Οι Τρικαλινοί υποψήφιοι στο… χορό των social media

 

Η μαζική χρήση των social media είναι σίγουρα σημάδι των καιρών, καθώς μεγάλη μερίδα του πληθυσμού παγκοσμίως επικοινωνεί κι ενημερώνεται μέσα από αυτά. Αναμφισβήτητα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν το νέο πεδίο, πέραν των παραδοσιακών μέσων, όπου η πολιτική βρήκε, εδώ και μερικά χρόνια πρόσφορο έδαφος για τη διεξαγωγή του δημόσιου διαλόγου. Κάτι που το διαπιστώνουμε και σε τοπικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Οι νέοι πολιτικοί, αλλά κι εκείνοι οι οποίοι ακολουθούν τις επιταγές των καιρών που επιφέρει η τεχνολογία, έχουν αντιληφθεί τη δύναμη που έχουν και τα χρησιμοποιούν κατά κόρον.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Η προεκλογική περίοδος που διανύουμε είναι μια περίοδος που αποτελεί καθρέπτη της νέας εποχής σε ό,τι αφορά τις δημόσιες σχέσεις. Πάνε οι εποχές που στην προεκλογική περίοδο κυριαρχούσαν οι χιλιάδες αφίσες και τα φέιγ βολάν. Πλέον μεγάλο μέρος του προεκλογικού αγώνα γίνεται μέσα από το διαδίκτυο. Κι αυτό διότι η χρήση στην Ελλάδα είναι πια διαδεδομένη ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες κι τούτο δεν είναι κάτι που δεν έχουν κατά νου οι υποψήφιοι.

Αφού είναι κοινά παραδεκτό ότι τα social media παίζουν σημαίνοντα ρόλο στη ζωή μας, πώς γίνεται οι πολιτικοί και η πολιτική να μείνουν εκτός αυτού του «χορού», δεδομένου ότι, αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας, όπως πολλοί υποστηρίζουν;

Profile

Έτσι, ακόμη και οι υποψήφιοι που μέχρι πρόσφατα δεν διέθεταν profile στα social media, μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς τους άνοιξαν λογαριασμούς και ξεκίνησαν δειλά δειλά να αναρτούν φωτογραφίες και βίντεο από τον προεκλογικό τους αγώνα. Κάποιο άλλοι έχουν σελίδες με χιλιάδες ακολούθους εδώ και χρόνια.

Επιτελεία

Στα γραφεία των υποψηφίων στα Τρίκαλα πλέον υπάρχουν επιτελεία που ασχολούνται αποκλειστικά με την προώθηση μέσω των social media. Δελτία τύπου, ανακοινώσεις και προσκλήσεις όλα «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο με σκοπό την διάδοση των μηνυμάτων των υποψηφίων και των συνδυασμών τους. Αλλά και μεμονωμένα οι υποψήφιοι αναλαμβάνουν από μόνοι τους την αυτοπροώθησή τους.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το Facebook είναι το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οπότε η ενεργή παρουσία κάποιου υποψηφίου εκεί αυξάνει σίγουρα τις πιθανότητες επαφής του με περισσότερους πολίτες. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι υποψήφιοι, ακόμη κι αυτοί που δεν είχαν, φρόντισαν να έχουν λογαριασμούς και σελίδες. Πεποίθηση των περισσοτέρων είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείο επικοινωνίας με τους πολίτες, ως μέσο προώθησης των πεποιθήσεών τους ή ως πλατφόρμα συμμετοχής ή αρχής συζητήσεων για τα κοινά, έτσι ώστε οι πολίτες και εν δυνάμει ψηφοφόροι να τους γνωρίσουν καλύτερα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναρτήσεις, απλές ή χορηγούμενες (sponsored), έχουν κατακλύσει το facebook σε μία προσπάθεια των υποψηφίων να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους, να επικοινωνήσουν με τους ψηφοφόρους, ακόμα και για να αντιπαρατεθούν με τους πολιτικούς τους αντιπάλους ή να διεξάγουν ολόκληρες προεκλογικές εκστρατείες.

Αλληλεπίδραση

Ωστόσο, μπορεί η παρουσία στα social media να φέρνει κατά μία έννοια τους υποψηφίους κοντά στους ψηφοφόρους, αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών καθώς ενίοτε ή σχεδόν πάντα τα εκατοντάδες ή χιλιάδες like δεν μεταφράζονται σε ψήφους. Μπορεί οι αναρτήσεις των υποψηφίων να βοηθούν να φτάσει το μήνυμά τους σε πολλούς χρήστες, εντούτοις οι πολίτες/ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν, να σχολιάζουν, να κριτικάρουν. Και από ό,τι έχουμε διαπιστώσει από τους «τοίχους» Τρικαλινών υποψηφίων, οι Τρικαλινοί πολίτες-χρήστες των social media δεν διστάζουν να εκφέρουν άποψη και να διαφωνήσουν ανοικτά.

Αστραπιαία διάδοση

Εκείνο που οι έμπειροι στη χρήση των social πολιτικοί και υποψήφιοι γνωρίζουν είναι ότι ακριβώς επειδή η διάδοση μίας πληροφορίας μέσω από τα social είναι αστραπιαία πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην προβολή τους μέσα από αυτά και στον τρόπο που τα χειρίζονται.

Για παράδειγμα η άσκηση κριτικής μιας «λανθασμένης» κίνησης κάποιου υποψηφίου εκτός ή εντός διαδικτύου μπορεί με ταχύτατους ρυθμούς να δημοσιοποιηθεί από χιλιάδες χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να συνεισφέρει αρνητικά προς την υποψηφιότητά του.