Η άγνωστη πλωτή, ξύλινη πολιτεία της Ελλάδας-Δείτε που βρίσκεται (εντυπωσιακές φωτό)

Εντυπωσιακό σκηνικό, σαν καρτ- ποστάλ, είναι τα 30 ξύλινα σπιτάκια των μυδοκαλλιεργητών που είναι τοποθετημένα με πασάλους μέσα στο νερό,αποτελώντας τα δικά τους “σύρματα” όπως ονομάζονται στα νησιά του Αιγαίου, οι θέσεις φύλαξης μικρών σκαφών και αποθήκες για τα σύνεργα. Αυτή είναι η πλωτή, ξύλινη πολιτεία της Χαλάστρας. Το καταφύγιό μυδοκαλλιεργητών κατά την διάρκεια της εργασίας τους στον Θερμαϊκό κόλπο, το μέρος όπου, σε μικρή απόσταση από τις βάρκες τους, μπορούν να αναζητήσουν θαλπωρή, αφού ρίξουν τα δίχτυα και παράλληλα, να αποθηκεύσουν τα αλιευτικά εργαλεία.
Οι καλύβες δημιουργήθηκαν το 2000, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ελληνική συμμετοχή για να διευκολύνουν τη δουλειά των μυδοκαλλιεργητών και αλιέων της περιοχής.
Τα ξύλινα σπίτια
Τα ξύλινα σπίτια, χωρίζονται κάθετα σε δύο μέρη και χρησιμοποιούνται το καθένα από τέσσερις επαγγελματίες. Τοποθετημένα στη σειρά, δημιουργούν ένα μικρό χωριό που «επιπλέει» στον Θερμαϊκό, με τις δεμένες βάρκες, τα δίχτυα, ακόμη και τις αυτοσχέδιες… ψησταριές που κάποιοι μερακλήδες διαθέτουν για τους ψαρομεζέδες τους.
Άλλοι πάλι, έχουν μετατρέψει τον επάνω όροφο των οικίσκων που τους οδηγεί μια μικρή στριφογυριστή σκάλα, σε… σαλονάκια με σόμπα, αναπαυτικούς καναπέδες, αυτοσχέδια κουζινάκια και άσπρα κουρτινάκια στα παράθυρα.
Πρόσφατα ο δήμος Δέλτα ξεκίνησε παρεμβάσεις στις καλύβες. Αρχικά,οι καλύβες, που μέχρι τώρα δεν είχαν ρεύμα και νερό,αποκτούν υδροδότηση και ηλεκτροδότηση για να διευκολυνθούν οι αλιείς στην καθημερινότητα τους.
Επίσης, η Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί παρεμβάσεις για την υποστήλωση των σπιτιών, καθώς υπάρχουν αλλοιώσεις, ενώ γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις στον δρόμο που συνδέει τη Χαλάστρα με τις εκβολές του Αξιού.
Tips
Εμείς το 3ήμερο που επισκεφτήκαμε τις καλύβες ήταν μεν όλες κλειστές αλλά θαυμάσαμε της κατά την πορεία μας προς τη θάλασσα και τις καλύβες και τους ψαράδες μες τη θάλασσα .
Πάντως αξίζει να επισκεφτείτε τις καλύβες και αν είστε τυχεροί μπορεί να βρείτε κάποια από αυτές ανοιχτή και να γευτείτε τα μεζεδάκια των ψαράδων .