Η λιμνοδεξαμενή Ζαγορίτη στην Αγρελιά ένα ακόμη από τα “παράδοξα” έργα της χώρας

Η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στη θέση «Ζαγορίτη» στην Αγρελιά Τρικάλων είχε ως στόχο την αύξηση των υδατικών αποθεμάτων της περιοχής της Τοπικής Κοινότητας Αγρελιάς της Δημοτικής Ενότητας Παληοκάστρου και την κάλυψη των αυξημένων κτηνοτροφικών αναγκών σε νερό. Το έργο υλοποιήθηκε μέσω του προγράμματος  «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 – 2013», για την κατασκευή λιμνοδεξαμενής στη θέση «Ζαγορίτη» και κόστισε 432.186,51 ευρώ. Αν κι ολοκληρώθηκε το 2016 εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Κι αυτό διότι πρόκειται για ένα ακόμη έργο που μπορεί να καταταχθεί στα παράδοξα αυτής της χώρας καθώς δεν έχει δίκτυο για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Έτσι μπορεί να δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ αλλά παραμένει σε αχρηστία αφού το έργο είναι “κολοβό”.

Διαμαρτυρίες

Οι διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων  της περιοχής είναι έντονες καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λιμνοδεξαμενή για να ποτίσουν τα ζώα τους. Μάλιστα για το σκοπό αυτόν αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το δίκτυο ύδρευσης. «Είναι ένα έργο αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με σκοπό την υδροδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων που έχει μείνει πάνω από ένα χρόνο στάσιμο, δεν έχει τελειώσει, δεν έχει παραδοθεί, έχει εμφανείς κακοτεχνίες κ.α. Αυτό έχει  αποτέλεσμα οι κτηνοτροφικές μονάδες να συνεχίζουν να υδροδοτούνται από το υδραγωγείο του χωριού το οποίο δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Φανταστείτε τί έχει να γίνει το καλοκαίρι με το νερό να λιγοστεύει, τους κατοίκους να αυξάνονται και το νερό να χρησιμοποιείται για να ποτίζουν τους μπαχτσεδες  κ.α.» μας αναφέρει ένας εκ των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Δεν είχε προβλεφθεί το δίκτυο

«Η λιμνοδεξαμενή δεν λειτουργεί γιατί στη μελέτη δεν είχε προβλεφθεί το δίκτυο. Η μελέτη που υπήρχε και αυτή υλοποιήσαμε εμείς ήταν μόνο η μελέτη για τη λιμνοδεξαμενή. Τώρα στο τεχνικό πρόγραμμα είναι εγγεγραμμένο ένα ποσό 25.000 ευρώ για δίκτυο θα το ενισχύσουμε και  στο επόμενο συμβούλιο και θα το φτάσουμε 80.000 για να προχωρήσουμε πλέον και να δημοπρατήσουμε την κατασκευή δικτύου» μας εξηγεί ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Εκείνο που τονίζει ο Δήμαρχος είναι ότι φέτος το καλοκαίρι δεν θα είναι έτοιμο το δίκτυο αλλά τουλάχιστον να δημοπρατηθεί το έργο για να μπει σε ένα πρόγραμμα. Κακώς δεν υπήρχε μελέτη εξ αρχής. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Θα έπρεπε τότε το έργο να βγει ολοκληρωμένο κάτι που δεν συνέβη. Το έργο  της λιμνοδεξαμενής ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο, παραδόθηκε πριν λίγο καιρό αλλά δεν υπήρχαν λεφτά για το δίκτυο. Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης του δικτύου για αυτό και το δημοπρατούμενο φέτος. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι των κτηνοτροφικών μονάδων με υπόδειξη βέβαια και του προέδρου» απαντά σχετικά ο κ. Παπαστεργίου.

Το υδραγωγείο Το υδραγωγείο