Οι γίββωνες «τραγουδούν» σαν σοπράνο

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι δυνατότητες των φωνητικών χορδών που έχουν οι γίββωνες, όσο και ο τρόπος που τις χειρίζονται, τους δίνουν τη δυνατότητα να παράγουν κελαριστές κορόνες ως γνήσιοι σοπράνο. Όταν μάλιστα οι πίθηκοι αυτοί βρεθούν με το ταίρι τους, αρχίζουν να τραγουδούν ντουέτο για να διώξουν όσους ομόφυλους σκέπτονται να πλησιάσουν στην περιοχή τους.

Ιάπωνες επιστήμονες μελέτησαν τους γίββωνες και ανακάλυψαν ότι μοιράζονται την ίδια φωνητική δομή με τους ανθρώπους, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι έχουν απλώς μάθει να χρησιμοποιούν τους ήχους με πιο περίπλοκο τρόπο. Στα τραγούδια τους, οι γίββωνες χρησιμοποιούν την ίδια δύσκολη φωνητική τεχνική που μαθαίνουν οι σοπράνο, που τους επιτρέπει να βάζουν περισσότερη δύναμη πίσω από τις υψηλότερες νότες από ό,τι από τις χαμηλότερες.

Ο Takeshi Nishimura, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι οι γίββωνες τραγουδούν χρησιμοποιώντας τεχνικές σοπράνο, αρκετά δύσκολες και για τους ανθρώπους, που πραγματοποιούνται μόνο από επαγγελματίες τραγουδιστές όπερας». Οι γίββωνες χρησιμοποιούν τα τραγούδια τους για να επικοινωνούν με τους δυνητικούς συντρόφους τους, ακόμα και σε μεγάλη απόσταση, δημιουργώντας μια δυναμική μελωδία. Αυτό υποδηλώνει ότι παράγουν ήχους στον λάρυγγα, αλλά χρησιμοποιούν ένα φίλτρο για να τους χειριστούν, με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι παράγουν βασικούς ήχους στην ομιλία.

πηγή :http://perierga.gr/2017/07/oi-givvwnes-tragoudoun-opera-san-soprano/