Οι… φουντουκιές του Διαλεκτού Τρικάλων… που φιλοξενούν “το κόκκινο ποτάμι”

Η καλλιέργεια της φουντουκιάς είναι γνωστή στην Ελλάδα από τα αρχαιότατα χρόνια. Σήμερα στη χώρα μας, η φουντουκιά καλλιεργείται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Η μεγαλύτερη έκταση βρίσκεται στη Μακεδονία. Στα Τρίκαλα η καλλιέργεια φουντουκιάς δεν είναι διαδεδομένη. Ωστόσο, υπάρχει μία έκταση στην οποία καλλιεργούνται φουντουκιές. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες καλλιέργειες προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη ο οποίος έκανε ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της σειράς «κόκκινο ποτάμι» στην περιοχή. Πρόκειται για τις φουντουκιές του Διαλεκτού.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων Παναγιώτης Ντιντής στην επαγγελματική του ενασχόληση με διάφορες επιχειρήσεις στράφηκε πριν λίγα χρόνια στη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Μία καλλιέργεια που ξεφεύγει από τα ενδιαφέροντα των Τρικαλινών αγροτών οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την καλλιέργεια βαμβακιού, καλαμποκιού κ.ο.κ. κι αποτελεί εναλλακτική πρόταση.

Ο κ. Ντιντής

Ελκυστική καλλιέργεια

Ο ίδιος αναζητούσε τρόπους αξιοποίησης της γης που είχε στο Διαλεκτό. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια του φάνηκε ελκυστική και σε αυτό συνέβαλλε το γεγονός ότι στην περιοχή ευδοκιμούσαν ήδη κάποιες άγριες φουντουκιές.

Απαιτήσεις

Εκείνο που τονίζει ο κ. Ντιντής είναι ότι πρόκειται για μία καλλιέργεια με απαιτήσεις. «Εγώ ασχολούμαι με διάφορες καλλιέργειες και με την μελισσοκομεία παράλληλα και θεωρώ ότι όλες οι καλλιέργειες οι οποίες δεν είναι «καλλιέργειες Ασκληπιού» έχουν  απαιτήσεις. Έχουμε συνηθίσει στα Τρίκαλα να έχουμε μία καλλιέργεια να την εγκαθιστούμε στο χωράφι και τις άλλες ώρες να πίνουμε καφέ στην Ασκληπιού. Δεν γίνεται έτσι όμως. Είναι μία καλλιέργεια που έχει απαιτήσεις εργασίας και θέλει να ασχοληθείς. Αν δεν ασχοληθείς φυσικά και δεν έχει απόδοση. Δεν είναι όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι που το εγκαθιστάς και περιμένεις να πάρεις την παραγωγή. Πρόκειται για μία καλλιέργεια εύκολη σχετικά, αλλά σε θέλει να είσαι εκεί» αναφέρει ο κ. Ντιντής.

Όπως τονίζει οι συγκεκριμένες καλλιέργειες απαιτούν 6-7 χρόνια για να δώσουν παραγωγή.

Ενδιαφέρον

Οι καλλιέργειες φουντουκιού στο Διαλεκτό τα τελευταία χρόνια έχουν προσελκύσει παραγωγούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να συμβουλευτούν τον κ. Ντιντή και να αντλήσουν πληροφορίες. «Έρχονται για να τις δουν, να πάρουν συμβουλές, να μάθουν πληροφορίες σχετικά» εξηγεί ο κ. Ντιντής ο οποίος πάντως τονίζει ότι οι λιγότεροι που έχουν έρθει είναι οι Τρικαλινοί.

Από τα γυρίσματα της σειράς «Κόκκινο ποτάμι»

Ευνοϊκές προοπτικές

Η καλλιέργεια ξηρών καρπών εμφανίζει ευνοϊκές εξαγωγικές προοπτικές, ενώ το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές από τρίτες χώρες, μπορεί να καταστήσει την ανάπτυξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων με αντικείμενο την καλλιέργεια φουντουκιού, μια πρώτης τάξεως εναλλακτική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα ως πηγή συμπληρωματικού οικογενειακού εισοδήματος. Αν και οι ξηροί καρποί έχουν σημαντική θέση στην ελληνική διατροφή, το 72% της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές προϊόντων από χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και από τρίτες χώρες όπως είναι η Τουρκία και η Κίνα. Μάλιστα, ιδιαιτέρως ελλειμματική είναι η Ελλάδα στην παραγωγή φουντουκιού.  Η κατανάλωση, ανέρχεται σε 65.000 τόνους. Από αυτούς την πρώτη θέση έχουν τα φιστίκια Αιγίνης με το 30% και ακολουθούν τα αμύγδαλα με τα φουντούκια σε ποσοστό 20% περίπου το καθένα.

Ο κ. Ντιντής με τον Μανούσο Μανουσάκη

Παρόλα αυτά, οι συνολικές εισαγωγές φουντουκιού, κυρίως από τις τρίτες χώρες, είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εξαγωγές (περίπου σε αναλογία 13:1).