TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Αφιερώματα

Η γουρνοχαρά στην Κρηνίτσα

Ιαν 1, 2019
in Αφιερώματα
Η γουρνοχαρά στην Κρηνίτσα
Share on FacebookShare on Twitter

Όπως σε όλη τη Θεσσαλία έτσι και στην Κρηνίτσα, τα Χριστούγεννα, έσφαζαν γουρούνια στα περισσότερα νοικοκυριά άλλοι μικρότερα κι άλλοι μεγαλύτερα.  Το έθιμο της γουρνουχαράς προξενούσε μεγάλη χαρά για κάθε σπιτικό, γέμιζε το σπιτικό με λίπα, αλλά και κρέας κάτι που ήταν δύσκολο να συντηρηθεί τις άλλες εποχές.Το γουρουνάκι από πολύ νωρίς μεγάλωνε δίπλα στην οικογένεια με αποφάγια, τυρόγαλο που μάζευε η νοικοκυρά από το πήξιμο του γάλακτος για να φτιάξει τυρί και λίγα πίτουρα. Αναλογα με τις ανάγκες της κάθε οικογένεια  αναζητούσε γουρουνόπουλα  που να αποθηκεύουν πολύ λίπος μέσα από το δέρμα τους, για να φτιαξει τη λίπα, για τις πίτες ή τους τραχανάδες της χρονιάς, διοτι το λάδι ήταν μετρημένο ή γουρουνόπουλα που έδιναν πολύ κρέας για να φτιάξουν τα διάφορα εδέσματα τηγανιές, πρασσοσέλινα, λουκάνικα, κουραμπιέδες κ.ά.

Τα περισσότερα γουρούνια σφάζονταν παρέες – παρέες τη 2η μέρα των Χριστουγέννων ή του Αγίου Στεφάνου. Έτσι βοηθώντας ο ένας τον άλλον τη μέρα της γουρνουχαράς  οι ανθρωποι έτρωγαν, έπιναν και γλεντούσαν.
Σε ένα υπόστεγο ή αποθήκη στήνονταν μια φωτιά για να πάρει πάνω της τη θέση του ένα μεγάλο χαλκοματένιο, συνήθως, καζάνι. Αφού γινόταν η σφαγή, ακολουθούσε το άνοιγμα της κοιλιάς του ζώου και η αφαίρεση όλων των εντόσθιων, συκώτι, καρδιά, σπλήνα τα οποία αν  ήταν καθαρά, συμμετείχαν στην  τηγανιά. Τα πνευμόνια  τα πετούσαν. Τα έντερα τα καθάριζαν πολύ σχολαστικά για να φτιαξουν τα λουκάνικα.Με το θυμιατό η νοικοκυρά θυμιάτιζε για να διώξει τους καλικάντζαρους.
Η κύστη του ζώου αποτελούσε δώρο, για τα μικρά αγόρια του χωριού που  περίμεναν, ανυπόμονα, μέχρι να τους την παραδώσουν και  μετά από καλό πλύσιμο και φούσκωμα, γινόταν  η μπάλα που δεν είχαν και έπαιζαν με την ψυχή τους μέχρι να σπάσε!!!! Μετά  έκοβαν τα πόδια και το κεφάλι, τα οποία μαχείρευαν  πατσά
ή με πατάτες λεμονάτες  στον φούρνο .
Στη συνέχεια  θυμάμαι τον πατέρα μου που εγδερνε  με επιμέλεια το σφαχτό γιατί το δέρμα το έφτιαχναν γουρνοτσάρουχα .
Αν το γουρούνι ήταν παχύ αφαιρούσαν το λίπος και το έριχναν στο καζάνι που είχαν βάλει ηδη στη φωτια για να φτιάξουν λίπα και τσιγαριδες. Η αφαίρεση του στρώματος λίπους που ήταν αποθηκευμένο εξωτερικά και είχε πάχος αρκετά  εκατοστά και ονομαζόταν  παστό. Από το παστό γινόταν οι τσιγαρίδες. Το παστό έλιωνε και η λίπα   αποθηκευόταν για να χρησιμοποιηθεί στις πίτες στους τραχανάδες στις μπατζίνες στους κουραμπιεδες.
Αν το γουρούνι ήταν μεγάλο αφαιρούσαν το ψαχνό κρέας και το έκαναν  λουκάνικα, τηγανιές, πρασοσελινο,   αλευριά σε λίπα , κεφτέδες…..

