Η New Smyrna beach είναι μία παραθαλάσσια πόλη στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ και ονομάζεται ακριβώς έτσι : Νέα Σμύρνη! Μείνετε μαζί μας γιατί η ιστορία της είναι σούπερ ενδιαφέρουσα!
Αυτό που κάνει κατ αρχάς εντυπωσιακή την φάση είναι οτι η πόλη λέγεται Νέα Σμύρνη από οταν ιδρύθηκε το 1768, δηλαδή 154 ολόκληρα χρόνια ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!
Η δε ιστορία της σας υπογράφω ότι αν δεν την είχα ψάξει και μου την είχαν διηγηθεί θα ορκιζόμουν ότι κάποιος με τρολλάρει και πολύ πετυχημένα μάλιστα!

To 1768 λοιπόν έχουμε έναν πετυχημένο Σκωτσέζο γιατρό της εποχής του τον Δρ Andrew Turnbull. Ο φίλος μας ήταν παντρεμένος με Ελληνίδα κόρη ενος έμπορου απ την Σμύρνη.

Με την βοήθεια ενός άλλου γιατρού, φίλου του με σωστό βύσμα (αφού ήταν ένας απ τους γιατρούς του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου George III) κατάφερε να εξασφαλίσει μια έκταση γης στις αμερικανικές αποικίες στην οποία και ήθελε να φτιάξει “μια αποικία ελλήνων”. Συγκέντρωσε λοιπόν μπάτζετ και πλοία και ξεκίνησε την φασάρα του.

Όργωσε την Μεσόγειο και τελικά συγκέντρωσε γύρω στους 1500 με 1700 αποίκους από όλες τις ακτές! Κάτοικοι απ την Μινόρκα, το Λιβόρνο αλλά και την Σμύρνη, την Μήλο και τις Μεθώνη και Κορώνη επιβιβάστηκαν στα πλοία του Turnbull και έφτασαν στην ακτή της αμερικανικής ηπείρου που του είχε παραχωρηθεί.

Κι εκεί ιδρύθηκε το 1768 η Νέα Σμύρνη προς τιμήν του τόπου καταγωγής της γυναίκας του. Οι Έλληνες κάτοικοί της ήταν οι πρώτοι ελληνορθόδοξοι στην Αμερική.

Τα πράγματα ξεκίνησαν καλά για την αποικία της ιστορίας μας αφού τα πρώτα χρόνια παρήγαγαν αρκετά καλές ποσότητες απο indigo, μπλεδίζουσα (sic) φυσικη βαφη που καλλιεργείται απο φυτά αλλά στην συνέχεια η κατάσταση άλλαξε.

Έντομα που επιτέθηκαν στα φυτά και ιθαγενείς της περιοχής που επιτέθηκαν στους αποίκους (για ισορροπία στις επιθέσεις πρόμπαμπλυ), έφεραν μεγάλες τριβές μεταξύ τους καθώς και υπήρξαν αντιδράσεις στην ελαφρώς αυταρχική συμπεριφορά του Turnbull και των δικών του.

Στο τέλος οι άποικοι τσακώθηκαν μεταξύ τους (μεταξύ μας τωρα, ποιος αμφέβαλλε?) και το μεγαλύτερο μέρος τους έφυγε λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια και ίδρυσαν το St Augustine, έναν οικισμό που ακόμα και σήμερα κατοικούν οι απόγονοί τους.

H Νέα Σμύρνη γνώρισε παρακμή γεγονός που ενισχύθηκε απ το ότι η Φλόριντα πέρασε για κάποια χρόνια ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ! Απ το 1822 όμως (κι εδώ έχουμε ακόμα μια εντυπωσιακή σύμπτωση καθώς οι Φλορινταίοι ξεκίνησαν να επαναστατούν για να φύγει η ισπανική κατοχή το 1821!) και όταν εγινε μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών σιγά σιγά η πόλη άρχισε να ανθίζει πάλι.

Σήμερα έχει 30.000 μόνιμους κατοίκους και το όνομά της είναι πια New Smyrna beach αφού οι κάτοικοι προσάρτησαν και τις γειτονικές παραλίες που μάλλον εκτίμησαν.

Σήμερα η Νέα Σμύρνη ζει μια ήσυχη παραθαλάσσια ζωή που την διακόπτουν μικρές λεπτομέρειες όπως το ότι η περιοχή έχει τις περισσότερες καταγεγραμμένες επιθέσεις καρχαριών στον κόσμο και οι εκάστοτε τυφώνες της γενικότερης περιόχης. Το όνομα Νέα Σμύρνη δεν αλλάχτηκε ποτέ στην ιστορία της.

Προσωπικά να ξέρετε ότι άρχισα να βλέπω ομοιότητες παντού μόλις διάβασα την ιστορία της και δε θεωρώ καθόλου τυχαίο ότι στο Τραμ απο Σύνταγμα για Νέα Σμύρνη πρέπει πρώτα να περάσεις απο τον Νέο Κόσμο.

Εν τω μεταξύ, το ότι σχεδόν δίπλα στις ακτές της αμερικάνικης Νέας Σμύρνης υπάρχουν οι Μπαχάμες με έκανε να κατανοήσω το προσωνύμιο “Μπραχάμες” για γειτονική αθηναική συνοικία της δικής μας.