Οι Τρικαλινοί υγειονομικοί τιμούν την Ημέρα του Νοσηλευτή

Με αφορμή τη 12η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών, απευθύνουμε θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του Γ.Ν Τρικάλων. Χαιρετίζουμε την προσπάθεια των συναδέλφων υγειονομικών, στην Ελλάδα και παγκοσμίως, που εργάζονται με αυταπάρνηση και αφοσίωση, ακόμη και σε συνθήκες πανδημίας.

Ωστόσο, για εμάς τους υγειονομικούς, τέτοιες ημέρες δεν είναι ημέρες γιορτής, ούτε πρόκειται να γίνουν. Ήταν, είναι και θα παραμείνουν ημέρες τιμής και αγώνα για όλους τους μαχόμενους υγειονομικούς που δίνουν καθημερινή μάχη.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή βρίσκει τους εργαζόμενους στο ΓΝΤΡ και σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας αντιμέτωπους με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού.

Οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία εργάζονται εξουθενωμένοι, με περιορισμένα δικαιώματα, σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και ελαστικότητας.

Την ίδια στιγμή, εισπράττουν χειροκροτήματα από εκείνους που διαχρονικά αρνούνται τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Περισσότερες από 22.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ παραμένουν κενές, ενώ εκατοντάδες συνάδελφοι συνταξιοδοτούνται ετησίως χωρίς να αναπληρώνονται. Στο ΓΝΤΡ, τα κενά σε μόνιμες θέσεις υπερβαίνουν τους 140 νοσηλευτές, σύμφωνα με τον παλιό οργανισμό του νοσοκομείου, ο οποίος καταργήθηκε με την εφαρμογή της ποσόστωσης του 12%.

Παρά τις τεράστιες ανάγκες:
• Ελάχιστες προσλήψεις
μόνιμου προσωπικού έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοι δεν λαμβάνουν ούτε το επίδομα ανεργίας.
Οι μόνιμοι και οι συνάδελφοι με επισφαλείς σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, συμβασιούχοι, με «μπλοκάκι» κ.ά.) εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια.
Παρατηρούνται συνεχείς παραβιάσεις του ωραρίου εργασίας, με συνεχόμενες βάρδιες (πρωί-νύχτα-απόγευμα), χωρίς την προβλεπόμενη 12ωρη ημερήσια ανάπαυση.
Πολλοί συνάδελφοι εκτελούν έως και 8 νυχτερινές βάρδιες το μήνα.
Αναγκαζόμαστε να αφήνουμε τα παιδιά μας μόνα τη νύχτα για να πάμε στη δουλειά, με χρωστούμενα ρεπό και άδειες.
Σε πολλές κλινικές, οι συνάδελφοι λαμβάνουν μόνο μία ημέρα ανάπαυσης την εβδομάδα, ενώ ρεπό και άδειες παλαιότερων ετών παραμένουν απλήρωτα.

Αυτό το καθεστώς «ωραρίου-λάστιχο» έχει οδηγήσει τους νοσηλευτές, τόσο πριν όσο και μετά την πανδημία, στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης. Η σωματική κόπωση και η ψυχολογική καταπόνηση εντείνονται, ενώ αυξάνονται οι επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα υγείας και ασφάλειας.  Η αναγνώριση της αυταπάρνησης και της προσφοράς μας από την Πολιτεία παραμένει επιφανειακή και υποκριτική. Στην πράξη, αποτελεί έναν «χτύπο στην πλάτη» για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με σκυμμένο το κεφάλι.

Παρά τη στήριξη της κοινωνίας, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Η οργή και η απογοήτευσή μας είναι δικαιολογημένες.

Είναι ευθύνη όλων μας να αντισταθούμε σε όσους εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών μας.

Έχουμε αγωνιστεί και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην υγειονομική περίθαλψη να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας.

Χωρίς εμάς, το νοσοκομείο δεν λειτουργεί!  Καμία ανοχή, κανένας συμβιβασμός!

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες έχουν δυνατή φωνή μέσα από τις μάσκες τους και διεκδικούν:
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Ένταξη στα ΒΑΕ, σύνταξη στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους.
Ενιαία ανώτατη νοσηλευτική εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, με κρατική χρηματοδότηση για εκπαίδευση.
Αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Κατάργηση της διπλοβάρδιας και των ελαστικών ωραρίων. Θέσπιση 6ώρου, 5ήμερου, 30ωρου και έως μία νυχτερινή βάρδια την εβδομάδα.
Ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού. Ένταξη των ΤΕ νοσηλευτών στην κατηγορία ΠΕ και δυνατότητα ένταξης των ΔΕ βοηθών νοσηλευτών στην ΠΕ κατηγορία με φοίτηση σε δημόσιες ανώτατες σχολές και εκπαιδευτικές άδειες.
• Υποχρεωτική διαρκής επιμόρφωση από δημόσιους φορείς Παιδείας και Υγείας.
Μέτρα στήριξης για εργαζόμενους με παιδιά, ιδιαίτερα για μονογονεϊκές οικογένειες. Αύξηση άδειας τοκετού-λοχείας, διευκολύνσεις για εργαζόμενες μητέρες.
Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας για εγκύους και μητέρες παιδιών προσχολικής ηλικίας. Οι μονογονείς να εργάζονται μόνο πρωινό ωράριο έως την ηλικία των 10 ετών των παιδιών τους.. Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών.

Κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης από θεσμοθετημένα όργανα.
• Εξασφάλιση της χορήγησης όλων των οφειλόμενων αδειών και ρεπό.
• Άμεση εξασφάλιση ρουχισμού και υποδημάτων από τη διοίκηση των νοσοκομείων.
• Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και την Πρόνοια.
• Κατάργηση της επί πληρωμή απογευματινής λειτουργίας του νοσοκομείου.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