Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου μας «συστήνει» τη Σίβυλλα

Σίβυλλα… Μια μαγική, μυθική ύπαρξη γεννιέται και μεγαλώνει στον απαιτητικό δέκατο τέταρτο αιώνα, με προορισμό να φέρει σε πέρας την προσωπική της δοκιμασία. Τυφλωμένη από τις τεράστιες ικανότητες που διαθέτει και τον άκρατο εγωισμό της θα επαναστατήσει, θα θελήσει να σπάσει τις αλυσίδες της νομοτέλειας στην οποία είναι υποχρεωμένη να υπακούει και θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Ένα έπος γεμάτο αρμύρα, κάστρα και πέλαγος, με άντρες σκληρούς και δυνατούς, που εκτείνεται από την αρχαιότητα έως και τον εικοστό αιώνα. Η Χίος απέναντι στη Γένουα, η στέψη ενός Παλαιολόγου στην Αγία Σοφία, ένας λαός αντιμέτωπος με βαρβαρικά στίφη, η μοιραία και τραγική άλωση της Πόλης. Όλα μέσα από τα μάτια και τις πράξεις αυτής της σαγηνευτικής Σίβυλλας την οποία μας «συστήνει» η συγγραφέας Δήμητρα Παπαναστασοπούλου μέσα από το ιστορικό μυθιστόρημά της «Σίβυλλα-Το τίμημα της ύβρεως» (άνεμος εκδοτική). Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με την κ. Παπαναστασοπούλου για το νέο της καθηλωτικό βιβλίο που κινείται ανάμεσα στην Ιστορία και τον μύθο, αγγίζει τα όρια του θρύλου και συνταράσσει…

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Σίβυλλα, Το τίμημα της ύβρεως… κ. Παπαναστασοπούλου μιλήστε μου για την υπόθεση του νέου σαςβιβλίου;

-Πρόκειται για τον βίο και την πολιτεία ενός φανταστικού πλάσματος που διαθέτει ισχυρές δυνάμεις, σαν εκείνες των αρχαίων μεγάλων μάντεων. Είναι μια γυναίκα με ελαττώματα, δεν γνωρίζει πώς να χρησιμοποιήσει τα χαρίσματά της και, επομένως, μπλέκει σε περιπέτειες. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τις περιπέτειές της, αναρωτώμενος αν θα τα καταφέρει ή όχι να φέρει σε πέρας την «αποστολή» της. Η ηρωίδα ζει και ανασαίνει στον δύσκολο, αλλά πολύ ενδιαφέροντα 14ο αιώνα.

-Ένα βιβλίο με ιδιαίτερο τίτλο… Σίβυλλα… Τί συμβολίζει;

-Πέρα από την ταύτιση με τις αρχαίες ομόνυμες μυθικές υπάρξεις, συμβολίζει την διακαή επιθυμία του ανθρώπου να γνωρίζει τα πάντα και να διαθέτει τη δύναμη και την εξουσία να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων, πότε με θεμιτά πότε με αθέμιτα μέσα. Με άλλα λόγια, να γίνει «θεός».

-Γιατί γράψατε αυτό το βιβλίο; Τί θέλατε να πείτε;

-Ήθελα να πω πολλά πράγματα, όλα περιστρεφόμενα γύρω από τον άνθρωπο και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον γύρω κόσμο και δρα/αντιδρά. Ήθελα να προβληματίσω για το κατά πόσο ωφελεί ή βλάπτει την ηρεμία της ψυχής μας η υπερβολική και άνευ ορίων εξουσία στις ζωές των συνανθρώπων μας, όποια μορφή κι αν παίρνει αυτή. Ήθελα να πω ότι παρά τις αντιξοότητες της ζωής, παρά τα λάθη μας, πάντα υπάρχει ένα καλύτερο μονοπάτι να προχωρήσουμε και να βρούμε την ευτυχία που αναζητούμε.

-Πληρώνουμε για τα λάθη μας;

-Ναι, πάντα πληρώνουμε όχι μόνο για τα λάθη, αλλά και για τις σωστές επιλογές. Ο λογαριασμός έρχεται αργά ή γρήγορα, και το ύψος διαφέρει ανάλογα με το είδος και την σοβαρότητα της απόφασης. Η ζωή αποδεικνύει ότι βρίσκουμε μπροστά μας τις επιλογές μας.

-Η ηρωίδα σας είναι μία γυναίκα που διαπράττει ύβρι; Ποιος μπορεί να θέσει τα όρια για την ύβρι;

-Πράγματι, η ηρωίδα μου διαπράττει ύβρι. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, ύβρι διέπραττε όποιος καταπατούσε τους θεϊκούς νόμους, όποιος τους αγνοούσε και φερόταν ως θεός. Κι εκείνη αυτό ακριβώς έκανε. Για να μεταφέρουμε τα όρια κάπως στο σήμερα (χωρίς να είναι απόλυτα εφικτό), θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για ένα άτομο που καταπατά όλων των ειδών τους θεσμούς, που φέρεται απάνθρωπα, που δεν υπολογίζει κανέναν.

