Τα πάνω κάτω έχει φέρει στη ζωή μας η πανδημία του κορωναϊού. Περιοριστικά μέτρα, νέες συνήθειες, διαφορετικές συνθήκες, αλλαγές στην καθημερινότητά μας, στον τρόπο που ζούμε, που εργαζόμαστε που επικοινωνούμε, που διασκεδάζουμε, ακόμη και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και τις προσωπικές μας στιγμές μας υποχρέωσαν σε προσαρμογές που χρειάστηκε να κάνουμε από την έκρηξη της πανδημίας μέχρι σήμερα που βιώνουμε τη δεύτερη φάση της.
Στο BetterHelp θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές.
Είναι σαν να βιώνουμε μία μαζική καταστροφή. Αποτελεί μία πρωτόγνωρη εμπειρία που μπήκε αιφνιδιαστικά στη ζωή μας την οποία απειλεί παίρνοντας ανεξέλεγκτες και τρομακτικές διαστάσεις. Είναι επομένως λογικό να δοκιμάζει τα όριά μας και τις ψυχικές μας αντοχές (click here).
Όλο αυτό το διάστημα οι περισσότεροι από εμάς ζούμε υπό την απειλή και το φόβο της προσβολής από τον covid-19. Έναν φόβο που εντείνει ακόμη περισσότερο το άγχος, η ανασφάλεια, ο θυμός και οι στερήσεις. Άγχος για την οικονομική μας επιβίωση, ανασφάλεια για το μέλλον και τι θα μας φέρει, θυμός για τα μέτρα στα οποία πρέπει να συμμορφωθούμε (συμφωνούμε ή διαφωνούμε), θλίψη για όλα εκείνα που είχαμε και χάσαμε (ατομικές ελευθερίες) και στερήσεις που βιώνουμε .
Ιδιαίτερα ευάλωτοι σε όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι τα παιδιά, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όσοι εργάζονται σε δομές υγείας, άνθρωποι που είναι σε διαδικασία πένθους ή άτομα με ιστορικό κάποιας ψυχικής διαταραχής και φυσικά οι νοσούντες από τον κορωνοϊό ανήκουν σύμφωνα με τους ψυχολόγους στις ευάλωτες ψυχικά ομάδες. (Αναζητείστε βοήθεια στο BetterHelp).
Ακόμη δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε το κόστος που είχε η προσαρμογή μας στη νέα πραγματικότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία που αφορά τις μαζικές καταστροφές οι περισσότεροι άνθρωποι θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα αναπτύσσοντας αυτό που ονομάζεται «ψυχική ανθεκτικότητα». Με βάση τη θεώρηση αυτή, ο άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει ψυχικούς πόρους για να αντιμετωπίσει ακόμα και την πιο ακραία ψυχοσυναισθηματική κατάσταση. Αντίθετα, κάποιοι άνθρωποι θα δυσκολευτούν στην επαναπροσαρμογή τους και μπορεί να αναπτύξουν ψυχολογικά συμπτώματα. Κατά κύριο λόγο, έχουν αναφερθεί τα αγχώδη και καταθλιπτικά συμπτώματα καθώς επίσης, και η κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών. Στις περιπτώσεις αυτές είναι σημαντικό να αναζητηθεί η βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας για την έγκαιρη υποστήριξή τους.
Διαχείριση της κατάστασης
Ένας τρόπος για να διαχειριστούμε την κατάσταση όσο πιο ανώδυνα γίνεται είναι να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας:
- Να έχουμε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων.
- Να εργαζόμαστε με πρόγραμμα.
- Να βγαίνουμε από το σπίτι τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέσα.
- Να εντάξουμε τη σωματική μας άσκηση στο πρόγραμμά μας.
- Να επικοινωνούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα
- Να διατηρήσουμε τις κοινωνικές μας επαφές.
- Να συμμετέχουμε σε δράσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.
Μία εμπειρία χρήσιμη για το μέλλον
Πρόκειται για μία κρίση που κάποια στιγμή θα την ξεπεράσουμε και θα συνεχίσουμε τις ζωές μας. Ας την αξιοποιήσουμε θετικά (όσο αυτό είναι δυνατό) για να αναθεωρήσουμε τις συνήθειές μας και να ανακαλύψουμε τους εαυτούς μας. Ας τη δούμε ως μία εμπειρία χρήσιμη για το μέλλον.