Η Σελήνη σχηματίστηκε πιθανότατα από συντρίμμια από μια σύγκρουση μεταξύ της εκκολαπτόμενης Γης και ενός αντικειμένου μεγέθους Άρη
Η βαρυτική έλξη της Σελήνης προκαλεί την διόγκωση των ωκεανών της Γης προς το μέρος της, οδηγώντας σε μια σεληνιακή τροχιά, δήλωσε η NASA. Η βαρύτητα της Γης προκαλεί παρόμοια παλιρροϊκά φαινόμενα στη Σελήνη.
Η βαρυτική έλξη της παλιρροιακής κάμψης της Γης έλκει μαζί της και τη Σελήνη. Εν τω μεταξύ, οι ωκεανοί μετατοπίζονται από τις σεληνιακές παλίρροιες, προκαλώντας τριβές στην επιφάνεια της Γης και επιβραδύνοντας έτσι την περιστροφή του πλανήτη, δήλωσε στο Live Science η Madelyn Broome, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ. Περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν δήλωσε η Broome.
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η Σελήνη σχηματίστηκε πιθανότατα από συντρίμμια από μια σύγκρουση μεταξύ της εκκολαπτόμενης Γης και ενός αντικειμένου μεγέθους Άρη. Σύμφωνα με το Βασιλικό Αστεροσκοπείο στο Γκρίνουιτς της Αγγλίας, οι παλιρροϊκές δυνάμεις συνέβαλαν στην απομάκρυνση του φεγγαριού από τη Γη στη σημερινή του απόσταση των περίπου 384.400 χιλιομέτρων.
Οι παλιρροϊκές δυνάμεις επιβραδύνουν επίσης την περιστροφή της Σελήνης γύρω από τον άξονά της, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πάντα την ίδια όψη προς τον πλανήτη μας. Οι δυνάμεις αυτές μειώνουν επίσης την ταχύτητα περιστροφής της Γης.
Ο Θάνατος του Ήλιου
Ωστόσο, μετά από περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Ήλιος αρχίζει να πεθαίνει, διογκώνεται σε έναν ερυθρό γίγαντα. Μέχρι τότε, η Σελήνη θα έχει απομακρυνθεί άλλα 189.000 χιλιόμετρα με τον σημερινό ρυθμό απομάκρυνσής της, αλλά και πάλι δεν θα αποφύγει την καταστροφή της από τον ετοιμοθάνατο Ήλιο.