Η Δέσποινα Χατζή μας μιλά για το νέο της βιβλίο «Οι Αλεξανδρινές – Η ζωή στη Νειλοχώρα» λίγο πριν την παρουσίαση στα Τρίκαλα

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της Σμαρώς, που έφτασε τα 7.000 αντίτυπα, η Δέσποινα Χατζή επιστρέφει με το βιβλίο της «Οι Αλεξανδρινές – Η ζωή στη Νειλοχώρα». Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα ανάμεσα σε δυο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους, που σκιαγραφεί  τη  ζωή των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου και την εμβληματική  Αλεξάνδρεια.  Την πόλη  της Μπελ Επόκ, των αντιθέσεων, των εστέτ, των μποέμ, των εμπόρων, των διανοούμενων, της φτώχειας και των χαμαιτυπείων. Μάλιστα οι Τρικαλινοί βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το νέο της βιβλίο στην  εκδήλωση  παρουσίασής του που διοργανώνουν οι εκδόσεις Μίνωας και το βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ, την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, στις 19:30, στο Μουσείο Τσιτσάνη. Με αφορμή την εκδήλωση είχα τη χαρά να κουβεντιάσω με την κ. Χατζή η οποία μου μίλησε για το νέο της βιβλίο.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Οι Αλεξανδρινές… κ. Χατζή μιλήστε μου για την υπόθεση του νέου σας βιβλίου.

-Πρόκειται για μια μυθιστορηματική αναδρομή σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους. Το βιβλίο ξεκινά από το 1905 και καταλήγει στο πρόσφατο παρελθόν. Στο μακρινό παρελθόν παρακολουθούμε τη ζωή των Ελλήνων στην Αίγυπτο, καθώς και τη συμβίωση τους με τον αραβικό κόσμο αλλά και με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πάροικους που μοιράζονταν την ίδια γη.  Στο πρόσφατο παρελθόν-με την αφορμή μιας αρχαιολογικής σκαπάνης- βλέπουμε τον πολιτισμό της Αιγύπτου πίσω από την τουριστική βιτρίνα.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα στο οποίο σκιαγραφείται η ζωή των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου και την εμβληματική Αλεξάνδρεια;

Ακριβώς. Από τον τίτλο αντιλαμβάνεται κανείς ότι η μυθιστορία εκτυλίσσεται στις γειτονιές τις Αλεξάνδρειας, ωστόσο ο υπότιτλος υποδηλώνει ότι γίνονται  αναφορές και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου που άφησε τα χνάρια του ο ελληνισμός.

-Με την Αλεξάνδρεια σας ενώνουν δεσμοί;

-Ναι, βέβαια. Ο  παππούς μου-από την πλευρά της μητέρας μου- ήταν Αλεξανδρινός.

-Η ιστορία που μας διηγείστε βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα;

-Ναι, το βιβλίο είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα της εποχής του. Τα πρόσωπα είναι φανταστικά καθώς και η πλοκή της μυθιστορίας.

-Όταν η λογική χώνεται στα χωράφια της καρδιάς, το αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές καταστροφικό;

-Φυσικά, γιατί έτσι  το συναίσθημα κινδυνεύει να νεκρωθεί, στην καλύτερη περίπτωση να αποκοιμηθεί.

-Στις αρχές του 20 αιώνα «Η γυναίκα στην Αφρική ήταν ένα πληγωμένο πλάσμα που αργοπέθαινε, αλλά το ουρλιαχτό του έμενε αμπαρωμένο στους τέσσερις τοίχους της φυλακής του»… Η θέση της γυναίκας έχει αλλάξει σήμερα;

-Στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν δείγματα αλλαγής. Στα χωριά όχι.

-Οι αναγνώστες σας στα Τρίκαλα θα έχουν τη χαρά να συνομιλήσουν μαζί σας σύντομα;

-Ναι, πολύ σύντομα. Για την ακρίβεια την Τρίτη, 25 Ιουνίου στις 19:30 θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου στο Μουσείο Τσιτσάνη.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Δέσποινα Χατζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων. Εκπαιδεύτηκε στα κέντρα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων Γ.Ν.Α «Λαϊκό» και Ν. Παίδων «Αγία Σοφία» και εξειδικεύτηκε στον ιολογικό έλεγχο. Εργάστηκε στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και στην Αιμοδοσία του Γ.Α.Ο.Ν.Α  «Άγιος Σάββας». Συμμετείχε σε ιατρικά συνέδρια, επιμορφωτικά προγράμματα ιατρικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικές ημερίδες. Το 2012 συνταξιοδοτήθηκε.

Παράλληλα ασχολήθηκε με τις εναλλακτικές θεραπείες, ρεφλεξολογία και ρέικι, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα εργάζεται εθελοντικά στους Γιατρούς του Κόσμου. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Έργα της ίδιας : Μοιρογιασεμόλαδο (μυθιστόρημα, 2002), Ζωή σαν κρύσταλλο (μυθιστόρημα, 2009), Ο Λαέρτης και το μολύβι του σε ρυθμούς τανγκό (νουβέλα, 2011). Από τις Εκδόσεις Μίνωας έχουν εκδοθεί τα βιβλία της:  Έρωτας μαΐστρος (μυθιστόρημα, 2014) Σμαρώ-Από τον Βόσπορο στον Σηκουάνα (μυθιστόρημα, 2017) και Οι Αλεξανδρινές-Η ζωή στη Νειλοχώρα (μυθιστόρημα, 2019).


Οπισθόφυλλο βιβλίου

Αλεξάνδρεια 1905. Ο Αγαμέμνονας και η Ουρανία Βρανά ζουν υπό την κηδεμονία του θείου τους και της Γαλλίδας συζύγου του. Λίγο πριν ξεσπάσει ο Αʹ Παγκόσμιος, ο ευφυής Αγαμέμνονας υψώνει το ανάστημά του στην αλεξανδρινή εμπορική κοινότητα, ενώ ο γάμος του με τη γοη­τευτική Σμυρνιά Αναστασία Γιάσογλου επισφραγίζει την πολυπόθητη ευτυχία.

Η αδελφή του Αγαμέμνονα, Ουρανία, μετά τον αδιέξοδο έρωτά της μ’ έναν νεαρό Αιγύπτιο και τον άτυχο γάμο της, γίνεται ένθερμη υποστηρίκτρια της Huda Shaarawi, στέλνοντας ένα μήνυμα εθνικής και φεμινιστικής αφύπνισης σε μια πανσπερμία γυναικών. Η επαναστατική της φύση την οδηγεί στην Ελλάδα του Μεταξά, αφήνοντας στην Αλεξάνδρεια, στα έμπιστα χέρια του αδελφού της, τη μεγάλη της κόρη Αικατερίνη. Ένας νέος κύκλος ζωής ξεκινά για την Αικατερίνη με φόντο τα οδυνηρά γεγονότα του Βʹ Παγκοσμίου.

Μισόν αιώνα μετά, η αρχαιολόγος Κλειώ Αντύπα, κόρη της Αικατερίνης, καλείται να εργαστεί στο Κάιρο προσκεκλημένη του Ιταλού αρχαιολόγου Φάμπιο Σορεντίνο. Η επίσκεψη «στὲς γειτονιὲς τὲς ἴδιες» της καβαφικής Αλεξάνδρειας φέρνει στο φως ένα γεγονός που έλαβε χώρα στη μάχη του Ελ Αλαμέιν το 1942, ικανό να λυτρώσει τρεις γενιές γυναικών.