Οι «νύμφες της Εροιβιάς»: Η Βασιλική Τσούνη «μεταφέρει» στα Τρίκαλα λίγη από τη μαγεία της λίμνης των Ιωαννίνων

Λίγη από τη μαγεία της λίμνης των Ιωαννίνων θα «μεταφέρει» η συγγραφέας Βασιλική Τσούνη στα Τρίκαλα αύριο. Θα μας συστήσει της «Νύμφες της Εροιβιάς» και τις δικές της… «νύμφες» τη Λενιώ, τη Θεοδώρα και τη Δάφνη που αποτελούν και τις ηρωίδες του βιβλίου της που θα παρουσιαστεί στα Τρίκαλα σε εκδήλωση την οποία διοργανώνουν οι  εκδόσεις «Μάτι» και το κατάστημα Public και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου και ώρα 19:00 στο χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου.

Με τη Βασιλική Τσούνη μας ενώνουν «δεσμοί» καταγωγής. Ηπειρώτισσες και οι δύο μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για τα Γιάννενα, αλλά και τη λίμνη που λατρεύω και μου έχει χαρίσει άπειρες ώρες «απολαυστικής» μοναξιάς. Εκεί καθισμένη σε ένα παγκάκι, «συνομίλησα» για πρώτη φορά με τις… νύμφες της Εροιβιάς. Σήμερα, τις «συνάντησα» για άλλη μία φορά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Πρόκειται για μία αληθινή ιστορία την οποία μεταφέρει μέσα από την υπέροχη γραφή της η Βασιλική Τσούνη με την οποία είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το βιβλίο της και τα καλά κρυμμένα μυστικά της λίμνης των Ιωαννίνων. «Ένα βιβλίο βγαλμένο από τα θολά νερά της λίμνης και της ψυχής σου. Ένα βιβλίο που από τις πρώτες του σελίδες θα ταξιδέψει τον αναγνώστη στα Γιάννενα, στην παλιά πόλη του Κάστρο, στο εβραικό γκέτο και στη ηρωική συνοικία της Σιαράβας» όπως θα μου πει η ίδια προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να γνωριστεί με το αναγνωστικό κοινό των Τρικάλων.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Οι νύμφες της Εροιβιάς…  κ.Τσούνη μιλήστε μου για την υπόθεση του νέου σας βιβλίου.

Διαδραματίζεται στα Ιωάννινα, στον τόπο καταγωγής μου.  1943 λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος με ένα απαγορευμένο έρωτα του Εντίν και της Λενιώς, μέσα στο πανέμορφο κάστρο. Εκείνη μια πανέμορφη Γιαννιώτισσα και εκείνος ένας Εβραίος. Οι ζωές τους αλλάζουν μέσα σε μία νύχτα και χωρίζουν για πάντα ή μήπως η μοίρα, το κισμέτ θα παραμείνει με το μέρος τους;

Τα χρόνια περνούν  η Θεοδώρα, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της οικογένειας της, να απαλλαγεί από την καταστροφική της μητέρα. Ερωτεύεται και ξενιτεύεται μακριά από το χωριό της. Όμως και εκεί η τύχη δεν θα της χαμογελάσει.

Η Δάφνη, η Τρίτη ηρωίδα του βιβλίου υποβασταζόμενη από τον γιο και την κόρη της λέει το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο της σύζυγο Άκη. Μέσα από τις ζωές των τριών γυναικών, μέσα από τα χιλιάδες μυστικά και τον πόνο θα προσπαθήσουν να ζήσουν, να ερωτευτούν έως ότου η λίμνη, η μεγάλη βαθιά, ξεβράσει την αλήθεια.

