«Η ζωή είναι μια συνεχής αναθεώρηση κι αυτή εξάλλου είναι η μαγεία της» μας λέει η Νάντια Παπαθανασοπούλου

Τέσσερις γυναίκες διαφορετικής ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης συναντιούνται σε τμήμα ομαδικής ψυχοθεραπείας. Αρχικά ο ψυχολόγος είναι ο μοναδικός συνδετικός τους κρίκος, αλλά στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας ενώνονται με στενή φιλία. Στην πορεία των συνεδριών αποκαλύπτονται μυστικά, και όλες αναθεωρούν τις απόψεις τους για τη ζωή και τον έρωτα. Οι ρόλοι θεραπευτή και θεραπευόμενου χάνουν σταδιακά τη σημασία τους, καθώς οι πέντε τους λειτουργούν ως ισότιμα μέλη, με στόχο να γίνει η ζωή τους πιο όμορφη και πιο γεμάτη. Κάπως έτσι εξελίσσεται η ιστορία στο βιβλίο της Νάντιας Παπαθανασοπούλου με τίτλο «Επάγγελμα γραμματέας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΠΝΟΗ».

«Η ζωή είναι μια συνεχής αναθεώρηση κι αυτή εξάλλου είναι η μαγεία της» μας λέει η συγγραφέας με την οποία κουβεντιάσαμε ως… γυναίκα προς γυναίκα, ορμώμενες από τις ηρωίδες του βιβλίου της και τις καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη-κ. Παπαθανασοπούλου, μπορείτε να μου περιγράψετε με λίγα λόγια το βιβλίο σας;

-Το βιβλίο μου μιλάει για τέσσερις γυναίκες οι οποίες είναι άγνωστες μεταξύ τους, μέχρι τη στιγμή που ένας ψυχολόγος θέλει υλικό για ένα βιβλίο που γράφει και οργανώνει ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Από κει και πέρα γίνονται διάφορα. Άνθρωποι ερωτεύονται, χωρίζουν, ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους και το σημαντικότερο νιώθουν στο πετσί τους τον ορισμό της λέξης «φιλία».

– Γιατί επιλέξατε αυτό το επάγγελμα ως αναφορά;

-Το επέλεξα γιατί είμαι και η ίδια γραμματέας. Λογικό να έχω επηρεαστεί από αυτό.

-Το γεγονός ότι είναι ένα από τα «γυναικεία» επαγγέλματα σας επηρέασε;

-Ναι. Το βιβλίο μου μιλάει για γυναίκες και ήθελα όλες μου οι ηρωίδες να ασκούν ένα γυναικείο επάγγελμα. Ήθελα σε όλες τις λεπτομέρειες το γυναικείο στοιχείο. Θεωρώ ότι βρήκα το κατάλληλο. Επίσης ήθελα να είναι ένα γυναικείο επάγγελμα αλλά και δυναμικό ταυτόχρονα. Γιατί μόνο μια γραμματέας ξέρει πόσο δύσκολο είναι όταν πρέπει να είσαι ευγενική, διπλωμάτισσα, εφευρετική και κυρίως επαγγελματίας. Οι ηρωίδες μου είναι όλα αυτά μαζί.

– Τέσσερις γυναίκες εντελώς διαφορετικές στην ψυχοσύνθεσή και στο χαρακτήρα τους. Ποιο είναι το κοινό σημείο τους που τις συνδέει;

-Το επάγγελμά τους και η γυναικεία τους φύση. Οι γυναίκες όσο διαφορετικές και να είναι όταν ασκούν την ίδια δουλειά, σίγουρα έχουν κοινά στοιχεία. Επίσης ζητούν τα ίδια πράγματα. Αγάπη, σεβασμό, προσοχή, τρυφερότητα.

– Πόσο εύκολο είναι να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου για τη ζωή;

-Πανεύκολο, γιατί η ζωή είναι μια συνεχής αναθεώρηση. Και αυτή εξάλλου είναι η μαγεία της.

– Πρέπει να βάζουμε όρια στις υποχωρήσεις μας και να διεκδικούμε την ευτυχία;

-Κανονικά ναι, πρέπει. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορείς. Και μία από αυτές είναι όταν ερωτεύεσαι… δεν βλέπεις τα όρια του εαυτού σου γιατί είσαι απασχολημένος με το να βλέπεις τις ανάγκες και τα θέλω του άλλου. Βάζεις στόχο τη δική του ευτυχία.

– Είναι το πρώτο σας βιβλίο… Πως σας φάνηκε το ταξίδι της συγγραφής;

-Είναι υπέροχο. Όταν γράφεις ένα βιβλίο νιώθεις ένας μικρός Θεός. Δημιουργείς πρόσωπα και καταστάσεις… τους δίνεις «Πνοή».

– Πώς ξεκινήσατε να γράφετε;

-Είμαι αναγνώστρια από τα παιδικά μου χρόνια. Νομίζω ότι αυτό με έχει επηρεάσει. Δεν θυμάμαι πως, αλλά με θυμάμαι από μικρή να γράφω παραμύθια, ποιήματα και διάφορα διηγήματα.

Βιογραφικό

Η Νάντια Παπαθανασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κόρινθο. Ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία με τη λογοτεχνία ως αναγνώστρια και ως συγγραφέας. Το «Επάγγελμα Γραμματέας» είναι το πρώτο βιβλίο που αποφάσισε να μοιραστεί μ’ ένα ευρύτερο κοινό και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.