TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Απόψεις

Η μαγεία της Αυτοδιοίκησης-Η λογική της ΝΔ-Η “σκοτεινή” περίοδος

Ιούν 4, 2021
in Απόψεις
Σάκης Παπαδόπουλος: Ποια Κυβέρνηση στην Ελλάδα του αύριο;
Share on FacebookShare on Twitter

Η μαγεία της αυτοδιοίκησης υπάρχει όταν το θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει, οι αρμοδιότητες, οι πόροι, το ανθρώπινο δυναμικό και η λειτουργεία των οργάνων της αποδεικνύουν έμπρακτα ότι είναι το πιο κοντινό και ελκυστικό στον πολίτη επίπεδο εξουσίας, όταν τα όργανα που την υπηρετούν σχεδιάζουν δράσεις, έργα, παρεμβάσεις μα ζί με τους πολίτες, όταν καταρτίζουν συμμετοχικό προϋπολογισμό, όταν λογοδοτούν ανοιχτά, δημόσια για τα πεπραγμένα τους, όταν εμπνέουν με τη συμπεριφορά τους για ενεργό συμμετοχή στα κοινά, όταν βρίσκονται στο πλευρό των πολιτών στη διάρκεια των κρίσεων και αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που είναι ανοιχτά για τα δικαιώματά τους με έναν τρόπο που κατανοεί ότι πρέπει να παίρνουν και πρωτοβουλίες για να δείξουν ότι κατανοούν τα κοινωνικά προβλήματα.

Και βέβαια πρέπει να πούμε ότι όταν τα όργανα αυτοδιοίκησης λειτουργούν ως το μακρύ χέρι κυβερνητικών επιλογών η αυτοδιοίκηση χάνει την αίγλη της, το κύρος της.

Δυστυχώς με το σχέδιο νόμου που συζητάμε η εκλογή οργάνων αναπαράγει κομματικές περιχαρακώσεις ακόμη και στο επίπεδο των τοπικών συμβουλίων. Κι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσατε να αλλάξετε. Γιατί δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αλλάξετε κάτι σημαντικό στο νομοσχέδιό σας. Τουλάχιστον όμως αυτό θα μπορούσατε να το αποσύρετε για να δείξετε ότι κατανοείτε την κριτική.

Η λογική που υπηρετεί το νομοσχέδιο υποτάσσει τη δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση στις ανάγκες της Ν.Δ., που στοχεύει σε πλειοψηφίες του 43% και αδιαφορεί για το 57%, όπως αποδεικνύει το μπόνους των 3/5 των εδρών.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απλή ανόθευτη αναλογική είναι δύσκολη. Αλλά και το πολίτευμα της δημοκρατίας, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι δύσκολο. Η αρχαία Αθήνα δοκίμασε πιο εύκολα την αριστοκρατία, την ολιγαρχία, την απολυταρχία, που κάνει ακόμα πιο εύκολη την κυβερνησιμότητα. Κατέληξε όμως, στη δημοκρατία, σε διαβουλεύσεις, συνεργασίες που ζυμώνονταν στην αγορά του δήμου.

Εμείς επιλέγουμε την πλειοψηφία του 51% όσο δύσκολη κι αν είναι η συμμαχική διακυβέρνηση. Ασκήσαμε κι εμείς, όπως επεσήμαναν αρκετοί συνάδελφοι, νέα διακυβέρνηση με βάση εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Αλλά καταλήξαμε στην προοδευτική διακυβέρνηση δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης που θέλουμε και θα την υπηρετήσουμε σε συμμαχία προγραμματικής σύγκλισης με ευρύτατες συνεργασίες με άλλες προοδευτικές, οικολογικές δυνάμεις. Και στα πλαίσια της προοδευτικής διακυβέρνησης θα επανεξετάσουμε όλο αυτό το πλαίσιο με την επιχειρηματολογία που ακούστηκε πάρα πολύ καλά, με ενδιαφέρουσες ομιλίες από αρκετούς συναδέλφους.

Δύο λόγια για τον Χρήστο Σινάνη, τον έντιμο, δημιουργικό πρώην δήμαρχο Μετεώρων, που τον χάσαμε πρόσφατα ως θύμα της ολέθριας πανδημίας. Ο Χρήστος ανήκε στη Νέα Δημοκρατία, ήξερε όμως να συνεργάζεται με ειλικρίνεια και πολιτικό πολιτισμό με όλους όσους μπορούσαν να βοηθήσουν την επίλυση σημαντικών ζητημάτων του δήμου. Καλό του ταξίδι.

