Η Γιορτή του Πατέρα

Η Γιορτή του Πατέρα, αποτελεί ευκαιρία να συλλογιστούμε τον πολύτιμο και ουσιαστικό ρόλο του. Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιουνίου 1910 στην Ουάσιγκτον. Τη γιορτή εμπνεύστηκε η Σονόρα Ντοντ για να τιμήσει τον πατέρα της Ουίλιαμ Σμαρτ, ο οποίος, χάνοντας τη γυναίκα του στη διάρκεια γέννας, μεγάλωσε μόνος του 6 παιδιά. Η κόρη του, θέλοντας να τον τιμήσει για όσα προσέφερε στην οικογένειά του, ξεκίνησε αυτή τη γιορτή η οποία με το χρόνο άρχισε να εξαπλώνεται στις Η.Π.Α. Μάλιστα, το 1966 ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπέγραψε διάταγμα, βάσει του οποίου καθιερώθηκε η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Στη συνέχεια, πολλές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα με εξαίρεση την Αυστραλία.

Παλαιότερα, οι μπαμπάδες είχαν πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως να εργάζονται ώστε να συντηρήσουν την οικογένειά τους και να της προσφέρουν ασφάλεια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια με τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο μοντέλο της οικογένειας και στη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, ο ρόλος τους έχει επαναπροσδιοριστεί, με αποτέλεσμα πολλές φορές να νιώθουν και οι ίδιοι αμήχανοι μπροστά στις νέες τους ευθύνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει ιδιαίτερη σημασία ο πατέρας να συμμετέχει σε όλες τις πτυχές της ζωής των παιδιών. Άλλωστε, ασκεί έντονη επίδραση στο χαρακτήρα και την προσωπικότητα των παιδιών, επηρεάζοντάς τα μέχρι την ενήλικη ζωή τους.

Η επίδραση της αγάπης του πατέρα στην ψυχολογική, συναισθηματική, κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού και του νεαρού ενήλικα αποδεικνύεται ιδιαίτερης σημασίας. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, η αγάπη που δίνει ο πατέρας στο παιδί του έχει τουλάχιστον μια εξίσου δυνατή επιρροή στην ανάπτυξη του παιδιού όπως και η αγάπη της μητέρας. Ο βαθμός απόρριψης ή αποδοχής του παιδιού από τον πατέρα επηρεάζει την ανάπτυξή του. Όταν ο πατέρας δεν δίνει την αγάπη του στο παιδί του, τότε αυτό επηρεάζει αρνητικά την αυτοπεποίθησή του και τη συναισθηματική του σταθερότητα, ο κίνδυνος ένα παιδί να αναπτύξει επιθετική βίαιη συμπεριφορά επηρεάζεται στον ίδιο βαθμό από την αποδοχή ή απόρριψη από τον κάθε ένα από τους γονείς και η αγάπη και η στοργική ανατροφή του παιδιού από τους γονείς του έχει μια ισοδύναμη θετική επιρροή στην ευτυχία του, στην κοινωνική και σχολική του επιτυχία.

 πηγή : m.xamogelakia.com