Ο Βρετανός αιγυπτιολόγος και συγγραφέας, γιατρός Chris Naunton, περιέγραψε την περιοχή ως ένα «τοπίο που μοιάζει με σεληνιακό»
Οι αρχαιολόγοι αποκάλυπταν ένα μυστήριο αφού άνοιξαν για πρώτη φορά μια κρυμμένη αιγυπτιακή πυραμίδα – μόνο και μόνο για να σοκαριστούν από αυτό που βρήκαν στο εσωτερικό της.
Ο Βρετανός αιγυπτιολόγος και συγγραφέας, γιατρός Chris Naunton, περιέγραψε την περιοχή ως ένα «τοπίο που μοιάζει με σεληνιακό».
Μετά την αποκάλυψη λεπτοκομμένων ασβεστολιθικών όγκων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα απομεινάρια μιας πυραμίδας που ήταν κρυμμένη κάτω από την άμμο για χιλιάδες χρόνια.
Γρήγορα ενημέρωσαν το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων – την κυβερνητική υπηρεσία που διατηρεί την αρχαία ιστορία και κληρονομιά της χώρας – γεγονός που οδήγησε σε μια ανασκαφή πλήρους κλίμακας.
Και προσθέτουν: «Και σε αντίθεση με κάθε άλλη πυραμίδα που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, εξακολουθεί να φαίνεται να είναι σφραγισμένη».
Αλλά όταν έσπασαν τον ακρογωνιαίο λίθο, αυτό που βρήκαν στο εσωτερικό του τους άφησε «σοκαρισμένους».
Αντί για έναν τέλεια διατηρημένο τάφο γεμάτο θησαυρούς, η ομάδα βρήκε τον θάλαμο σε πλήρη «αταξία», γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε λεηλατηθεί προηγουμένως.
«Και δεύτερον, πώς γίνεται ένας φαινομενικά εντελώς σφραγισμένος, αδιαπέραστος ταφικός θάλαμος να έχει διαταραχθεί;», σχολίασε.
Είναι ενδιαφέρον ότι, δεδομένου ότι η πυραμίδα σφραγίστηκε με τον ακρογωνιαίο λίθο, κανείς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αν η ταφή είχε ολοκληρωθεί πριν ή μετά τη λεηλασία – συμπεριλαμβανομένων και των υπευθύνων για τη σφράγισή της. Ο δρ Νάουντον το θεώρησε ως «το τέλειο έγκλημα».
Αφού ερεύνησαν την περιοχή, οι αρχαιολόγοι αναγνώρισαν τελικά ότι τα λείψανα ανήκαν στην πριγκίπισσα Χατσεπσούτ, μια βασιλική μορφή που χρονολογείται από τις αρχές της 13ης δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου.
«Αυτό είναι μια αποκάλυψη», δήλωσε ο αφηγητής. «Δεν υπάρχουν αρχεία για αυτή τη νεοανακαλυφθείσα πριγκίπισσα Χατσεπσούτ, ωστόσο ήταν αρκετά σημαντική ώστε να έχει θαφτεί στη δική της πυραμίδα».