Κλείνω με ένα ζήτημα αφάνταστα σημαντικό για τις εξελίξεις στη Ελλάδα και την Ευρώπη. Η κρίση της πανδημίας προκάλεσε πραγματικό σοκ στον τρόπο σκέψης της Ευρωπαϊκής ηγεσίας. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που ήρθε εδώ, ο κ. Σασόλι, αναγνώρισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλες παρεμβάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων κατανόησαν ότι το νεοφιλελεύθερο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας πρέπει να αλλάξει ριζικά. Αυτή είναι μια εξέλιξη σοβαρή που εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Ενωμένη Ευρώπη.

Πρέπει να πούμε ότι ήδη οι κορυφαίοι πρωταγωνιστές της περιόδου των μνημονίων είχαν αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα αδικήθηκε κατάφορα από την τιμωρητική λογική που επικράτησε. Όταν αυτό το αναγνώρισαν ο Ρέντσι, ο Ολάντ, ο Μοσκοβισί, ο Σολντς, ο Μάριο Σεντένο, ο Ζιγκμαν Γκάμπριελ, μέχρι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είναι απόλυτα ανεύθυνο ο Έλληνας πρωθυπουργός να αναφέρεται στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ως «σκοτεινή περίοδο».

Κι αυτό θέλουμε να το επισημάνουμε, γιατί μπροστά μας είναι μια νέα εποχή η οποία πρέπει να κατανοήσει τοι τα ζητήματα που είναι μπροστά για να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται στον τρόπο που η Ελλάδα θα υπάρχει στην ενωμένη Ευρώπη απαιτούν παρεμβάσεις οι οποίες να δείχνουν ότι αυτές οι μετακινήσεις υπηρετούνται καλύτερα όταν υπάρχει το προοδευτικό μοντέλο διακυβέρνησης. Και επιτέλους όταν η Γερμανία αποδοκίμασε συνεργασίες άλλου τύπου, υπάρχει ενδεχόμενο πάρα πολύ πιθανό οι συνεργασίες που θα υπάρξουν να είναι εναλλακτικού τύπου, να είναι πράσινων οικολόγων, σοσιαλδημοκρατών, αριστεράς με ένα περιεχόμενο που βρίσκει συγκλίσεις σε προγραμματικό πεδίο.

Εμείς για ποιον λόγο, αγαπητοί συνάδελφοι, να δαιμονίζουμε με αυτό που κάνετε τώρα την αναζήτηση των προγραμματικών συγκλίσεων που θα οδηγούν και την Αυτοδιοίκηση και το μοντέλο της διακυβέρνησης της χώρας να ασκείται με αυτή τη δυσκολία των συμμαχιών που οικοδομούνται πάνω στις αξιόπιστες προγραμματικές συγκλίσεις. Γιατί είμαστε και σε μια περίοδο στην οποία όλες οι επισημάνσεις πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν.

 

Σάκης Παπαδόπουλος

Βουλευτής Ν. Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Τα καλύτερα χρόνια της εργατικής και μεσαίας τάξης στην Ελλάδα; Με ΠΑΣΟΚ
Απόψεις

Τα καλύτερα χρόνια της εργατικής και μεσαίας τάξης στην Ελλάδα; Με ΠΑΣΟΚ

Απρ 23, 2025
Γιώργος Ηλιάδης: Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να εκφράσει την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ξανά
Απόψεις

Ευχές του Γιώργου Ηλιάδη για το Πάσχα

Απρ 21, 2025
Ο συμβολισμός της Πρώτης Αναστάσεως
Απόψεις

Ο συμβολισμός της Πρώτης Αναστάσεως

Απρ 19, 2025
Ο Τραμπ μέσα μας…
Απόψεις

Ο Τραμπ μέσα μας…

Απρ 14, 2025
Και πάλι πρόεδρος  του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων ο Θεόδωρος Νημάς
Απόψεις

Σπήλαιο Θεόπετρας: Η ανασκαφή, η ανάδειξη και η μεγάλη σημασία του

Απρ 4, 2025
Χρίστος Χαλικιάς: Το Θέατρο που έγινε Θρύλος… ή Ερείπιο;
Απόψεις

Χρίστος Χαλικιάς: Το Θέατρο που έγινε Θρύλος… ή Ερείπιο;

Απρ 3, 2025
Next Post
Άνοιγμα σχολείων: Μία «ανάσα» για την επιστροφή των μαθητών στα Λύκεια – Τι λένε οι δήμαρχοι

Αναστολή λειτουργίας τμήματος 2ου γυμνασίου Καλαμπάκας λόγω COVID-19

Με τον πρώτο μεταδικτατορικό Δήμαρχο Τρικκαίων συναντήθηκε ο Δημ. Παπαστεργίου

Με τον πρώτο μεταδικτατορικό Δήμαρχο Τρικκαίων συναντήθηκε ο Δημ. Παπαστεργίου

Με τον Πρωθυπουργό ο Σκρέκας στην παρουσίαση της ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Με τον Πρωθυπουργό ο Σκρέκας στην παρουσίαση της ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd