Η Δρακόλιμνη Βερλίγκα του Ασπροποτάμου-Mια από τις ομορφότερες λίμνες που «ξεπήδησε» από έναν μύθο (εντυπωσιακές φωτό)

Αυτός ο τόπος κρύβει καλά τα μυστικά του και τις απέραντες ομορφιές. Απέραντες βουνοκορφές, βραχώδεις και πετρώδεις πλαγιές, γκρεμούς, αλπικά καταπράσινα λιβάδια κεντημένα μ’ όλα τα χρώματα των αγρολούλουδων, ορεινές πηγές και ρυάκια, ονειρικό τοπίο και μία λίμνη που ξεπηδά μέσα από ένα μύθο.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ευχαριστούμε θερμά τον Στέφανο Γώγο για τις υπέροχες φωτογραφίες που μας παραχώρησε

Δεν είναι πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν την ύπαρξή της, αλλά όσοι τη συναντήσουν στο δρόμο τους μαγεύονται από την απίστευτη ομορφιά της. Μία ομορφιά που συμπληρώνει ως εντυπωσιακή πινελιά το υπέροχο τοπίο του Ασπροποτάμου. Ο λόγος για τη δρακόλιμνη Βερλίγκα ή Βρίγγα.

Σε υψόμετρο 2.050 μ.

Ο Λάκμος, ή αλλιώς Περιστέρι, είναι μια μακρόστενη οροσειρά με μια σειρά πολλών ψηλών κορφών που χωρίζει στα δύο τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Στα κεντρικά του βουνού, σε υψόμετρο 2.050 μ., βρίσκεται το πιο διάσημο αλπικό οροπέδιο της χώρας μας. Κοντά στο βορειότερο χωριό της περιοχής του Ασπροποτάμου, το Χαλίκι στο τοπίο δεσπόζει η τρίτη “θρυλική” δρακόλιμνη της Πίνδου, Βερλίγκα ή Βρίγγα

Σημαίνει κύκλος

Η ονομασία της πηγάζει από το βλάχικο «Βρίγγα» που σημαίνει κύκλος. Στα βόρεια της υψώνεται η ψηλότερη κορφή του Λάκμου, Τσουκαρέλα (2.295 μ.) και στα νότια την αγκαλιάζουν τα βράχια της κορυφής Μέγας Τράπος (2.240 μ.). Είναι στρογγυλή, καταλαμβάνει έκταση περίπου 10 στρ. και σχηματίζεται από δέκα φιδόμορφες νεροσυρμές, που αποτελούν την αρχή του Αχελώου ποταμού.

Ο μύθος

Ο μύθος μιλάει για ένα δράκο που ζούσε στα νερά της Βερλίγκας. Ο δράκος της λίμνης αυτής ήταν ένα θεριό που δεν φαινόταν. Έχοντας τη μορφή φιδιού, πετάχτηκε μέσα από τον βράχο και έρποντας για ένα διάστημα, βρήκε μια τρύπα και βυθίστηκε πάλι στην γη, στο μέρος όπου τα νερά χάνονται. Από το σημείο που βγήκε ο δράκος ξεπήδησε νερό, το οποίο ακολουθεί την οφιοειδή πορεία του.

Το σημείο που είναι η Δρακόλιμνη ονομάζεται σήμερα Φαρμακόλακκα, μια ονομασία που πήρε από τους κτηνοτρόφους, καθώς όταν τα ζώα βοσκάγανε εκεί, πεθαίναν. Ένας μαγικός τόπος. Ετούτη η Δρακόλιμνη δεν διατηρεί πλέον νερό από το καλοκαίρι έως τα τέλη φθινοπώρου, πράγμα φυσιολογικό, αφού «πεθαίνει».

Οι άλλοι δύο δράκοι

Πρόκειται για την τρίτη “θρυλική” δρακόλιμνη της Πίνδου. Οι άλλοι δύο γνωστοί δράκοι, σύμφωνα με τον μύθο, ζούσαν ο ένας στην κορυφή του Σμόλικα (Λύγγος) και ο άλλος στην Γκαμήλα (ή Τύμφη) και τσακώνονταν μεταξύ τους (με τις αντίστοιχες λίμνες τους). Ο δράκος της Βερλίγκας ήταν ο τρίτος δράκος. Η τρίτη αυτή Δρακόλιμνη ήταν σχεδόν κυκλική, μικρότερη από τις δύο άλλες, μα είχε το χαρακτηριστικό ότι χώνευε τα νερά της σχηματίζοντας χοάνη για τούτο και οι Βλάχοι της περιοχής την ονόμασαν Βρίγγα (κύκλος).

Γεωλογικό φαινόμενο

Οι Δρακόλιμνες αποτελούν ένα γεωλογικό φαινόμενο που οφείλεται στην εποχή των παγετώνων. Βέβαια τα ίχνη των παγετώνων έχουν εξαφανιστεί από τα ελληνικά βουνά και τα μόνα στοιχεία που έχουν απομείνει είναι η Μαύρη Πεύκη και οι Δρακόλιμνες.

Το Χαλίκι

Το Χαλίκι σκαρφαλωμένο στα 1.150 μέτρα είναι το βορειότερο χωριό της περιοχής του Ασπροποτάμου και μπορείτε να φτάσετε είτε μέσω Πύλης, είτε από την Καλαμπάκα, είτε από το Ανήλιο Μετσόβου.

Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