Οι ελέφαντες μπορούν να αποκαλούν ο ένας τον άλλον με το όνομά του

Οι ελέφαντες μπορούν να αποκαλούν ο ένας τον άλλον με το όνομά του

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, μια ομάδα διεθνών ερευνητών χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει τις κλήσεις δύο άγριων κοπαδιών αφρικανικών ελεφάντων

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλο χρησιμοποιώντας μεμονωμένα ονόματα, αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο.

Οι ερευνητές διατείνονται ότι ενώ τα δελφίνια και οι παπαγάλοι μιμούνται τους ήχους που κάνουν άλλα μέλη του είδους τους όταν καλούν το ένα το άλλον, οι ελέφαντες είναι τα πρώτα γνωστά ζώα που χρησιμοποιούν ονόματα σε επικοινωνία που δεν περιλαμβάνει μίμηση.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, μια ομάδα διεθνών ερευνητών χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει τις κλήσεις δύο άγριων κοπαδιών αφρικανικών ελεφάντων σαβάνας στην Κένυα.

Η μελέτη «όχι μόνο δείχνει ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν ατομικές φωνές, αλλά και ότι αναγνωρίζουν και ανταποκρίνονται στις κλήσεις που τους γίνονται, αγνοώντας αυτές που απευθύνονται σε άλλους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Μάικλ Πάρντο.

«Αυτό δείχνει ότι οι ελέφαντες μπορούν να προσδιορίσουν εάν μια κλήση προορίζεται για αυτούς απλώς ακούγοντας την, ακόμα κι αν δεν ταιριάζει στο αρχικό πλαίσιο», δήλωσε ο οικολόγος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο σε μια δήλωση.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους θορύβους των ελεφάντων που καταγράφηκαν στο Εθνικό Καταφύγιο Θήρας Samburu της Κένυας και στο Εθνικό Πάρκο Amboseli μεταξύ 1986 και 2022. Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, εντόπισαν 469 διαφορετικές κλήσεις, συμπεριλαμβανομένων 101 ελεφάντων που πραγματοποιούσαν κάποιου είδους κλήση επικοινωνίας και 117, οι οποίοι λάμβαναν μία.

Οι ελέφαντες παράγουν ένα μεγάλο εύρος ήχων, από δυνατούς ήχους σαλπίσματος μέχρι βουητά τόσο χαμηλά που το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να τους ακούσει.

Οι κλήσεις των ελεφάντων δεν χρησιμοποιούσαν πάντα ονόματα. Αλλά όταν τους καλούσαν, συνέβαινε συχνά σε μεγάλη απόσταση, και οι ενήλικες απευθύνονταν στους νεαρούς ελέφαντες. Οι ενήλικες χρησιμοποιούσαν επίσης ονόματα πιο συχνά από τα μικρά, υποδηλώνοντας ότι αυτό το ιδιαίτερο ταλέντο μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution, το πιο κοινό όνομα ήταν «αρμονικά πλούσιος ήχος χαμηλής συχνότητας».

Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι ελέφαντες και οι άνθρωποι είναι τα μόνα είδη που είναι γνωστό ότι βρίσκουν «αυθαίρετα» ονόματα ο ένας για τον άλλον, αντί να αντιγράφουν απλώς τον ήχο. «Τα στοιχεία που παρουσιάζονται εδώ ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν μη μιμητικούς ήχους για να αναφέρονται σε άλλους ανθρώπους δείχνουν ότι έχουν την ικανότητα για αφηρημένη σκέψη», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης George Wittemyer.

Οι ερευνητές ζήτησαν περαιτέρω έρευνα σχετικά με την εξελικτική προέλευση αυτού του ταλέντου.

πηγή :https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1557247/oi-elefantes-boroyn-na-apokaloyn-o-enas-ton-allon-me-to-onoma-tou