Η Εφαρμογή της Παιχνιδοκεντρικής μάθησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Η Εφαρμογή της Παιχνιδοκεντρικής μάθησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», την Τρίτη , στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, η οποία οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Playing ang learning from the past» που έχει εγκριθεί από την Ελληνική Εθνική Μονάδα Erasmus+ ( Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών- Ι.Κ.Υ.).

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Χρήστος Τρικάλης στον χαιρετισμό του τόνισε πως μέσα από την «Παιχνιδοκεντρική Μάθηση» ενεργοποιούνται όχι μόνο γνωστικές λειτουργίες, όπως η προσοχή ή η αντίληψη, αλλά και συναισθήματα ενθουσιασμού, έκπληξης, χαράς, ικανοποίησης. Αυτή η εμπειρία έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη ουσιαστικών μαθησιακών στόχων, όπως η εμβάθυνση στο γνωστικό αντικείμενο και η ανάπτυξη ενδοπροσωπικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων, με τη χρήση καινοτόμων διδακτικών ψηφιακών εργαλείων.

Επίσης ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της Παιχνιδοκεντρικής Μάθησης και τον σημαντικό της ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Εισηγήσεις παρουσίασαν:

Ø Η Αναστασία Πατέρα (ΔΔΕ Τρικάλων): «Tech To Teach: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της μάθησης με κέντρο το μαθητή».

Ø Η Ευδοκία Παπευθυμίου (ΔΠΕ Τρικάλων): Τo Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus Playing & Learning  From the Past.

Ø Η Κυριακή Γρηγορίου (ΔΠΕ Τρικάλων): Οδηγός για την ενσωμάτωση της μάθησης με βάση το παιχνίδι.

Ø Ο κ. Αχιλλέας Κωστούλας (ΑΚΕΘ): Διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι για μαθητές δημοτικού

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και παρουσίασαν τα Project που είχαν ετοιμάσει κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος τα Δημοτικά Σχολεία: Μεγάλων Καλυβίων, Πύλης, 5ο Καλαμπάκας, 1ο Οιχαλίας, 2ο Φαρκαδόνας, 1ο Τρικάλων, 30ο Τρικάλων και 33ο Τρικάλων.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λάππας, οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κα. Ευανθία Κοτρώτσιου, κα. Δήμητρα Παπανδρέου, κ. Βασίλειος Νάστος, κ. Ιωάννης Ζορμπάς και κ.Βασίλειος Κωτούλας, ο κ. Δημήτρης Λαρίσης Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΙ.Π.Ε. Τρικάλων. Από το ΑΚΕΘ ο κ. Δημήτριος Μαγειρίας, εκπαιδευτικοί Διευθυντές, -ντριες και γονείς μαθητών των Σχολικών Μονάδων του νομού Τρικάλων.

Επιστολές χαιρετισμού στάλθηκαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κων/νο Σκρέκα και τους βουλευτές κ. Αθανάσιο Λιούτα και κα. Μαρίνα Κοντοτόλη.