«Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων»…καθήλωσαν το Τρικαλινό κοινό- Κοσμοσυρροή στην πρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Στην κατάμεστη από  κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου Τρικάλων στο Μύλο Ματσόπουλου προβλήθηκε στα Τρίκαλα σε πρώτη πανελλήνια προβολή το ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας «Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων», σε σκηνοθεσία του τρικαλινού Γιάννη Φλούλη. Η προβολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διημέρου προβολών «για την Υπεράσπιση των Κοινών Αγαθών» που διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων, την κίνηση τρικαλινών Πολιτών για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία «Από Κοινού»(www.apokoinou.com) και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με τη στήριξη του Δημοτικού Κινηματογράφου Τρικάλων.Στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν τα τελευταία ζευγάρια Ασπροπάρη στην Ελλάδας που ακροβατούν στο χείλος της εξαφάνισης, δίνοντας καθημερινά μια άνιση μάχη με τα δηλητηριασμένα δολώματα. Ανάμεσά τους, το τελευταίο ζευγάρι της περιοχής των Μετεώρων, που πριν λίγα χρόνια φιλοξενούσε τον μεγαλύτερο πληθυσμό του είδους στη χώρα. Μαζί τους, άνθρωποι της υπαίθρου, ορνιθολόγοι και ειδικοί επιστήμονες, δασικοί υπάλληλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Θράκη ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών του εμβληματικού αυτού μεταναστευτικού γύπα.

Το ντοκιμαντέρ καθήλωσε τους δεκάδες παραβρισκόμενους δίνοντας πληροφορίες σχετικά με το πουλί σύμβολο των Μετεώρων και προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Μάλιστα μετά το πέρας της προβολής δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υπέβαλλαν ερωτήσεις αποζητώντας να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – διεύθυνση φωτογραφίας Γιάννης Φλούλης, line producer Άρης Κοτρώνης – Βέττας, οργάνωση παραγωγής – Συνεντεύξεις Ρούλα Τρίγκου Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μοντάζ Γιάννης Φλούλης, βοηθός μοντάζ Θάνος Ανδρεάδης, still photography Θάνος Φλούλης, συμπληρωματικά πλάνα Svetoslav Spasov, Sergey Panayotov, Δημήτρης Βαβύλης, Τάσος Μπούνας, υποτιτλισμός Άρης Κοτρώνης – Βέττας, μετάφραση Victoria Saravia, Ρούλα Τρίγκου. Παραγωγή Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Η βράβευση

Οι Ασπροπάρηδες των Μετεώρων «πέταξαν ψηλά» στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ DocFest που διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, στη Χαλκίδα, κατακτώντας το 1ο Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους.Το ντοκιμαντέρ «Οι τελευταίοι των Ασπροπάρηδων» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Φλούλη, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του, δίνοντας μεγάλη χαρά στους συντελεστές του και σε όλη την ομάδα του Προγράμματος LIFE+ για τη διάσωση του Ασπροπάρη στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.