Η αξία του έργου του Αριστοτέλη στο πέρασμα των αιώνων…

«2400 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ»… Αυτό υπήρξε το αντικείμενο της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Παράρτημα Ν. Τρικάλων κι ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Τρικάλων. Η ημερίδα η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων Τρικαλινών πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα.

Τρεις διαλέξεις από σημαντικούς επιστήμονες ανέδειξαν το ρόλο του μεγάλου αρχαίου φιλοσόφου, του Αριστοτέλη. Οι διαλέξεις στάθηκαν στο διττό ρόλου του πολιτικού άνδρα στον Αριστοτέλη, τη συλλογιστική λογική του, ακόμη και «τα δημιουργικά λάθη του» όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο Νικόλαος Λυγερός ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και “ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο”.  Το κύρος του Αριστοτέλη ήταν τόσο μεγάλο στην αρχαιότητα – και αυτό ισχύει ακόμα και στις μέρες μας για τους μη-επιστήμονες – που ελάχιστοι ήταν οι Έλληνες ερευνητές οι οποίοι επιχείρησαν να αμφισβητήσουν τις αρχές του. Ωστόσο, ο Νικόλαος Λυγερός κατά την εισήγησή του με τίτλο «Τα δημιουργικά λάθη του Αριστοτέλη» στάθηκε σε αυτά στοιχειοθετώντας την άποψή του.

Πολίτης και πολιτικός… Στο διττό ρόλο του πολιτικού άνδρα στον Αριστοτέλη στάθηκε ως εισηγητής ο Ιωάννης Πλεξίδας, ενώ η επιστημονική ημερίδα έκλεισε με την εισήγηση του Αθανάσιος Μάργαρη με τίτλο ομιλίας «Η συλλογιστική λογική του Αριστοτέλη».