TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Οι τροφές που προκαλούν κατάθλιψη και «κόβουν» χρόνια από τη ζωή σας

Σεπ 5, 2020
in Διατροφή
Οι τροφές που προκαλούν κατάθλιψη και «κόβουν» χρόνια από τη ζωή σας
Share on FacebookShare on Twitter

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα παρουσιάζουν αλλαγές στα χρωμοσώματα, που οδηγούν σε βιολογική γήρανση.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECOICO 2020), η συχνή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών (πάνω από τρεις μερίδες την ημέρα) διπλασιάζει τις πιθανότητες οι άνθρωποι να έχουν μικρότερα τελομερή, στοιχείο που αποτελεί δείκτη βιολογικής γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο, υποδεικνύοντας ότι η διατροφή μπορεί να προκαλεί την ταχύτερη γήρανση των κυττάρων.

Τα τελομερή σχηματίζονται από ένα τμήμα του DNA και κάποιες πρωτεΐνες, βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και είναι σημαντικά για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ακεραιότητας των χρωμοσωμάτων και κατ’επέκταση του DNA στο οποίο βασίζεται κάθε κύτταρο του σώματος. Καθώς μεγαλώνουμε, το μήκος τους μειώνεται, καθώς κάθε φορά που ένα κύτταρο διασπάται, ένα τμήμα του τελομερούς χάνεται. Για το λόγο αυτό, το μήκος του τελομερούς (TL) θεωρείται δείκτης της βιολογικής ηλικίας.

Έρευνες έχουν συνδέσει τα επεξεργασμένα τρόφιμα με σοβαρές ασθένειες όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η κατάθλιψη, ο διαβήτης τύπου 2 και διάφοροι τύπου καρκίνου. Οι καταστάσεις αυτές συχνά σχετίζονται με την ηλικία και συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την κυτταρική γήρανση που επίσης μπορεί να επηρεάσει το μήκος των τελομερών. Παρόλα αυτά, λίγες είναι μέχρι τώρα οι μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στο μήκος των τελομερών.

Η νέα έρευνα στόχευε στην αξιολόγηση του συσχετισμού ανάμεσα στην κατανάλωση αυτών των τροφών και του μήκους των τελομερών, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του συστήματος NOVA για την κατηγοριοποίηση του βαθμού επεξεργασίας του εκάστοτε τροφίμου.

Τα δεδομένα προήλθαν από το SUN Project του Πανεπιστημίου της Navarra στην Ισπανία, στο οποίο συμμετείχαν άτομα άνω των 55 ετών. Συνολικά, 886 συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα σάλιου για ανάλυση DNA, καθώς και ακριβή στοιχεία για την καθημερινή τους πρόσληψη τροφίμων.

Συνολικά 645 άνδρες και 241 γυναίκες μέσης ηλικίας 67,7 ετών συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση και χωρίστηκαν σε τέσσερις ίσες ομάδες, από τη «χαμηλότερη» στην «υψηλότερη» βάσει της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων: λιγότερες από 2 μερίδες/ημέρα, 2-2,5 μερίδες/ημέρα, περισσότερες από 2,5-3 μερίδες/ημέρα και περισσότερες από 3 μερίδες/ημέρα.

Οι συμμετέχοντες στην υψηλότερη ομάδα ήταν πιο πιθανό να έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, μη φυσιολογικών λιπιδίων στο αίμα και να τρώνε περισσότερα σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Επίσης, κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα και πολυακόρεστα λιπαρά, νάτριο, χοληστερόλη, ζαχαρούχα ροφήματα, πρόχειρο φαγητό και επεξεργασμένο κρέας και λιγότερους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα παρατηρήθηκε πως ήταν λιγότερο πιθανό να ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει συνδεθεί με βελτιωμένη γενική υγεία και ειδικότερα μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο αυξανόταν η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, τόσο εντείνονταν και οι πιθανότητες μειωμένου μήκους τελομερών, με κάθε ομάδα άνω του χαμηλότερου επιπέδου να διατρέχει αύξηση κινδύνου κατά 29%, 40% και 82% για τις ομάδες «μέτριας-χαμηλής», «μέτριας-υψηλής» και «υψηλής» κατανάλωσης UPF αντίστοιχα. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν, τέλος, ότι η πρόσληψη αυτών των τροφών σχετιζόταν με τον κίνδυνο κατάθλιψης (ειδικά στους ασθενείς με χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας), υπέρτασης, αυξημένου βάρους/παχυσαρκίας και θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία.

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2020/09/05/oi-trofes-poy-prokaloyn-katathlipsi-kovoyn-chronia-ti-zoi-sas/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Ροδάκινο: Το σούπερφουντ της Ελληνίδας μάνας πριν γίνει μόδα
Διατροφή

Ροδάκινο: Το σούπερφουντ της Ελληνίδας μάνας πριν γίνει μόδα

Ιούλ 4, 2025
Καφές που πίνουμε σχεδόν όλοι συνδέεται με αλλαγές στα γηρατειά
Διατροφή

Καφές που πίνουμε σχεδόν όλοι συνδέεται με αλλαγές στα γηρατειά

Ιούλ 3, 2025
David Beckham: Το νόστιμο πρωινό δύο συστατικών που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης
Διατροφή

David Beckham: Το νόστιμο πρωινό δύο συστατικών που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης

Ιούλ 2, 2025
Διατροφή το καλοκαίρι – Τι να προσέξουμε στον καύσωνα – Tips από την διατροφολόγο Μαρίνα Μπουρδάκη
Featured

Διατροφή το καλοκαίρι – Τι να προσέξουμε στον καύσωνα – Tips από την διατροφολόγο Μαρίνα Μπουρδάκη

Ιούλ 2, 2025
Καρκίνος στο πάγκρεας: Το Νο1 τρόφιμο που αυξάνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με ειδικό
Διατροφή

Καρκίνος στο πάγκρεας: Το Νο1 τρόφιμο που αυξάνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με ειδικό

Ιούλ 1, 2025
Καρκίνος προστάτη: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νόσου
Διατροφή

Καρκίνος προστάτη: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νόσου

Ιούν 30, 2025
Next Post
Ο εντυπωσιακός καταρράκτης της δρακόλιμνης Βερλίγκα μοναδική πινελιά στο υπέροχο τοπίο του Ασπροποτάμου (video)

Ο εντυπωσιακός καταρράκτης της δρακόλιμνης Βερλίγκα μοναδική πινελιά στο υπέροχο τοπίο του Ασπροποτάμου (video)

Φωτογραφία του φεγγαριού 85 megapixel δείχνε με λεπτομέρεια τους κρατήρες του

Φωτογραφία του φεγγαριού 85 megapixel δείχνε με λεπτομέρεια τους κρατήρες του

Αίθριος ο καιρός της Κυριακής – Εξασθενούν τα μποφόρ στο Αιγαίο

Αίθριος ο καιρός της Κυριακής - Εξασθενούν τα μποφόρ στο Αιγαίο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

http://anilioparkfestival.gr/tickets/http://anilioparkfestival.gr/tickets/
Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd