Η κραυγή της σιωπής… Εκδήλωση, φόρος τιμής στον Σπύρο Κοντούλη με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Τζόκα

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ του Σπύρου Τζόκα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα μνήμης. Είναι η τραγική ιστορία της οικογένειας του Σπύρου Κοντούλη, μεγάλου ποδοσφαιριστή της εποχής του Μεσοπολέμου, που αγωνιζόταν στην ΑΕΚ και την Εθνική Ελλάδος. Μέσα από τη σύντομη διαδρομή της ζωής του αποτυπώνεται καρέ-καρέ η συγκλονιστική ιστορία της Ελλάδας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Εξιστορούνται τα πάθη, τα όνειρα και οι ταλαιπωρίες της γερακίνας, της μητέρας του Σπύρου, και της οικογένειάς της στη Μικρασία και στην Ελλάδα.

Το ιστορικό μυθιστόρημα παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Τρίκαλα. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ και το νεανικό καφενείο “ΝΕΟΣ ΚΌΣΜΟΣ» με τη συμβολή του βιβλιοπωλείου Παπαγιάννη. Πλήθος κόσμου κατέκλεισε την αίθουσα ως φόρο τιμής στον Σπύρο Κοντούλη.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Γραμματέας Θεσσαλίας της ΚΝΕ Παναγιώτης Κοδέλλας, ο Δημοσιογράφος και μέλος του ΠΣΑΤ και της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας κι Εύβοιας Γιώργος Παπαγεωργόπουλος και ο συγγραφέας Σπύρος Τζόκας

Την εκδήλωση συντόνισε ο Λάζαρος Τσουμένης πρ. αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Έρευνα».

Σχετικά με το βιβλίο

Η οικογένεια  του Μιχάλη και της Όλγας Κοντούλη βίωσε τις δραματικές περιόδους της πατρίδας μας με επώδυνο τρόπο. Ο πόλεμος του 1897, η ανασφάλεια του μικρασιατικού ελληνισμού, η εξαθλίωση στα Αμελέ Ταμπούρια, ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και οι εκτοπισμοί. Και ύστερα οι ελπίδες, οι προσδοκίες: «Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Θα ακολουθήσει η τραγωδία στην προκυμαία της Σμύρνης και μετά το σκοτάδι και η απώλεια. Και η πορεία στο λασπωμένο δρόμο που δεν είχε τελειωμό. Πρόσφυγες στην Κοκκινιά, προσπαθούν να στεριώσουν στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Και στα αποκαΐδια του προηγούμενου πολέμου φουντώνει ο νέος. Κατοχή και Εθνική Αντίσταση, φυλακίσεις, εξορίες και εκτελέσεις…

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ είναι η διαχρονική κραυγή της μικρασιάτισσας μάνας, που κυνηγημένη διαφύλαξε τα παιδιά της στον κατατρεγμό και της τα πήραν λίγα χρόνια αργότερα οι κατακτητές Γερμανοί και οι δοσίλογοι Έλληνες.

Στην εξιστόρηση της ζωής του Σπύρου Κοντούλη γίνεται αναφορά στα μεγάλα πολιτικά, πολιτιστικά και, κυρίως, αθλητικά γεγονότα της περιόδου και στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής, ενώ αναδεικνύεται η συμμετοχή και ο ηρωικός αγώνας των Ελλήνων αθλητών στο αλβανικό μέτωπο και στην εθνική αντίσταση.