Η Νάντια Δαλακούρα μας ταξιδεύει στο… λιμάνι των χαμένων γυναικών

Το Μπουένος Άιρες έχει μείνει γνωστό ως το λιμάνι όπου στις αρχές του 20ου αιώνα εξαφανίστηκαν εκατοντάδες άπορες μετανάστριες τις οποίες απήγαγαν οργανωμένα κυκλώματα του υποκόσμου και τις ανάγκαζαν να εργαστούν στους πολυάριθμους οίκους ανοχής του λιμανιού. Ο πληρωμένος έρωτας, απόλυτα νόμιμος, αποτέλεσε για πολλά χρόνια τρόπο ζωής των κατοίκων της πόλης, τους οίκους ανοχής της οποίας επισκέπτονταν τακτικά άντρες όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ηλικιών. Η Νάγια Δαλακούρα με το πολυπρόσωπο μυθιστόρημά της «Το λιμάνι των χαμένων γυναικών» (εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ) μας μεταφέρει το κλίμα της Αργεντινής των αρχών του 20ου αιώνα, με φόντο τον κόσμο των θρύλων και των ιθαγενών. «Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με πλούσια εθνογραφία, που μεταφέρει τον αναγνώστη σε εκείνον τον μαγικό κόσμο, όπου όλοι αγωνίζονται για λίγη γαλήνη» όπως θα μου πει η ίδια η συγγραφέας σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή το βιβλίο της.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Το λιμάνι των χαμένων γυναικών… κ. Δαλακούρα τι πραγματεύεται το βιβλίο σας;

-Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με φόντο την Αργεντινή των αρχών του 20ού αι. Τον κόσμο των μεταναστών, της πορνείας, του τάνγκο. Με βασικό άξονα τον έρωτα, αλλά και πολλές άλλες παραμέτρους που συμβαίνουν γύρω από αυτόν. Ένα μυθιστόρημα με πλούσια εθνογραφία, που μεταφέρει τον αναγνώστη σε εκείνον τον μαγικό κόσμο, όπου όλοι αγωνίζονται για λίγη γαλήνη.

-Πρόκειται για το πρώτο σας μυθιστόρημα;

-Ναι, είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψα και το πρώτο που εκδίδεται.

-Αργεντινή, Γη του Πυρός, Μπουένος Άιρες, Ουσουάια. Τα μέρη όπου ξετυλίγεται ο μίτος της ιστορίας. Γιατί επιλέξατε αυτά;

-Στην πραγματικότητα με επέλεξαν αυτά σε ένα περιπετειώδες και μοναχικό ταξίδι στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη που έκανα σε μικρή ηλικία. Ο πυρήνας της ιστορίας του μυθιστορήματος δημιουργήθηκε σε εκείνα τα μέρη που αγαπώ βαθιά!

-Τί σας ενέπνευσε για να το γράψετε;

-Η ίδια η Αργεντινή και οι άνθρωποί της, οι οποίοι είναι υπέροχοι. Πολλά ακόμη μακρινά ταξίδια και οι προσωπικές ιστορίες μεταναστών που κατά καιρούς με σημάδεψαν.

-Ένα βιβλίο με φόντο τον κόσμο των θρύλων και των ιθαγενών;

-Η εθνογραφία και γενικότερα ο πολιτισμός (άυλος και υλικός) κάθε τόπου αποτελεί για μένα αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Ανάμεσα στα παραπάνω, οι άνθρωποι και οι θρύλοι τους κατέχουν την πρώτη θέση.

-Το μυθιστόρημα έχει σαφές ιστορικό, εθνογραφικό και κοινωνικό πλαίσιο, το οποίο υποστηρίζει την πλοκή. Σας δυσκόλεψε η συγγραφή; Φαντάζομαι χρειάστηκε ενδελεχή έρευνα.

-Σίγουρα ένα καλό επιστημονικό υπόβαθρο χρειάζεται προσοχή και συστηματική έρευνα ώστε να πλαισιώνει γερά ένα κείμενο που αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας και η αλήθεια είναι ότι πέρασα μεγάλο διάστημα «χαμένη» στα αργεντίνικα ιστορικά αρχεία. Ωστόσο, το πιο απαιτητικό για μένα θεωρώ πως ήταν να διατηρήσω την ισορροπία ανάμεσα στην ιστορία και τον μύθο, καθώς δεν ήταν πρόθεσή μου να γράψω αυστηρά ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά από την άλλη αντιλαμβανόμουν πως ένα μυθιστόρημα εποχής πρέπει να πατάει σε γερά ιστορικά θεμέλια.

-Μία αρχαιολόγος που εργάζεται ως επιμελήτρια εκθέσεων και ως μουσειοπαιδαγωγός… Η δουλειά σας θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μία συγγραφέα;

-Ωραία ερώτηση! Νομίζω πως ναι, κάποια στιγμή θα γράψω κάτι σχετικό. Εξάλλου ο κόσμος των μουσείων είναι ανεξάντλητος και γεμάτος κρυφές ιστορίες που είναι έτοιμες να ειπωθούν!

Σας ευχαριστώ θερμά!


 Περίληψη βιβλίου (από το οπισθόφυλλο) 

Μπουένος Άιρες, 1912.

Η Ρόζα φτάνει στο μεγάλο πόρτο της Νότιας Αμερικής έχοντας επάνω της ακόμα το άρωμα της Σικελίας. Μια μετανάστρια ανάμεσα σε χιλιάδες, που ονειρεύεται μονάχα να στεριώσει, μα αγνοεί ότι η ευτυχία βιάζεται να πετάξει μακριά. Ο Λουίς, νταής του ισπανικού γκέτο, με ρίζες ανδαλουσιανές, ζει στον υπόκοσμο του λιμανιού και δεν ονειρεύεται ποτέ. Ξέρει ότι εκείνο το λιμάνι θα έχει στέμμα του πάντα τη θλίψη.

Από τη γη της Αίτνας έως τη Γη του Πυρός οι δυο θα βυθιστούν σε ένα περιπετειώδες ταξίδι προσπαθώντας να χορέψουν έξω από τη σκιά τους. Με φόντο τον κόσμο των θρύλων και των ιθαγενών, όπου ο έρωτας και η μαγεία ορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων, θα αγωνιστούν σκληρά για ένα κομμάτι ευτυχίας.


Βιογραφικό σημείωμα

Η Νάγια Δαλακούρα γεννήθηκε το 1980 και ζει στην Κομοτηνή. Από το 2003 εργάζεται στο Υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού.