Οι Γονείς στην τρέχουσα καθημερινότητα του κορoνοϊού

Οι τελευταίες εξελίξεις τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μας έχουν αναγκάσει να υιοθετήσουμε ένα νέο τρόπο ζωής, στον οποίο επικρατούν οι λέξεις πανδημία, καραντίνα, κοινωνική απομόνωση. Λέξεις με βαθύτερο νόημα η κάθε μία, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις. Είναι αναμενόμενο την περίοδο αυτή να αναδυθούν στον καθένα μας  συναισθήματα όπως ο φόβος, η αγωνία, το άγχος αλλά και ερωτήματα σχετικά με το πώς θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση που βιώνουμε.

Το πρώτο σημαντικό στάδιο είναι να αναγνωρίσουμε όλα αυτά που βιώνουμε και έπειτα να σκεφτούμε εποικοδομητικούς τρόπους για την υιοθέτηση συμπεριφορών που μας βοηθούν να μειώσουμε την ένταση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων. Το κάθε άτομο χρειάζεται να ανταπεξέλθει σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους ταυτόχρονα. Πόσο εύκολο είναι άραγε για ένα γονέα να διαχειριστεί την περίοδο της κρίσης, με το κυριότερο ερώτημα να είναι το ακόλουθο: Πώς ένας γονέας νιώθει αποτελεσματικός ως προς το γονεϊκό του ρόλο στην περίοδο COVID -19;

Η καθημερινότητα των γονέων έχει αλλάξει ριζικά καθώς έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις και να στηρίξουν τα παιδιά τους στην υιοθέτηση μίας νέας ρουτίνας. Στη μεταβατική αυτή περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να αναγνωριστούν τα ακόλουθα:

Τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης για τον Κορωνοϊό

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νομού Τρικάλων: 24310 73385 -70626, Δευτέρα με Παρασκευή, 10.00 έως 14.00

Μαζί για το Παιδί: Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας: 11525

Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων: 210-69.13.500 ή μήνυμα στο: info@seps.gr

Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον Κορονoϊό, ΕΚΠΑ, 210 7297 957

1Ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: στείλτε mail στο   1epalpsy@gmail.com

Ψυχολόγος 1ου  ΕΠΑΛ Τρικάλων Κωνσταντίνα Μπαλατσούκα

Ενδεικτικές Πηγές

Omer, H & Omer, R, 2020. Effective parenting in times of Corona

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Ψυχολόγίας, Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας. Ανακτήθηκε από https://eody.gov.gr, https://www.civilprotection.gr/el/koronoios-covid-19-hrisimes-odigies.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2020). Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με το Νέο Κορωνοϊό COVID-19: https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/sychnes_erotiseis_schetika_me_to_neo_koronoio_covid_19/