Η Ελένη Γαληνού μας μιλά για τη «Μυστική διαθήκη» και μας παρουσιάζει τους κρυφούς κόσμους της Δούκισσας της Πλακεντίας με φόντο τις υπόγειες στοές της Αθήνας

Μυστική διαθήκη… Η Ελένη Γαληνού με ένα μυθιστόρημα όπου φαντασία, ιστορικά πρόσωπα και πραγματικά στοιχεία συναντιούνται αναπάντεχα στο ίδιο σταυροδρόμι, μας παρουσιάζει την ιστορία ενός ιστορικού προσώπου που έζησε μία μυθιστορηματική ζωή και μία τραγική ιστορία, ενός πραγματικού αστικού θρύλου: της Δούκισσας της Πλακεντίας. Μία γυναίκα με δύο προσωπικότητες, τόσο έντονη και αντιφατική αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο του νέου μυθιστορήματος της Ελένης Γαληνού με τίτλο «Μυστική διαθήκη» (εκδόσεις «διόπτρα») που «πατάει» στη ζωή της και στις υπόγειες στοές της Αθήνας. Ιστορικά πρόσωπα, αληθινά στοιχεία, απρόβλεπτα γεγονότα παρασύρουν τον αναγνώστη σε ανεξερεύνητα μονοπάτια της ιστορίας που περνούν από την υπόγεια πόλη των Αθηνών. Με την Ελένη Γαληνού είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη μυθιστορική ζωή της Δούκισσας, για τις υπόγειες στοές της Αθήνας, για μυστικά και μεγάλους πόθους…εκεί όπου το χθες και το σήμερα ενώνονται στα ανεξερεύνητα μονοπάτια της Αθήνας και υφαίνουν τα νήματα μιας αλλόκοτης ιστορίας.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-κ. Γαληνού μπορείτε να μου περιγράψετε το νέο σας βιβλίο;

-Η «Μυστική Διαθήκη» είναι ένα μυθιστόρημα όπου φαντασία, ιστορικά πρόσωπα και πραγματικά στοιχεία συναντιούνται αναπάντεχα στο ίδιο σταυροδρόμι.

-Ένα βιβλίο που έχει στο επίκεντρο ένα ιστορικό πρόσωπο;

-Ναι. Με αφορμή την ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας και τις υπόγειες στοές της Αθήνας, φτιάχνω ένα μύθο, που θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα.

-Η Δούκισσα της Πλακεντίας είχε μία μυθιστορηματική ζωή και μία τραγική ιστορία; Ένας πραγματικός αστικός θρύλος;

Ναι ήταν πράγματι ένας αστικός θρύλος. Όσα της συνέβησαν και όσα έκανε ήταν ακραία: Η ταριχευμένη κόρη που την κρατά άταφη για δέκα χρόνια στα υπόγεια του σπιτιού της, τα ξεσκέπαστα σπίτια στην Πεντέλη, επειδή κάποια μάντισσα της προφήτευσε πως αν σκεπάσει πλέον έστω κι ένα θα πεθάνει, τα ερωτικά σκάνδαλα, που μάλλον σκόπιμα τα άφηνε να διαρρέουν για να θολώνει τα νερά σε άλλα πιο σκοτεινά πράγματα που έκανε, η αλλαγή της πίστης της, η ιδιόρρυθμη εμφάνισή της, η περίεργη σχέση της με διαβόητους λήσταρχους, όπως ο Μπίμπισης και ο Νταβέλης, που δεν ήταν ερωτική, η ταύτισή της με τις υπόγειες στοές, και πολλά άλλα ακόμη, έπλασαν τον θρύλο της και τον συντηρούν μέχρι σήμερα.

-Μία γυναίκα με δύο προσωπικότητες σκοτεινή και φωτεινή… Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο του χαρακτήρα της που σας εντυπωσίασε περισσότερο;

-Δεν ξέρω τι να διαλέξω. Ήταν τόσο έντονη προσωπικότητα και τόσο αντιφατική. Αυτό που με εντυπωσίασε ίσως περισσότερο, ήταν η αέρας ανεξαρτησίας που απέπνεε. Μια γυναίκα που σε εποχές όπως 1800-1850 έκανε ότι ήθελε, ταξίδευε όπου επιθυμούσε και μετέδιδε τις ιδέες και τα πιστεύω της δίχως φόβο ή συστολή.

-Το μυθιστόρημα «πατάει» στη ζωή της και στις υπόγειες στοές της Αθήνας;

-Ακριβώς. Η σύνδεση αυτών των δύο είναι το ενδιαφέρον στοιχείο του βιβλίου και αυτό με ώθησε να το γράψω. Υπάρχει μια έντονη φημολογία με πολλές εντυπωσιακές ενδείξεις, που ξεπερνούν τις συμπτώσεις, όπου συνδέουν την Δούκισσα και τις ιδιοκτησίες της, με τις υπόγειες στοές Αθήνας και Πεντέλης.

-Τα στοιχεία είναι πραγματικά ή είναι προϊόν μυθοπλασίας;

-Τα περισσότερα στοιχεία είναι πραγματικά. Όμως χρειάστηκε να εμπνευστώ κάποια ακόμη πολύ κοντινά με την πραγματικότητα και να τα συνδέσω μεταξύ τους ώστε να δώσω ένα μυθιστόρημα με έντονη χροιά αλήθειας.

