Η «ΤΡΙΚΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» προτείνει τους άξονες που θα αποτελέσουν τη βάση για ένα καλύτερο μέλλον

Η προσπάθεια «ΤΡΙΚΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» στηρίζεται πρώτα στον άνθρωπο και όχι στην τεχνολογία και στην καινοτομία.  Πώς μπορούμε να λέμε πως πάμε μπροστά όταν δεν βελτιώνεται το βιωτικό μας επίπεδο. Γι’ αυτό η «ΤΡΙΚΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» προτείνει τους άξονες εκείνους που θα αποτελέσουν τη βάση για κάτι καλύτερο στο άμεσο μέλλον.

Βασικό μας μέλημα μέσα από τους άξονες  αυτούς είναι πρωτίστως να δημιουργήσουμε καλές πρακτικές, να δώσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής, να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε την εξωστρέφεια, εξασφαλίζοντας ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ όλων των δημοτικών διαμερισμάτων και της πόλης των Τρικάλων με δίκαιη κατανομή έργων και δράσεων.

  1. Καθημερινότητα – Ποιότητα Ζωής

Είναι η βελτίωση της καθημερινότητας, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες καθαριότητας, εφαρμόζοντας καινούριες τεχνολογίες για τους κάδους, τακτικό πλύσιμο και υπογειοποίηση αυτών, σωστή περισυλλογή των απορριμμάτων φροντίζοντας οι δημόσιοι χώροι να είναι καθαροί.

Δημιουργούμε καλύτερη προοπτική για την ανακύκλωση, όταν μόνο το 3% από τα           απόβλητα που παράγουμε ανακυκλώνονται. Φροντίζουμε λοιπόν για το διαχωρισμό των απορριμμάτων, εφαρμόζοντας διαφορετικούς κάδους ανακύκλωσης, προάγουμε την κομποστοποίηση και την κυκλική οικονομία.

Για όλα αυτά όμως οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν τα κατάλληλα μέσα και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Αξιολογούμε τα δρομολόγια, ανασχεδιάζουμε τις διαδρομές αποκομιδής σκουπιδιών του στόλου των οχημάτων, καθώς και τις ώρες και ολοκληρώνουμε τον σταθμό μεταφόρτωσης ΣΜΑ.

Για να  πετύχουμε όμως αρκετά από αυτά, όπως την κουλτούρα ανακύκλωσης, δίνουμε κίνητρα ανταποδοτικά, όπως στο τιμολόγιο της Δ.Ε.Υ.Α.Τ, κάτι που διακηρύξαμε και το 2014.

Αναδεικνύουμε τη γειτονιά, γι’ αυτό δημιουργούμε τον θεσμό του επόπτη γειτονιάς, για να εντοπίζουμε τα προβλήματα και να κάνουμε άμεσες παρεμβάσεις. Tο ίδιο πράττουμε και στα χωριά των Τρικάλων, για να αλλάξουμε την καθημερινότητα και να φροντίσουμε για χώρους πιο καθαρούς, καλαίσθητους και φιλόξενους.

  1. Προσβασιμότητα – Κινητικότητα.

Δίνουμε χώρο στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα καθώς και στους γονείς με καρότσια. Γι’ αυτό το σκοπό αλλάζουμε τη λειτουργία της πόλης αυξάνοντας τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ανακατασκευάζουμε το χαλασμένο οδικό δίκτυο, προχωρούμε σε διαπλάτυνση πεζοδρομίων, κατασκευάζουμε τους απαραίτητους κόμβους διασύνδεσης. Άλλωστε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι κάτι που εγγυάται για την πόλη, αρκεί να υπάρξει σωστή διαχείριση και διαβούλευση, γιατί ένα τέτοιο σχέδιο σχεδιάζεται και εφαρμόζεται από τους πολίτες για τους πολίτες.

Είναι μία ευκαιρία λοιπόν κεντρικά τμήματα να αλλάξουν ριζικά και μαζί με την εφαρμογή των μελετών για τις δύο πλατείες να δημιουργήσουμε μια διαφορετική πόλη.