-Ένα βιβλίο που κινείται ανάμεσα στην ιστορία, τον μύθο και τον θρύλο;

-Έτσι ακριβώς. Υπάρχουν ιστορικά γεγονότα, μυθικές καταστάσεις και οι απαραίτητοι θρύλοι. Η ανάμιξη είναι ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα γιατί αναφέρομαι σε μια άγνωστη-σε πολλούς- εποχή. Η λαογραφία και η κοινωνιολογία βοηθούν τον αναγνώστη να περπατήσει, να οσμισθεί και να απολαύσει την ζωή των ηρώων.

-Εάν κρίνουμε από τις πληροφορίες που παραθέτετε τότε σίγουρα χρειάστηκε μεγάλη έρευνα για τη συγγραφή του βιβλίου…

-Ναι, η έρευνα ήταν εκτενής, ξεκινώντας από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, την ιστορία της Χίου, της Γένοβας, της Πόλης, της Σμύρνης της Μ. Ασίας, το καταστροφικό πέρασμα του Τιμούρ(Ταμερλάνου), μαζί με όλες τις παράπλευρες έρευνες που αφορούν την καθημερινότητα των ηρώων.

-Στο βιβλίο σας διακρίνουμε ένα έντονα μεταφυσικό στοιχείο… Είναι κάτι που σας συναρπάζει;

-Χρησιμοποίησα για πρώτη φορά αυτό το στοιχείο επειδή το βρήκα συναρπαστικό. Η μεταφυσική είναι ένας τεράστιος κλάδος, μας έρχεται από την Ανατολή και πολλές φορές μας είναι ακατανόητος ή δυσνόητος. Εγώ άντλησα το μεταφυσικό στοιχείο μου από την Ελληνική Μυθολογία που μας είναι περισσότερο οικεία και γοητευτική.


Από το οπισθόφυλλο

Μια μαγική, μυθική ύπαρξη γεννιέται και μεγαλώνει στον απαιτητικό δέκατο τέταρτο αιώνα, με προορισμό να φέρει σε πέρας την προσωπική της δοκιμασία. Τυφλωμένη από τις τεράστιες ικανότητες που διαθέτει και τον άκρατο εγωισμό της θα επαναστατήσει, θα θελήσει να σπάσει τις αλυσίδες της νομοτέλειας στην οποία είναι υποχρεωμένη να υπακούει και θα το πληρώσει πολύ ακριβά.

Θα καταφέρει να βρει τη δύναμη να φτάσει στην ουσία των πραγμάτων και να δει καθαρά τον λόγο της υπόστασής της; Όταν όλα καταρρεύσουν, θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να επανορθώσει;

Ένα έπος γεμάτο αρμύρα, κάστρα και πέλαγος, με άντρες σκληρούς και δυνατούς, που εκτείνεται από την αρχαιότητα έως και τον εικοστό αιώνα. Η Χίος απέναντι στη Γένουα, η στέψη ενός Παλαιολόγου στην Αγία Σοφία, ένας λαός αντιμέτωπος με βαρβαρικά στίφη, η μοιραία και τραγική άλωση της Πόλης. Όλα μέσα από τα μάτια και τις πράξεις αυτής της σαγηνευτικής Σίβυλλας.

Μια καταιγιστική γραφή, μια καθηλωτική μυθοπλασία ανάμεσα στην Ιστορία και τον μύθο που αγγίζει

τα όρια του θρύλου και συνταράσσει, για να μας αφήσει στο τέλος τη λυτρωτική γεύση της ολοκλήρωσης, της αισιοδοξίας και της νίκης.


Βιογραφικό σημείωμα

Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε ξενοδοχειακά στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και οικονομικά στη Θεσσαλονίκη (Ανωτάτη Βιομηχανική), όπου έμεινε και εργάστηκε για είκοσι χρόνια. Είναι παντρεμένη και ζει στην Αθήνα.

Αρθρογραφεί σταθερά στα διαδικτυακά περιοδικά The Mythologists, iporta.gr, anemosmagazine.gr, koukidaki.blogspot.gr. και στα βιβλιοσημεία. Πολλά από τα άρθρα της μπορείτε να τα βρείτε και στο προσωπικό της μπλoγκ: myownnovelsworld.blogspot.com.

Εργογραφία

«Σαν στάχυα στο χρόνο», Διόπτρα, 2012

«Στη σκιά των αιώνων», Διόπτρα, 2013

«Από ξύλο και ασήμι», Διόπτρα, 2015

«Ανεξέλεγκτο πάθος», Εμπειρία Εκδοτική, 2017

«Όταν σωπαίνει το φως», Άνεμος Εκδοτική, 2018

«Σίβυλλα, το τίμημα της ύβρεως», Άνεμος εκδοτική, 2019