Οι Καρκάντζαλοι αναστάτωσαν το δάσος του Γοργογυρίου

Μπορεί τα Χριστούγεννα να πέρασαν και τα Καρκαντζάλια να έφυγαν, όμως κάποια επέστρεψαν στο δάσος του Γοργογυρίου και το αναστάτωσαν με τα καμώματά τους. Η ομάδα των Καρκαντζάλιων του Γοργογυρίου φόρεσε την απαιτούμενη ενδυμασία, έλαβε όλα τα μέτρα ασφαλείας, και κίνησε για το δάσος μία μέρα παγωμένη με το χιόνι να έχει ντύσει τη γη με το λευκό του πέπλο. Εκεί, δίπλα στον Κεφαλοπόταμο μίλησαν για το έθιμο και για την προσπάθεια που κάνουν για να αναδειχθεί ο τόπος τους στους συντελεστές της ταξιδιωτικής σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Η τέχνη του δρόμου», που φέρει τη… σφραγίδα του διάσημου street artist Same84.

Αφορμή για τα γυρίσματα στάθηκαν οι ξυλόγλυπτες δημιουργίες του Άγγελου Πατσιατζή που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην περιοχή. Ο Άγγελος μαζί με τους υπόλοιπους νέους που συμμετέχουν στην δυναμική αυτή ομάδα μίλησαν για όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν τον τόπο τους, τα όνειρα και τα σχέδιά τους για το μέρος που τους γέννησε και τους ανάθρεψε.

Οι ίδιοι παρεμβαίνουν με κάθε δυνατό τρόπο. Όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να σταθούν δίπλα τους όλοι οι φορείς ώστε όλοι μαζί να καταφέρουν να αναδείξουν το μέρος αυτό που παρά τη φυσική του ομορφιά παραμένει ανεκμετάλλευτό.

 

 

 

Τα Καρκαντζάλια

Πληροφορίες για το έθιμο μας δίνει ο Σπυρίδων Επίκουρος Γκοβίνας, κάτοικος της περιοχής. “Το έθιμο αυτό είναι τόσο παλιό που για να μάθουμε την ιστορία του θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος κάτοικος που να ήταν τώρα τουλάχιστον 200 ετών. Όπως αναφέρει και ο Αλέξανδρος Χ. Μπέης στο βιβλίο του με τίτλο “ΤΟ ΓΟΡΓΟΓΥΡΙ” το έθιμο είναι πολύ παλιό και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με μικρότερη βέβαια συμμετοχή λόγω υπογεννητικότητας.

Φανερώνουν με την παρουσία τους- τους καλικάτζαρους, που κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, για να περιπαίξουν με τους ανθρώπους ανέβαιναν πάνω στη γη και κατέβαιναν πάλι στα έγκατα της γης την ημέρα, που φέρνει γύρω στο χωριό ο παπάς, με τον σταυρό πριν τα φώτα. Όλοι οι χωριανοί περιμένουν με την άφιξη του νέου έτους να περάσουν από το σπίτι τους τα καρκατζάλια για το καλό του χρόνου».

Όπως μας πληροφορεί, την πρωτοχρονιά ομάδες νεαρών και μεγαλύτερων, ντύνονταν και ντύνονται καρκατζάλια, περίπου 15 μέρες πριν αρχίζει η προετοιμασία, ήτοι συγκέντρωση κυπριών, κουδούνια, τσιοκάνια, κάπες, κοντοκάπια, μπουραζάνια και τις μάσκες προσώπου τις οποίες τις έφτιαχναν, και συνεχίζουν να τις φτιάχνουν μόνοι τους, η  με την βοήθεια της γιαγιάς. «Όλοι αυτή η διαδικασία έχει μια ιεροτελεστία η οποία περνάει από γενιά σε γενιά, δεν υπάρχει αγόρι στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι που να μην έχει ντυθεί καρκατζάλος, μάλιστα για πρώτη φορά, και τελευταία ίσως, πριν λίγα χρόνια είχαν ντυθεί και 5 κοπέλες!! Δεν λέμε ονόματα για να μην δημιουργηθεί σκάνδαλο!

Ένας από τους πιο πιστούς και παραδοσιακούς καρκατζαλαίους ήταν και ο πεθερός του καλλιτέχνη Αγγέλου Πατσιατζή ο οποίος αποφάσισε στη μνήμη του πεθερού του, και προς τιμήν όλων των καρκατζαλαίων που συνεχίζουν το έθιμο, να φιλοτεχνήσει τη μορφή ενός καρκατζάλου».

Ήδη ο καλλιτέχνης πλησιάζει στο τέλος και σύντομα θα παραδώσει το έργο στην κοινότητα-δημοτική αρχή προκειμένου να τοποθετηθεί σε ειδικό χώρο. «Όπως θα δείτε το έργο στο τελείωμα του έχει τις ρίζες του, ο συμβολισμός είναι προφανής γιατί το έθιμο των καρκατζαλαίων στο Μαγευτικό και Πανέμορφο Γοργογύρι έχει βαθιές ρίζες. Αυτή είναι εν ολίγοις η ιστορία των καρκατζαλαίων» μας εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια.