Επιστήμονες τα άρπαξαν από τη μητέρα τους μόλις γεννήθηκαν λέγοντας της ψέματα πως πέθαναν
Αντί να τοποθετηθούν στην αγκαλιά της μητέρας τους, τα νεογέννητα κατασχέθηκαν από Σοβιετικούς επιστήμονες, οι οποίοι τα είδαν όχι ως παιδιά, αλλά ως ζωντανά πειραματόζωα. Είπαν στη μητέρα τους ότι είχαν πεθάνει.
Ανθρώπινα ινδικά χοιρίδια στο όνομα της επιστήμης
Το σοβιετικό καθεστώς θεωρούσε τη Μάσα και την Ντάσα βιολογικό χρυσωρυχείο.
Μοιράζονταν το ίδιο σύστημα αίματος, αλλά είχαν ξεχωριστό νευρικό σύστημα, καθιστώντας τα ιδανικά για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα ανταποκρίνεται σε ακραίες συνθήκες. Οι επιστήμονες ήθελαν να εξερευνήσουν τα όρια του πόνου, της αντοχής και της επιβίωσης – και οι αδελφές πλήρωσαν το τίμημα.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Juliet Butler, η οποία αργότερα έγινε φίλη με τις αδελφές και έγραψε γι ‘αυτές στο “The Less You Know the Sounder You Sleep“, η παιδική τους ηλικία ήταν ένα εργαστήριο φρίκης.
Τους έγινε ένεση με ραδιενεργό ιώδιο, όχι για θεραπεία ή για οποιονδήποτε θεραπευτικό σκοπό, αλλά απλώς για να παρατηρήσουν πώς η έκθεση του ενός διδύμου θα επηρέαζε το άλλο. Τα πειράματα επεκτάθηκαν σε διαδικασίες ηλεκτροσόκ, όπου σκόπιμα υπέστησαν ηλεκτροπληξία για να μελετήσουν τις νευρικές αντιδράσεις.
Μια κλεμμένη παιδική ηλικία, μια κλεμμένη ζωή
Μετά από έξι χρόνια μαρτυρίου, τα πειράματα τελείωσαν το 1956, τρία χρόνια μετά το θάνατο του Στάλιν. Τα δίδυμα, τώρα αρκετά μεγάλα για να περπατήσουν και να μιλήσουν, μεταφέρθηκαν σε ένα οικοτροφείο, κρυμμένα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Θα χρειάζονταν δεκαετίες πριν τους επιτραπεί έστω και μια ματιά στον έξω κόσμο.
Στη δεκαετία του 1980, κανονίστηκε μια σύντομη επανένωση με τη μητέρα τους, αλλά η Μάσα – κυρίαρχη και ελεγκτική – επέλεξε να διακόψει τους δεσμούς. Η Ντάσα, που περιγράφεται ως ευγενική, ακολούθησε το παράδειγμα της αδελφής της. Ο δεσμός τους ήταν άθραυστος, αλλά η σχέση τους ήταν γεμάτη ανισορροπία.
Η Juliet Butler, που τους γνώρισε το 1988, τις περιέγραψε ως αντίθετες:
- Μάσα: Χαρισματική αλλά εγωίστρια και σχεδόν αλκοολική.
- Ντάσα: Ήσυχη, ευγενική και για πάντα παγιδευμένη στη σκιά της αδελφής της.
Τα τελευταία τους χρόνια ήταν γεμάτα αγώνα. Παρά τη φήμη τους ως τα γηραιότερα εν ζωή ενωμένα δίδυμα, ζούσαν σε κακές συνθήκες και έπρεπε να παρακαλέσουν δημόσια για καλύτερη μεταχείριση στη σοβιετική τηλεόραση.
Ένα τραγικό τέλος
Το 2003, η Μάσα υπέστη θανατηφόρο καρδιακή προσβολή. Αλλά για την Ντάσα, ο εφιάλτης δεν είχε τελειώσει. Ανίκανη να χωριστεί, αναγκάστηκε να υπομείνει 17 αγωνιώδεις ώρες, καθώς οι τοξίνες από το αποσυντιθέμενο σώμα της Μάσα δηλητηρίασαν τον οργανισμό της. Χωρίς διέξοδο, κατέληξε.
Έτσι τελείωσε η ζωή δύο αδελφών στις οποίες δεν είχε δοθεί ποτέ επιλογή – από τη στιγμή που γεννήθηκαν μέχρι τη στιγμή που πέθαναν.