Η δημοτική βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε… αρωματικό κήπο

Αυτό το καλοκαίρι η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε κήπο. Φυτεύουμε και φροντίζουμε αρωματικά φυτά. Παράλληλα διαβάζουμε ιστορίες και παραμύθια όπου τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο.

 Οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι οι ακόλουθες:

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένας αρωματικός κήπος, 1η συνάντηση

Οι στόχοι της δράσης είναι:

Με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου – Τρικκαίων

Για όλα τα παιδιά

Το ΚΠΕ Περτουλίου-Τρικκαίων αποτελεί δομή του Υπουργείου Παιδείας,είναο περιφερειακό κέντρο και υλοποιεί προγράμματα δια βίου μάθησης και αειφόρου ανάπτυξης για όλους.

Στόχος είναι να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν εκπαιδευτικοί, γονείς, παιδιά, έφηβοι αλλά και όλη η τοπική κοινωνία της περιοχής μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και τη σχέση τους με την ποιότητα ζωής. Η ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης θα έχει ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή όλο και περισσότερων ατόμων στην αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

Τρίτη 23 Ιουνίου, 10:00-11:30 το πρωί

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Η προϊστορία

Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στις σπηλιές των προϊστορικών ανθρώπων. Ζωγραφίζουμε στους τοίχους των σπηλαίων, ανάβουμε φωτιές, λέμε ιστορίες και βγαίνουμε για να κυνηγήσουμε ένα μαμούθ.

Στόχοι:

Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη

Για παιδιά 5-10 ετών

Η Μαρία Κουτούπη γεννήθηκε στα Τρίκαλα.

Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Ελλάδα.

Ως εισηγήτρια σε επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια έχει παρουσιάσει εφαρμογές νέων διδακτικών μεθόδων και πρακτικές φιλαναγνωσίας και μουσειοπαιδαγωγικής σε συνέδρια και ημερίδες. Έχει συνεργαστεί με συγγραφείς και επιστήμονες για την διοργάνωση εργαστηρίων για παιδιά και ημερίδων για γονείς. Τα δύο τελευταία χρόνια είναι Υπεύθυνη Δράσεων για ζητήματα πρόληψης βίας και εκφοβισμού στη σχολική μονάδα όπου υπηρετεί.

Ασχολείται με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό σε φορείς που διεξάγουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά.

Τετάρτη 24 Ιουνίου, 10:00-11:00 το πρωί

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια κουφάλα δέντρου

Μια φορά την εβδομάδα η βιβλιοθήκη γίνεται η κουφάλα ενός δέντρου του παραμυθιού. Μέσα στην κουφάλα ζουν μικρά και μεγαλύτερα ζωάκια, βρίσκουν καταφύγιο κατατρεγμένοι ήρωες παραμυθιών.

Με τη συγγραφέα Μαρία Καλύβα

Για παιδιά 4-7 ετών

Στόχοι:

Η Μαρία Καλύβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Είναι απόφοιτος της σχολής Βιομηχανικής Πληροφορικής Καβάλας. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός, ως προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και ως υπεύθυνη μηχανογράφησης. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη συγγραφή.
Το πρώτο της συγγραφικό έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σμίλη με τίτλο ΣΤΟΧΟΣ ΖΩΗΣ, Η ΖΩΗ.

Τετάρτη 24 Ιουνίου, 11:00-12:00 το πρωί

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι ένα μουσείο, 1η συνάντηση

Τα παιδιά θα μετατρέψουν τη βιβλιοθήκη σε ένα μουσείο: το μουσείο της ιστορίας της βιβλιοθήκης. Παλιές φωτογραφίες , καταγραφή αναμνήσεων από ενήλικους που διάβαζαν ως παιδιά στη βιβλιοθήκη και  παλιά βιβλία που έχουν αποσυρθεί θα αναδείξουν τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, την ιστορία  και την επίδραση της στη ζωή της πόλης.

Για παιδιά από 8 ετών

Με προεγγραφή

Πέμπτη 25 Ιουνίου, 10:00-11:30 το πρωί

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι

Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε στην εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων. Τι ρούχα φοράμε, τι φαγητά τρώμε, πώς χτίζουμε τις πυραμίδες, σε τι θεούς πιστεύουμε. Η βιβλιοθήκη θα μας δώσει τις απαντήσεις.

Με την εκπαιδευτικό Μαρία Κουτούπη

Για παιδιά 5-10 ετών

 

Παρασκευή 26 Ιουνίου, 10:00-11:30 το πρωί

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι το ατελιέ του Πάουλ Κλεε

Η βιβλιοθήκη γίνεται το ατελιέ του Γερμανού ζωγράφου Πάουλ  Κλεε, ζωγραφίζουμε με τον δικό του τρόπο και γράφουμε μικρά ποιήματα εμπνευσμένα από τους τίτλους των έργων του.

Με την εικαστικό Δέσποινα Ράμπια

Για παιδιά 6-12 ετών

H Δέσποινα Ράμπια γεννήθηκε στον Πειραιά, ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα.

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Πήρε μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ από την αποφοίτησή της και μετά ασχολήθηκε συστηματικά με τη διδασκαλία της Τέχνης σε παιδιά και ενήλικες. Ήταν υπεύθυνη και δίδαξε στο Εργαστήρι Ζωγραφικής του Δήμου Τρικκαίων πάνω από μια δεκαετία.

Είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αρκετά χρόνια.

Υποστηρίζει ότι η προσέγγιση στη Ιστορία της Τέχνης πρέπει να γίνεται μέσω βιωματικών εργαστηρίων και δράσεων από πολύ μικρή ηλικία ώστε το παιδί να αποκτά ουσιαστική αισθητική παιδεία.