Οι Κάργιες των Τρικάλων

Καταπληκτική λήψη του ορνιθολόγου/φωτογράφου της φύσης Δημήτρη Βαβύλη (Instagram: vavylis_d)

Οι Τρικαλινοί έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές σμήνη πουλιών να πετούν κατά εκατοντάδες στον Τρικαλινό ουρανό. Ένα από τα είδη που συναντούμε είναι οι κάργιες που ήδη έκαναν την εμφάνισή τους. Ενώ το χειμώνα  συγκεντρώνονται κατά εκατοντάδες ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

«Το χειμώνα, οι κάργιες, όπως πολλά πουλιά, εκμεταλλεύονται το αστικό μικροκλίμα που είναι ηπιότερο και σχηματίζουν μεγάλα σμήνη διαχείμανσης που κουρνιάζουν μέσα στις πόλεις» μας πληροφορεί ο ορνιθολόγος και φωτογράφος της φύσης Δημήτρης Βαβύλης (Instagram: vavylis_d) και συμπληρώνει «έτσι κι εμείς είχαμε πέρσι ένα σμήνος που ξεπερνούσε τις 2.000 πουλιά που κούρνιαζε στα δέντρα της κεντρικής πλατείας και της γέφυρας.

Καταπληκτική λήψη του ορνιθολόγου/φωτογράφου της φύσης Δημήτρη Βαβύλη (Instagram: vavylis_d)

Όσο έρχεται η άνοιξη το σμήνος “σπάει” και τα πουλιά κατά λαμβάνουν τις αναπαραγωγικές επικράτειες. Κάποια ζευγάρια φωλιάζουν μέσα στην πόλη κάποια στην ύπαιθρο σε κοιλότητες βράχων κυριως. Και ένα fun fact για τις καργιες από επιστημονική εργασια. Μέχρι ένα κρίσιμο μέγεθος σμήνους συμπεριφερονται τελείως άναρχα και το κάθε άτομο “κάνει το δικό του”. Μόλις ξεπεραστεί το κρίσιμο σημείο υπάρχει η απόλυτη τάξη”.