Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο «GOLD» στα Education Leaders Awards 2025

Με ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων απέσπασε το 1ο Βραβείο «GOLD» στην κατηγορία 1.3.2 Online & Εκπαίδευση Εξ Αποστάσεως στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στα Education Leaders Awards 2025, για το μεικτό επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ενδοσχολική Βία και Σχολική Διαμεσολάβηση».

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 3 Ιουλίου 2025, με Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής την κα Άννα Διαμαντοπούλου και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έρχεται σε μια εποχή αυξημένων περιστατικών βίας στη σχολική κοινότητα. Το πρόγραμμα έλαβε τη μεγαλύτερη βαθμολογία αξιολόγησης, αναγνωρίζοντας την εκπαιδευτική και κοινωνική του σημασία.

Ένα πρόγραμμα για την ειρήνη και τη συνεργασία στα σχολεία.

Ο σχεδιασμός και η επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος ανήκουν στον Διευθυντή της Δ.Δ.Ε. Τρικάλων, Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη, με τη συμβολή διακεκριμένων επιστημονικών συνεργατών, πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα συνεργάστηκαν:

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 12 σχολικές μονάδες και περιελάμβανε την επιμόρφωση 70 εκπαιδευτικών την περίοδο 2023-2024, μέσω της πρωτοποριακής πλατφόρμας «Learning ad hoc Trikala», αξιοποιώντας σύγχρονες, ασύγχρονες και δια ζώσης τεχνικές εκπαίδευσης.

Πολυεπίπεδες δράσεις για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας.

Η βράβευση αυτή αποτελεί αναγνώριση μιας ευρύτερης στρατηγικής της Δ.Δ.Ε. Τρικάλων, που εδώ και χρόνια εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και διαχείριση της σχολικής βίας και την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής ευημερίας της σχολικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό:

Η δύναμη της σχολικής διαμεσολάβησης

Το πρόγραμμα «Ενδοσχολική Βία και Σχολική Διαμεσολάβηση» έχει στόχο:

Η σχολική διαμεσολάβηση, που πλέον έχει αναγνωριστεί θεσμικά και από το Υπουργείο Παιδείας, αναδεικνύεται ως ουσιαστικό εργαλείο ενίσχυσης της δημοκρατίας, της συνεργασίας και της ειρήνης στις σχολικές μονάδες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης:

«Η σχολική κοινότητα οφείλει να είναι ένας τόπος ασφάλειας, σεβασμού και διαλόγου. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας δεν είναι μια ευκαιριακή παρέμβαση, αλλά μια συνεχής εκπαιδευτική διαδικασία, που απαιτεί θεσμική υποστήριξη, επιμόρφωση, επιστημονική τεκμηρίωση και ενεργό συμμετοχή όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η βράβευση του προγράμματός μας στα Education Leaders Awards 2025 αποτελεί αναγνώριση μιας συλλογικής προσπάθειας και ταυτόχρονα κίνητρο για να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη την καλλιέργεια μιας σχολικής κουλτούρας συνεργασίας, ενσυναίσθησης και δημοκρατίας.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές, επιστημονικούς συνεργάτες και στελέχη εκπαίδευσης που πίστεψαν σε αυτή την προσπάθεια. Το σχολείο μπορεί –και πρέπει– να γίνει χώρος αλλαγής και ελπίδας.»

Θερμές ευχαριστίες

Η Δ.Δ.Ε. Τρικάλων ευχαριστεί θερμά:

Επιτροπή και Ομάδα Υλοποίησης

Η Δ.Δ.Ε. Τρικάλων συνεχίζει με συνέπεια και όραμα την προσπάθεια για ένα σχολείο ενσυναίσθησης, συνεργασίας και διαλόγου, ενισχύοντας τους θεσμούς πρόληψης και στήριξης της εκπαιδευτικής κοινότητας.