Εφαρμόζουμε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και δημιουργούμε ελεύθερες θέσεις μονίμων κατοίκων από τη μία πλευρά των δρόμων και θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης από την άλλη, μικρής σχετικά διάρκειας, που θα στηρίζεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα πληρωμής. Εξασφαλίζουμε υποδομές κάνοντας σε όλες τις διαβάσεις ράμπες ,για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία.

Δημιουργούμε τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προκρίνοντας την ηλεκτροκίνηση, μιας και έχει άμεση σχέση με την μείωση των ρύπων. Ανταποδοτικά δίνουμε θέσεις δωρεάν στάθμευσης σε οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων και κάνουμε την αρχή αλλάζοντας τον στόλο των οχημάτων του Δήμου. Επίσης μέσω του ΣΒΑΚ δημιουργούμε ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που να διασυνδέει μνημεία και δημόσια κτίρια της πόλης.

Αλλάζουμε την αφετηρία του Αστικού ΚΤΕΛ κάτι που προβλέπεται και από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

  1. Κλιματική Αλλαγή – Πράσινο.

Φροντίζουμε για το τεράστιο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Κάποιοι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι σύγχρονες πόλεις έχουν σαν βασικό μέλημα στον σχεδιασμό τους το πρόβλημα αυτό, άρα καμιά Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να το αγνοήσει. Μέσα από την παρακολούθηση του ΣΒΑΚ δημιουργούμε χώρους πρασίνου σχεδιάζουμε την πόλη με κανόνες βιοκλιματικούς.      Αυξάνουμε τη φύτευση, ενισχύουμε το πράσινο εντός του αστικού ιστού σε χώρους κοινόχρηστους και παραμελημένους. Αξιοποιούμε το Αλσος του Προφήτη Ηλία, αναδεικνύουμε ξανά το ζωολογικό κήπο.

Δημιουργούμε μητρώο δένδρων και εφαρμόζουμε το σύστημα υιοθεσίας δένδρων.            Φυτεύουμε διπλάσια δένδρα από αυτά που κόπηκαν την περίοδο 2014 – 2019.

Δημιουργούμε περιπατητικές διαδρομές στις όχθες των ποταμών διασυνδέοντας όλο το ποτάμιο σύστημα της πόλης.

Δημιουργούμε συνθήκες πρασίνου στα σχολεία και πράσινες στέγες, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

  1. Ενέργεια.

Εξασφαλίζουμε την εξοικονόμηση ενέργειας με οφέλη για τους πολίτες. Γι’ αυτό αντικαθιστούμε τα φωτιστικά σώματα παλαιά τεχνολογίας με νέα, ενισχύοντας τον δημοτικό φωτισμό. Εφαρμόζουμε  τον έξυπνο φωτισμό με λαμπτήρες  LED με σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου ΣΑΠ.

Εφαρμόζουμε σύστημα φωτοβολταϊκών δημιουργώντας ενεργειακό απόθεμα μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων.

Τέλος αναβαθμίζουμε ενεργειακά τα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα τα σχολεία, στα οποία χρειάζεται επίσης να εφαρμοστεί και πρόγραμμα αντισεισμικής θωράκισης, λόγω της παλαιότητάς τους.

  1. Παιδεία – Αθλητισμός.

Αλλάζουμε την ζωή των μαθητών δημιουργώντας καλύτερα σχολεία, εφαρμόζουμε ώριμες μελέτες.

Εφαρμόζουμε πρόγραμμα αξιοποίησης και αναμόρφωσης των σχολικών αυλών, ώστε να υπάρχει καλύτερο περιβάλλον και χώρος άθλησης των μαθητών. Εμπλουτίζουμε τις βιβλιοθήκες των σχολείων, συνεχίζουμε το πρόγραμμα ρομποτικής και δημιουργούμε το δημοτικό γραφείο επαγγελματικού προσανατολισμού.

Θεσπίζουμε υποτροφίες για τις σπουδές άπορων μαθητών και συνεχίζουμε τα δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών και ενισχυτικής διδασκαλίας.

Ενισχύουμε όλες τις πολιτιστικές δράσεις και παραδίδουμε δωρεάν μαθήματα μουσικής και χορού.

Προάγουμε την υγεία των αθλουμένων πολιτών δημιουργώντας χώρους άθλησης με την παρουσία επιστημονικού προσωπικού.

Ολοκληρώνουμε το έργο του γυμναστηρίου των Καρυών, ενισχύουμε με συνέργειες το ΣΕΦΑΑ Τρικάλων.

