Οι Τρικαλινοί μαγειρεύουν την εποχή του Κορωνοϊού και προτείνουν γύρο σπιτικό (συνταγή)

Από τα καλά (εάν μπορούμε να βρούμε κάτι καλό σε όλα αυτά που συμβαίνουν) της εποχής του Κορωναϊού είναι ότι έχουμε περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούμε με πράγματα που μας αρέσουν. Ο “εγκλεισμός” μας ωθεί να ασχοληθούμε με δημιουργικά πράγματα που είχαμε εγκαταλείψει λόγω των τρελών ρυθμών της καθημερινότητάς μας. Τώρα πια που έχουμε άπλετο χρόνο στο σπίτι μας πολλοί είναι εκείνοι που περνούν πολλές ώρες στην κουζίνα μαγειρεύοντας για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Οι Τρικαλινοί αν κρίνουμε από τις συνταγές που έρχονται στο trikalaview.gr αλλά κι από εκείνες που ανεβάζουν καθημερινά στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (όπως είναι η ομάδα “Μένουμε σπίτι” στο fb) το έριξαν στο μαγείρεμα. Από τις πιο λαχταριστές είναι εκείνες του Δημήτρη Τριανταφύλλου ο οποίος μας προτείνει γύρο (100%) σπιτικό και μας δίνει τη συνταγή. Τον ευχαριστούμε κι αναμένουμε μερίδα…


Συνταγή για σπιτικό γύρο 

Υλικά

Για την πανσέτα

Για τις πίτες

Για τη σύνθεση

Εκτέλεση

Για την πανσέτα

Κόβουμε την πανσέτα σε πολύ μικρά κυβάκια 0,5 εκ. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και βάζουμε το ξίδι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και την πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Βάζουμε τη μισή πανσέτα και ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και γίνει τραγανή. Ιδανικά δεν ανακατεύουμε πολύ κατά την ώρα του ψησίματος για να ψηθεί σωστά η πανσέτα και να μην βράσει. Σβήνουμε με 1 κ.γ. από το ξίδι και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τη δεύτερη δόση της πανσέτας.

Για τις πίτες

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το αλεύρι, αλάτι, τη ρίγανη και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη. Ιδανικά τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 20-30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ή 6 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη σε διάμετρο 10 εκ.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο. Βάζουμε τη μια πίτα και ψήνουμε για 2 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα και ψηθεί μέχρι μέσα.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις πίτες.

Για τη σύνθεση

Κόβουμε τη ντομάτα και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Παίρνουμε μια πίτα και απλώνουμε 1 κ.σ. τζατζίκι. Βάζουμε πανσέτα, φέτες από τη ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και πατάτες τηγανητές. Τυλίγουμε και σερβίρουμε.