Η Τρικαλινή γη… πλούσια κι εύφορη χαρίζει απλόχερα το… χρυσάφι της, τον πλούτο της. Πόση ομορφιά μπορεί να κρύβει εικόνα…
“Τα τελευταία χρόνια μεγάλες εκτάσεις του κάμπου αλλά και των ημιορεινών περιοχών των Τρικάλων καλύπτονται από καλλιέργεια βρόμης. Η βρόμη είναι ένα ποώδες δημητριακό το οποίο ευδοκιμεί ακόμη και σε μη αρδευόμενα χωράφια, αφού αρκείται στις ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις” μας πληροφορεί ο Χρήστος Μπουλούμπασης που “φυλάκισε” όλη αυτή την ομορφιά με τον φωτογραφικό του φακό και τη μοιράζεται μαζί μας. “Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση που παρουσιάζεται τόσο σε σανό βρόμης για ζωοτροφή όσο και σε σπόρους βρόμης (μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά), οδήγησε αρκετούς από τους αγρότες του κάμπου αλλά και των ημιορεινών περιοχών των Τρικάλων στην καλλιέργεια βρόμης” προσθέτει.
Όπως τονίζει φωτογραφίες τραβήχτηκαν με ιδιαίτερα άστατο καιρό, με αστραπές και βροντές, ώσπου ξέσπασε καταιγίδα. Οι βροντές και οι αστραπές, όμως, περιορίστηκαν αρκετά μακριά από το χωράφι με τις μπάλες βρόμης… “κάτι θα ήξεραν φαίνεται οι αρχαίοι Έλληνες και θεωρούσαν ότι το συγκεκριμένο φυτό τους προστάτευε από τους κεραυνούς και τις βροντές. Το ονόμασαν μάλιστα βρόμη από τις λέξεις βρέμω-βρόμος-βρομώ που δηλώνουν θόρυβο και είναι ομόρριζες του βροντώ-βροντή. Η γραφή βρώμη είναι λανθασμένη και εμφανίστηκε αργότερα από παρετυμολογική σύγχυση με το ουσιαστικό βρώση, που σημαίνει «φάγωμα», από το ρήμα βιβρώσκω” μας πληροφορεί.