Αν και δεν πετύχαμε το στόχο μας σαν πόλη, από λάθος διεκδίκηση των σχολών, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα ισόρροπο και ισοδύναμο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλία, με την ενίσχυση σχολών στα Τρίκαλα.

Η Δημοτική Αρχή δεν είχε τα σωστά αντανακλαστικά στο σοβαρό αυτό θέμα, που συνδέεται με το μέλλον της πόλης μας.

Προάγουμε την υγεία μέσω της άθλησης εκσυγχρονίζοντας όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές και αξιοποιώντας όλους τους υπαίθριους χώρους άθλησης.

  1. Πολιτισμός – Τουρισμός – Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας.

Αξιοποίηση των μνημείων με τη δημιουργία αναπλάσεων που θα διασυνδέουν τους ιστορικούς χώρους Φρούριο – Βαρούσι – Ασκληπιείο – Μουσείο Τσιτσάνη – Κουρσούμ Τζαμί – Πάρκο Ματσόπουλου.

Δημιουργούμε τουριστικό προϊόν, για να αποτελέσουμε σημαντικό προορισμό όπως τον Μύλο των Ξωτικών.

Αναδεικνύουμε τη φυσική ομορφιά του Κόζιακα.

Αξιοποιούμε το Σπήλαιο στα Ανταλλάξιμα και προγραμματίζουμε την πραγματική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Ριζώματος, ξεκινώντας με την πρόταση για αλλαγή του ονόματος του χωριού σε Λουτρόπολη Ριζώματος.

Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα με το πρόγραμμα OPEN MALL, ενισχύοντας το εμπορικό κέντρο.

Ψηφιοποιούμε το τουριστικό προϊόν της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων.

Δημιουργούμε προϋποθέσεις και συνέργειες με  όμορους Δήμους του Νομού, για διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων και συνεδρίων.

Ανασυγκροτούμε τη Φιλαρμονική του Δήμου Τρικκαίων.

Αξιοποιούμε την παλιά αγορά. Ολοκληρώνουμε αναπτυξιακά έργα σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Ολοκλήρωση και διασύνδεση της Ε65 με Εγνατία, μελέτη της σιδηροδρομικής Εγνατίας, μελλοντική χρήση του προαστιακού ως τα Μετέωρα και διασύνδεση με τα  αναβαθμισμένα αεροδρόμια Ιωαννίνων,  Κοζάνης, Αγχιάλου – Βόλου και Θεσσαλονίκης.

Σχεδιασμός για μελέτη σκοπιμότητας με τους υπόλοιπους Δήμους για τη δημιουργία κεντροβαρικού αεροδρομίου.

  1. Αδέσποτα Ζώα.

Δημιουργούμε σύγχρονο καταφύγιο ζώων και χώρο φιλοξενίας.

 Διατηρούμε μητρώο αδέσποτων προς υιοθεσία και αναβαθμίζουμε το δημοτικό κτηνιατρείο για παροχή ιατρικής φροντίδας.

  1. Κοινωνική Πολιτική.

Ενισχύουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άστεγοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ.) μειώνοντας τα δημοτικά τέλη.

Ενισχύουμε το ρόλο του Δήμου κάνοντας κοινωνική φροντίδα με δημοτικούς πόρους.

Παρέχουμε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας στις οικογένειες των ROMA και διαχειριζόμαστε με τη βοήθεια της e-Trikala τις προσφυγικές ροές δημιουργώντας υποδομές στέγασης, ένταξης και απασχόλησης.

Πρέπει να ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση.

Ζούμε σε μία καθαρά γεωργική και κτηνοτροφική περιοχή και οφείλουμε να δώσουμε λύσεις για νέες καλλιέργειες και να δημιουργήσουμε υποδομές όπως σωστή διασύνδεση του αγροτικού δικτύου.

Για να γίνουν όλα αυτά όμως χρειάζεται να έχουμε ώριμες μελέτες και να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως Πράσινο Ταμείο και  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει το σχέδιο αυτό να γίνει πράξη. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο η «ΤΡΙΚΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» και όραμα έχει και προοπτική, και μπορεί να πάει πραγματικά τα Τρίκαλα μπροστά.