Το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για μια νέα πανδημία

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο μηχανικής μάθησης για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ειδών ζώων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία και πού θα μπορούσε να εκδηλωθεί το ξέσπασμα.
Η Stephanie Seifert, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Παγκόσμιας Υγείας Paul G. Allen του Κολλεγίου Κτηνιατρικής του WSU, σημείωσε: «Σχεδόν τα τρία τέταρτα των αναδυόμενων ιών που μολύνουν τον άνθρωπο προέρχονται από ζώα». Η ίδια πρόσθεσε: «Εάν μπορούμε να προβλέψουμε καλύτερα ποια είδη αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, μπορούμε να λάβουμε προληπτικά μέτρα για την πρόληψη πανδημιών».
Το μοντέλο που δημιούργησαν οι ερευνητές υπογράμμισε ότι η Νοτιοανατολική Ασία, η ισημερινή Αφρική και ο Αμαζόνιος είναι πιθανές εστίες για επιδημίες ευλογιάς και επικεντρώθηκε ειδικά σε αυτούς τους ιούς’ στους οποίους περιλαμβάνονται ιοί όπως η ευλογιά και η mpox.
Παραδόξως το μοντέλο απέκλεισε στην πραγματικότητα τους αρουραίους στο εύρημά του. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι αρουραίοι είχαν αποδειχθεί ανθεκτικοί έναντι της μόλυνσης από τον ιό mpox σε εργαστηριακές μελέτες.
Η Katie Tseng, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε: «Ενώ χρησιμοποιήσαμε το μοντέλο ειδικά για τους ιούς της ευλογιάς, μπορούμε επίσης να προχωρήσουμε σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις και να αρχίσουμε να τελειοποιούμε αυτό το μοντέλο για άλλους ιούς».
Η Pilar Fernandez, οικολόγος ασθενειών και επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Allen, η οποία συνέβαλε στην επικεφαλής της μελέτης, σχολίασε πώς αυτό το μοντέλο βελτιώνει άλλα εργαλεία μηχανικής μάθησης που προβλέπουν πώς οι ιοί εξαπλώνονται και προκαλούν επιδημίες.
Συνήθως οι ιοί της ευλογιάς έχουν μικρές τοπικές επιδημίες, αλλά τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια εξάπλωση του mpox στο 202 έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους ιούς αυτούς που ενδέχεται να προκαλέσουν νέες επιδημίες.
Και πρόσθεσε: «Εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μοντέλα μηχανικής μάθησης για να μας βοηθήσουν να δώσουμε προτεραιότητα στις προσπάθειες δειγματοληψίας, τότε αυτό θα είναι πραγματικά επωφελές για τον εντοπισμό του από πού προέρχονται αυτοί οι ιοί και για την κατανόηση των κινδύνων που εγκυμονούν».