Τα κόκκαλα με το λιγοστό κρέας που έμενε πάνω ήταν απο τα πρώτα που μαγείρευαν  με γλυκό τραχανά, με ζυμαρικά,  στιφάδο, κουρκούτι κ.ά.
Μεγάλη ποσότητα του κρέατος γινόταν κιμάς, για τα λουκάνικα η για τις  κεφτέδες. Πολλές οικογένειες είχαν  μηχανή του κιμά διαφορετικά το εκοβαν με υπομονή σε μικρα τεμαχια και τα χτυπούσαν πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια.
Όταν τελείωναν την κοπή του κρέατος αρχιζάν την ετοιμασία των λουκάνικων . Ανακατεύαν το ψιλοκομμένο κρέας με ψιλοκομμένο πράσο αλάτι πιπέρι και γέμιζαν με την κρεατομηχανή τα καλοκαθαρισμένα  έντερα  του ζώου .

Τα λουκάνικα τα κρεμούσαν σε ασφαλές  μέρος να αερίζονται και να παρακολουθούνται από κάθε πονηρό βλέμμα διότι οι καλικάντζαροι παραμόνευαν. Όταν όλα αυτά τελείωναν το τραπέζι είχε στρωθεί και περιείχε τα βασικά ειδη : τηγανιά τσιγαρίδες ζυμωτό ψωμί πράσα απο τον κήπο και φέτα. Συμπλήρωμα όλων αυτών το καλό κρασί από το βαρέλι και τα τραγούδια της τάβλας
….
Έτσι πορεύονταν στην Κρηνίτσα  από το 1950 και μετά  Σημερα χάνονται αυτες οι συνήθειες σιγά σιγά . Και του χρόνου καλές γιορτές και ευτυχισμένος ο καινουγιος χρόνος 2019 !!!!
Η Πρόεδρος του Επιμορφωτικού και Πολιτιστικου Συλλόγου Κρηνίτσας “Ε.ΠΟ.Σ.”
Μαριάννα Αποστόλου
ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Ο μπασκετμπολίστας που έπιασαν στα Τρίκαλα νομίζοντας πως είναι ο Παλαιοκώστας
Featured

Ο μπασκετμπολίστας που έπιασαν στα Τρίκαλα νομίζοντας πως είναι ο Παλαιοκώστας

Απρ 30, 2025
Την Παρασκευή θα καταφτάσουν τα πρώτα γραπτά των πανελληνίων εξετάσεων στο 49ο Βαθμολογικό Κέντρο Τρικάλων
Featured

Τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις: Οδηγός επιβίωσης για γονείς

Απρ 29, 2025
Αυτό είναι το πιο πρωτότυπο και σπάνιο μουσείο που βρίσκεται στον Βόλο – Δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα
Αφιερώματα

Αυτό είναι το πιο πρωτότυπο και σπάνιο μουσείο που βρίσκεται στον Βόλο – Δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα

Απρ 29, 2025
Τρίκαλα: Εκεί που χτυπά η καρδιά της πόλης – Τρικαλινοί που έγιναν viral!!!
Featured

Τρίκαλα: Εκεί που χτυπά η καρδιά της πόλης – Τρικαλινοί που έγιναν viral!!!

Απρ 27, 2025
Ο Θεσσαλικός και ο Λαρισαϊκός Σιδηρόδρομος, το Παπαπούλι, το όνειρο του Τρικούπη και ο κομβικός ρόλος της Λάρισας στην ανάπτυξη της χώρας στις αρχές του 20ου αιώνα
Αφιερώματα

Ο Θεσσαλικός και ο Λαρισαϊκός Σιδηρόδρομος, το Παπαπούλι, το όνειρο του Τρικούπη και ο κομβικός ρόλος της Λάρισας στην ανάπτυξη της χώρας στις αρχές του 20ου αιώνα

Απρ 27, 2025
Η μαγική ιστορία του «Τσαλαπάτα»: Το Πλινθοκεραμοποιείο που έγινε στέκι και τώρα μένει ανενεργό (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Αφιερώματα

Η μαγική ιστορία του «Τσαλαπάτα»: Το Πλινθοκεραμοποιείο που έγινε στέκι και τώρα μένει ανενεργό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Απρ 27, 2025
Next Post
Αποτεφρώνεται δάσκαλος και πρώην αντιδήμαρχος της Φαρκαδόνας

Απεβίωσε ο δασολόγος Θωμάς Κόκκινος

Σπάσαν τα νερά! Και τώρα τι κάνω;

Σπάσαν τα νερά! Και τώρα τι κάνω;

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για τα μάτια και την όραση

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για τα μάτια και την όραση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd