεσα, είτε από διηγήσεις τρίτων, όπως μας εκμυστηρεύεται ο ίδιος σε συνέντευξη που μας παραχώρησε. Και μπορεί η πραγματική ιστορία να συνέβη στο εξωτερικό αλλά οι ανάγκες της μυθοπλασίας τη μετέφεραν στην Ελλάδα. «Η βασική ιστορία εκτυλίχτηκε στο εξωτερικό, σε μια χώρα με έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Εύκολα λοιπόν ταυτίστηκε η εννοιολογική μεταφορά της με το σύγχρονο ελληνικό περιβάλλον της κρίσης» λέει ο συγγραφέας.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

«Η παρέα της Δημοκρίτου» (εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ) συμβολίζει την ανθρώπινη κενοδοξία και ματαιοδοξία, το ανόητο κυνηγητό εφήμερων υλικών αγαθών, την εξαπάτηση και τα τραύματα που αφήνουν στον ψυχισμό μας οι χίμαιρες και οι ουτοπίες» εξηγεί και προσθέτει «Ο λεγόμενος παράδεισος και κόλαση βρίσκονται εδώ και τώρα. Η ζωή μας είναι προϊόν των πράξεων και των σκέψεων μας». 

-Η παρέα της οδού Δημοκρίτου… κ. Νικολαΐδη, μπορείτε να μου μιλήσετε για το νέο σας βιβλίο; 

Πρόκειται για μια ιστορία της οποίας ο βασικός πυρήνας περιέχει πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Αυτά, φυσικά, ντύθηκαν με ένα μανδύα μυθοπλασίας προκειμένου να προκύψει μια υπόθεση με πυκνή πλοκή. Είναι ένα κοινωνικό, ερωτικό και κοσμοπολίτικο θρίλερ που εκτυλίσσεται στη σύγχρονη εποχή με πλαίσιο την Ελλάδα της κρίσης. Για ευνόητους λόγους τα πραγματικά πρόσωπα δεν εμφανίζονται με τα αληθινά ονόματά τους και υπέστησαν και διάφορες “τροποποιήσεις”, όπως και παρόμοιες παρεμβάσεις έγιναν και στα πραγματικά γεγονότα. Ας σημειώσω πως η πραγματική ιστορία συνέβη στο εξωτερικό, αλλά οι ανάγκες της μυθοπλασίας τη μετέφεραν στην Ελλάδα.

-Ο πλούτος σε πρώτο πλάνο στο βιβλίο σας… Είναι η δύναμη που κινεί τα πάντα;

-Ο κεντρικός ήρωας, ο Δρακάτος, είναι ένας φαινομενικά πλούσιος επιχειρηματίας με χρήματα σκοτεινής προέλευσης, ο οποίος έχει δημιουργήσει γύρω του έναν κύκλο από ετερόκλητα άτομα που δυσπραγούν οικονομικώς και επιζητούν την εύνοιά του για να αντλήσουν διάφορα υλικά οφέλη. Ο Δρακάτος, ένας ερωτομανής τύπος, κάνει  επίδειξη του πλούτου του μοιράζοντας αφειδώς ελπίδες και υποσχέσεις. Λόγω της μειονεκτικής φυσικής του εμφάνισης, ο πλούτος του είναι και ένα κυρίαρχο όπλο για την προσέλκυση ωραίων γυναικών. (Όλα τα παραπάνω ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα). Από την ιστορία  αυτή λοιπόν προκύπτει αβίαστα η απάντηση στο ερώτημά σας: Ναι, σε μεγάλο βαθμό τα χρήματα και ο πλούτος είναι σημαντική κινητήρια δύναμη στη ζωή μας.

-Πινελιές χιούμορ… Ένας τρόπος για να αποφορτίσετε το κλίμα στην ιστορία ή τρόπος ζωής;

-Το χιούμορ ενυπάρχει σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, αρκεί να ξέρουμε να το εντοπίζουμε και να το χρησιμοποιούμε σωστά για να ελαφραίνουμε την ψυχή μας από άγχη, θλίψη, βαριές καταστάσεις. Θεωρώ ότι συχνά το γέλιο και το δάκρυ πάνε μαζί, σαν να είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πόσες φορές δεν έχουμε κρυφογελάσει σε κηδείες, πόσες φορές δεν έχουμε αποφορτίσει μια σοβαρή ένταση με καταφυγή στο χιούμορ;

-Το βιβλίο σας έχει ένα έντονο ερωτικό στοιχείο. Θεωρείτε ότι αποτελεί το «αλατοπίπερο» της ιστορίας;

-Το ερωτικό στοιχείο είναι διάσπαρτο σε όλη την πραγματική ιστορία. Φυσικά, χρειαζόταν και το αλατοπίπερό του για να γίνει πιο ελκυστικό. Γενικά στα μυθιστορήματά μου περιγράφω συχνά τολμηρές ερωτικές σκηνές, αποφεύγοντας βεβαίως  οποιαδήποτε δόση χυδαιότητας.

-Σεξουαλικά όργια, ναρκωτικά, ίντριγκες, ερωτικά πάθη… Από που εμπνευστήκατε την ιστορία;

Δεν τα επινόησα, υπήρξαν. Το περίφημο πάρτι, όπου έγιναν σεξουαλικά όργια και χρήση ναρκωτικών, πράγματι συνέβη. Η έμπνευση επομένως κυοφορήθηκε από την ίδια την ιστορία, για να της δώσω στη συνέχεια σάρκα και οστά -συγγραφική αδεία- με μυθοπλαστικά στοιχεία.