-Μια μυστική διαθήκη που αποκαλύπτει μεγάλους πόθους; Ποια μυστικά κρύβει;

-Τα μυστικά δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω, όμως η Μυστική Διαθήκη που βλέπουμε στο μυθιστόρημα να αφήνει η Δούκισσα Σοφία, που σημειωτέον, δεν άφησε διαθήκη, θα μπορούσε να είναι υπαρκτή, με την έννοια, ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει τις πνευματικές της ανησυχίες και πράγματα που ποθούσε βαθιά να συμβούν. Ήθελε να δει την χαμένη της κόρη στα μάτια κάποιας εκ των μαθητριών της και ποθούσε βαθιά να μορφώσει τους έλληνες, αγόρια και κορίτσια. Γιατί; Μάλλον για να μπορέσει να έρθει γρηγορότερα στο φως αυτό που κρύβει η Μυστική Διαθήκη και δεν μπορεί ακόμη να αποκαλυφθεί.

-Πως θα περιγράφατε τον υπόγειο άγνωστο κόσμο της Αθήνας;

-Σαν ένα θαυμαστό και τεράστιο υπόγειο δίκτυο, που άλλοτε συνδέεται με υπονόμους, υδραγωγεία ή καταφύγια, κι άλλοτε χαράζει δικά του μονοπάτια που ενώνουν κτήρια, εκκλησίες, και σημεία της Αθήνας άγνωστα στον πολύ κόσμο.

-Πως αυτός συνδέεται με την Δούκισσα της Πλακεντίας;

-Υπάρχει μια περίεργη σχέση που θέλει τη Δούκισσα να αγοράζει ή να κτίζει σπίτια σε εκτάσεις όπου πολύ κοντά, βρίσκονται προσβάσεις σε αυτές τις στοές. Από εκεί ξεκινούν όλα. Υπάρχουν όμως κι άλλες περίεργες συνδέσεις που ο αναγνώστη θα βρει στο βιβλίο.

-Επιλέξατε να πείτε μία ιδιαίτερη ιστορία. Ποια ήταν τα συναισθήματά σας όταν τελειώσατε το βιβλίο;

Είχα μαγευτεί με όσα είχα βρει είχα μάθει και τελικά είχα γράψει. Και όπως σας είπα, δεν μπόρεσα να κρατηθώ μακριά. Συνέχισα και συνεχίζω την έρευνα και κάθε τόσο βρίσκω καινούργια στοιχεία και περίεργες συνδέσεις των στοών με την Δούκισσα.

Οπισθόφυλλο βιβλίου

Η μοίρα, σε μια σπάνια έμπνευσή της, οδηγεί τους ήρωες σε ανεξερεύνητα μονοπάτια κι ο έρωτας υφαίνει τους δικούς του δεσμούς, μιλώντας μια γλώσσα που μόνο εκείνος γνωρίζει.

Η Ελίζα, μετά τον αιφνίδιο θάνατο της μητέρας της, ανακαλύπτει σε μια κρύπτη του σπιτιού της ένα παλιό κόσμημα, επιστολές μιας Γαλλίδας αριστοκράτισσας του 19ου αιώνα και ένα κουτί με περίεργους χάρτες.
Η Ελίζα και η Κωνσταντίνα ξεκινούν μια μυστηριώδη αναζήτηση, που τις φέρνει αντιμέτωπες με ιστορικά πρόσωπα, πραγματικά στοιχεία και αλλόκοτους αστικούς θρύλους. Ίντριγκες, γρίφοι, αινιγματικά κτίρια της πρωτεύουσας, εκκλησίες με μυστικά περάσματα κι ένας λαβύρινθος από σήραγγες της υπόγειας Αθήνας ξανοίγεται μπροστά τους.
Κι όσο το κουβάρι ξετυλίγεται, το μυστήριο και ο κίνδυνος για την Ελίζα βαθαίνουν. Μια ανεξήγητη σχέση συνδέει την οικογένειά της με τη Δούκισσα της Πλακεντίας κι ένα μυστικό αιώνων απειλείται…
Μόνο η γιαγιά Ελίζα γνωρίζει την ανατρεπτική αλήθεια, όμως…
Τι κρύβει η Μυστική Διαθήκη που δεν πρέπει να αποκαλυφθεί;

Ένα μυθιστόρημα όπου φαντασία, ιστορικά πρόσωπα και πραγματικά στοιχεία συναντιούνται αναπάντεχα στο ίδιο σταυροδρόμι.

Σχετικά με τη Συγγραφέα

Η Ελένη Γαληνού γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από τη Μυτιλήνη και σήμερα κατοικεί στο Μαρούσι. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό Διακοσμητική και Γραφικές Τέχνες και εργάστηκε πάνω στο αντικείμενό της για δέκα περίπου χρόνια. Αρκετά νωρίς φιλοτέχνησε δύο προσωπικές σειρές χιουμοριστικών σκίτσων που έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, την ποίηση και τη στιχουργική. Τον Μάιο του 2007 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση ζωγραφικής στο Κέντρο Τέχνης Πανταζίδης με θέμα Σύννεφα. Ακολούθησαν δύο ακόμα ομαδικές εκθέσεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, το 2007 και το 2008. Με τη λογοτεχνία ασχολείται αρκετά χρόνια και, επιθυμώντας να εμβαθύνει στην έννοια και την τεχνική του μυθιστορήματος, το 2007 παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει συμμετάσχει στο συλλογικό έργο Η πόλη φοβάται με το διήγημα …για ένα τσιγάρο! (2013). Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Όταν στέρεψε η αντοχή (2013), Πέρα από τις κόκκινες γραμμές (2014) και Ακόμη θυμάμαι (2015). Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Όσα δεν έγιναν λέξεις και Μυστική Διαθήκη. Επικοινωνία με τη συγγραφέα: eleni8047@gmail.com facebook: Ελένη Γαληνού-Eleni Galinou