-Συστήστε μου τις Νύμφες της Εροιβιάς; Ποιες ήταν;

Σύμφωνα με έναν παλιό γιαννιώτικο μύθο ήταν 49 Νεράιδες – Νύμφες που έλουζαν τα μαλλιά τους, στα νερά της λίμνης, τις έναστρες νύχτες. Την εποχή εκείνη κάποιος πρίγκιπας αναζητούσε να βρει το αιώνιο ταίρι του. Ένας βοσκός του υπέδειξε το μέρος και του είπε:

«Θα γίνει δική σου μονάχα αν κλέψεις ένα τους πέπλο και το ρίξεις στην φωτιά». Έτσι και έγινε… η νύμφη έγινε γυναίκα του… έμεινε μαζί του… και από το παλάτι του κοιτούσε τις αδερφές της τα βράδια που έλουζαν τα μαλλιά τους.

Οι δικές μου Νύμφες είναι η Λενιώ, η Θεοδώρα και η Δάφνη που μέσα από το πέρασμα των χρόνων οι ζωές τους αλλάζουν ριζικά.

-Ένα βιβλίο βγαλμένο από τα θολά νερά της λίμνης των Ιωαννίνων; Είναι η πόλη που λατρεύετε;

Ακριβώς έτσι… ένα βιβλίο βγαλμένο από τα θολά νερά της λίμνης και της ψυχής σου. Ένα βιβλίο που από τις πρώτες του σελίδες θα ταξιδέψει τον αναγνώστη στα Γιάννενα, στην παλιά πόλη του Κάστρο, στο εβραικό γκέτο και στη ηρωική συνοικία της Σιαράβας. Ο τόπος που μεγάλωσα, ο τόπος που με ανάθρεψε με την ιστορία του, τις τέχνες του και τα γράμματα του. Ο Τόπος της καρδιάς μου, της χαλάρωσης και της ξεγνοιασιάς μου.

-Η ιστορία είναι αληθινή;

-Ναι… βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και μαζί με την μυθοπλασία έχει γίνει ένα λυρικό πάντρεμα, όπου ο αναγνώστης δεν είναι σε θέση να καταλάβει τι είναι αλήθεια και τι όχι.

-Για σας είναι κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο; Ουσιαστικά πρόκειται για την ιστορία 3 γενεών της οικογένειας σας;

-Δεν είναι απλά ένα βιβλίο. Πέρα από το ότι είναι το δεύτερο «πνευματικό παιδί μου»… στις σελίδες του είναι βαθιά χαραγμένη η ψυχή μου. Πρόκειται για μια ιστορία δικών μου ανθρώπων που έζησα, μεγάλωσα μαζί τους και τους λάτρεψα τον καθένα ξεχωριστά μα και όλους μαζί παρόλο που κάποιοι έχουν πεθάνει… με τον δικό τους τρόπο με οδήγησαν στον σωστό δρόμο της συγγραφής.

-Η αγάπη όλα τα νικά (όσο κλισέ κι αν ακούγεται);

-Η ιστορία των ηρώων μου με δίδαξε, όσο κι αν ακουστεί περίεργο… πως η αγάπη δεν τα νικά όλα. Δυστυχώς δεν τα νικά. Υπάρχουν στιγμές, καταστάσεις που υπερτερούν και την καταστρέφουν την αγάπη όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε σε αυτό.

-Θα έχουμε την ευκαιρία να σας γνωρίσουμε από κοντά;

-Βέβαια. Την Παρασκευή 2 Μαρτίου στο Public Τρικάλων και ώρα 19:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου μου και θα χαρώ πολύ να γνωριστούμε με το θαυμάσιο κοινό των Τρικάλων.

-Έχετε ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου;

Ναι έχει καιρό που έχει ξεκινήσει και σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μάτι και είμαι τόσο χαρούμενη γι’ αυτό. Είμαι σίγουρη πως θα γίνει μια υπέροχη δουλειά…. Όπως και στις Νύμφες της Εροιβιάς.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά Βιβή Μαργαρίτη και το site trikalaview.gr για την παραχώρηση της συνέντευξης. Μεγάλη μου τιμή και χαρά. Εύχομαι να συναντηθούμε από κοντά. Να είστε όλοι καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.