-Πόσο αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει την Ελλάδα της κρίσης;

-Όπως προανέφερα, η βασική ιστορία εκτυλίχτηκε στο εξωτερικό, σε μια χώρα με έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Εύκολα λοιπόν ταυτίστηκε η εννοιολογική μεταφορά της με το σύγχρονο ελληνικό περιβάλλον της κρίσης.

Σε ποιον από τους χαρακτήρες του βιβλίου σας βλέπετε στοιχεία του δικού σας χαρακτήρα;

Στοιχεία του δικού μου χαρακτήρα θα έβρισκα στην προσωπικότητα του αφηγητή, που είναι φανταστικό πρόσωπο. Τα γεγονότα τα βίωσα κι εγώ άμεσα ή έμμεσα. Έτσι, σε ένα βαθμό τα βιώματά μου συμπίπτουν με τα δικά του. Δεν το κρύβω ότι κι εγώ κινήθηκα στις παρυφές της παρέας, έχοντας παρασυρθεί από τις υποσχέσεις του “Δρακάτου”.

-Τελικά σε αυτή τη ζωή εισπράττουμε αυτό που μας αξίζει (καλό ή κακό);

-Το πιστεύω ακράδαντα. Ο λεγόμενος παράδεισος και κόλαση βρίσκονται εδώ και τώρα. Η ζωή μας είναι προϊόν των πράξεων και των σκέψεων μας. Δίνουμε καλό και εισπράττουμε καλό. Έχουμε θετικές σκέψεις και εισπράττουμε θετική ενέργεια. Και το αντίστροφο.

-Εν τέλει τί συμβολίζει η παρέα της οδού Δημοκρίτου;

Η παρέα της Δημοκρίτου συμβολίζει την ανθρώπινη κενοδοξία και ματαιοδοξία, το ανόητο κυνηγητό εφήμερων υλικών αγαθών, την εξαπάτηση και τα τραύματα που αφήνουν στον ψυχισμό μας οι χίμαιρες και οι ουτοπίες.

-Το τέλος είναι ανατρεπτικό. Το γνωρίζατε εξ αρχής ή προέκυψε; 

-Το τέλος, όπως και η καταιγιστική δράση που προηγείται, είναι πράγματι ανατρεπτικό. Εδώ θυσίασα την πραγματικότητα στον βωμό της μυθιστορίας. Και αυτό το τέλος, όχι, δεν το είχα υπόψη από την αρχή, μου προέκυψε στην πορεία.


Ο συγγραφέας

Ο Γεώργιος-Χρυσόστομος Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Παρισίων. Από το 1974 ως το 2009 υπηρέτησε στη Διπλωματική Υπηρεσία, έχοντας διατελέσει Πρέσβης στη Σαουδική Αραβία, στη Σλοβενία και στις Φιλιππίνες. Έργα του: «Κοσμική Συνείδηση» Δοκίμιο (Εκδόσεις «Τραυλός). «Αθηναϊδα: Μια Ελληνίδα Αυγούστα» Ιστορικό μυθιστόρημα .

(Ωκεανίδα). «Τα πορφυρά σανδάλια» Ιστορικό μυθιστόρημα (Λιβάνης). «Τι συμβαίνει με εμάς τους Έλληνες; Μια άσκηση εθνικής αυτογνωσίας» Δοκίμιο. Είναι παντρεμένος με την Αλκμήνη Πατρίκη.

Οπισθόφυλλο βιβλίου

Ο αινιγματικός Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας Τομ Δρακάτος, ερωτύλος και σεξομανής, μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στη γυναίκα του Ιρίνα και στην ερωμένη του Μόνικα. Διαθέτοντας άφθονα χρήματα μυστηριώδους προέλευσης και έχοντας ως έδρα του ένα διαμέρισμα της οδού Δημοκρίτου, συγκεντρώνει συχνά εκεί μια ετερόκλητη παρέα ατόμων τα οποία, εν μέσω σεξουαλικών οργίων και χρήσης ναρκωτικών, προσδοκούν πολλά από αυτόν, πιστεύοντας τις υποσχέσεις και τις ελπίδες που τους μοιράζει αφειδώς. Ανάμεσά τους και ένας νεαρός δημοσιογράφος, ο Ιάσων Γεωργαντάς, με τον οποίο ο Δρακάτος συνδέεται με φιλία και επαγγελματική συνεργασία.

Ένα θανάσιμο μυστικό, το οποίο τυχαία ανακαλύπτει ο  Ιάσων θα τον οδηγήσει στην εξιχνίαση ενός μυστηρίου που τον στοιχειώνει από το μακρινό παρελθόν. Εξιχνίαση που του γεννά μίσος για τον Δρακάτο και τον ωθεί στην κατάστρωση  ενός σχεδίου εκδίκησης . Όμως η μοίρα των πρωταγωνιστών σφραγίζεται τελικά από απρόοπτες εξελίξεις και ανατροπές, από τις οποίες κάποιες λειτουργούν λυτρωτικά και κάποιες ως Νέμεσις..
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με φόντο τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, ένα κοινωνικό θρίλερ, με χιουμοριστικές πινελιές, με ίντριγκες και έντονα ερωτικά πάθη, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία περιήλθαν σε γνώση του συγγραφέα είτε άμεσα, είτε από διηγήσεις τρίτων.