Όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών, κάθε λέξη μετράει.Οι γονείς, από αγάπη και καλές προθέσεις, συχνά προσπαθούν να παρακινήσουν, να παρηγορήσουν ή να ενθαρρύνουν το παιδί τους με κάθε τρόπο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και ειδική σε θέματα εκπαίδευσης, Jo Boaler, υπάρχει μια φράση που πρέπει να αποφεύγεται.

Η μαγική φράση για να ηρεμήσετε αμέσως ένα θυμωμένο παιδί (σε οποιαδήποτε ηλικία)

Ποια είναι και κυρίως γιατί δεν πρέπει να λέγεται ποτέ σε ένα παιδί, ειδικά μικρής ηλικίας; Ιδού ποια είναι η απάντησή του.

Η φράση που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά ( όχι συχνά τουλάχιστον)

Η φράση που πρέπει να αποφεύγετε να λέτε στα παιδιά σας είναι: «Είσαι έξυπνος ». Μπορεί να φαίνεται περίεργο γιατί το να πεις σε ένα παιδί ότι είναι έξυπνο κάθε άλλο παρά αρνητικό αντίκτυπο έχει στην αυτοεκτίμησή του.

Ωστόσο, η καθηγήτρια Boaler εξηγεί ότι αυτή φράση μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα στη συναισθηματική ανάπτυξη και στον τρόπο που θα επιλέξει το παιδί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής.

Σύμφωνα με την ίδια, « όταν λέμε σε ένα παιδί «Είσαι έξυπνος», ακόμα κι αν το κάνουμε για να το επαινέσουμε, κινδυνεύουμε να συνδέσουμε την προσωπική του αξία με ένα χαρακτηριστικό που φαίνεται έμφυτο και αμετάβλητο. Κάτι τέτοιο μπορεί να το κάνει να πιστεύει ότι η επιτυχία εξαρτάται αποκλειστικά από την εξυπνάδα και όχι από την προσπάθεια ή την επιμονή».

Η εν λόγω εκπαιδευτικός και συγγραφέας, επισημαίνει ότι εάν ένα παιδί πιστεύει ότι μπορεί να κάνει κάτι μόνο και μόνο επειδή είναι έξυπνο, μπορεί να αποφύγει πιο δύσκολες εργασίες από φόβο μήπως αποτύχει.

Τι μπορούν να μάθουν τα παιδιά από την αποτυχία

Ωστόσο, η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής. Γι΄αυτό και θα πρέπει να επαινείτε την προσπάθεια ώστε να μάθει ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τη δουλειά και τη συνέπεια. Ουσιαστικά, λέγοντας τη φράση «Είσαι έξυπνος» στα παιδιά σας μπορεί άθελά σας να δημιουργήσετε την πεποίθηση ότι αξίζει να ανταποκριθούν μόνο στις προκλήσεις που θεωρούν ότι είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας. Απεναντίας, εάν κάτι απαιτεί προσπάθεια, μπορεί εύκολα να τα παρατήσουν επειδή μπορεί να μη θέλουν να φαίνονται λιγότερο «έξυπνα».

Τι να λέτε αντί για το «είσαι έξυπνος/-η»

Εάν ο στόχος σας είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας με θετικό τρόπο, είναι σημαντικό να εστιάσετε όχι μόνο στο έμφυτο ταλέντο.

«Δούλεψες σκληρά για να πετύχεις αυτό το αποτέλεσμα. Είμαι περίεργος να μάθω πώς τα κατάφερες!»

Αυτό ενθαρρύνει την προσπάθεια και ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ δέσμευσης και επιτυχίας.

«Πρέπει να είσαι πολύ περήφανος για την προσπάθειά σου. Πώς νιώθεις;»

Βοηθήστε το παιδί να εκτιμήσει τα συναισθήματά του που σχετίζονται με την προσπάθεια και όχι μόνο με το τελικό αποτέλεσμα.

«Παρατήρησα πόσο χρόνο αφιέρωσες σε αυτήν την εργασία. Ακολούθησες συγκεκριμένη διαδικασία;»

Αυτή η ερώτηση διεγείρει την κριτική σκέψη και προάγει την επίγνωση των πράξεών του.

«Βλέπω δεν τα παράτησες παρά τις δυσκολίες. Μπράβο σου. Τι έμαθες από αυτή την εμπειρία;»

Το παιδί εκτιμά την ανθεκτικότητα και μαθαίνει πώς η αντιμετώπιση των προκλήσεων είναι μέρος της ζωής.

Πώς η παιδική μας ηλικία επηρεάζει την προσωπικότητά μας ως ενήλικες

Φυσικά, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η επιλογή των σωστών λέξεων, ειδικά για ένα παιδί, είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Ωστόσο, η παιδική ηλικία είναι η πιο σημαντική για έναν άνθρωπο. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να δίνετε προσοχή στο πώς μιλάτε στα παιδιά σας σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι λέξεις μπορούν να διαμορφώσουν δυναμικά τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά βλέπουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Όταν επαινείτε την προσπάθεια αντί για την εξυπνάδα, μαθαίνετε στα παιδιά σας ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες με θάρρος και ότι η προσπάθεια είναι κάτι που θα τα βοηθήσει να εξελιχθούν.

Με πληροφορίες από pianolaureescientifiche.it

πηγή :https://www.mothersblog.gr/paidi/psyxologia/story/155213/i-mia-frasi-pou-den-prepei-pote-na-peite-sta-paidia-sas-symfona-me-enan-eidiko-stin-ekpaidefsi